keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Qaxwo - somalialainen kahvi


somalialainen kahvi


Tämä kahvi on kuumaa, ihanan mausteista ja makeaa – sopii siis marras-joulukuun juomaksi ihan loistavasti!

Löysin Hakaniemen metroasemalla sijaitsevasta etnokaupasta  (jonka nimeä en nyt millään muista), somalialaista kahvia. Vaikutti kiinnostavalta! Pakkauksen mukaan kahvi on maustettu inkiväärillä, kaardemummalla ja kanelilla. Rakenteeltaan kahvi on hienoa jauhoa – aika erilaista kuin suomalaiset juhlamokat siis. 

Hiukan epäilytti miten jauhokahvi mahtaa toimia tavallisessa kahvinkeittimessä joten googlailin hiukan ja löysinkin ohjeen somalialaisen kahvin keittämiseen. Kahvia ei keitetä keittimellä vaan kattilassa hellalla. Vesi ja maito lämmitetään kuumaksi (annetaan kiehahtaa) ja kahvijauho ja sokeri lisätään joukkoon. Kahvin annetaan kiehua hiljalleen viitisen minuuttia ja kahvi on valmis nautittavaksi. 

Alla minun käyttämäni mitat. Alkuperäiset ohjeet voit vilkaista tuon punaisen linkin takaa.


 • 1,5 dl vettä
 • 1 dl maitoa
 • 1, 5 tl kahvijauhoa
 • 1 rkl  sokeria (vajaa ruokalusikallinen)


Tämä on ihanaa! :) Mausteet tuovat mukavaa lämpöä ja sopivat itse asiassa joulun aikaan vallan mainiosti. Kahvijauho valuu sakaksi pohjalle eikä sitä juoda. Vähäsen jauhetta toki juoman mukana suuhunkin tulee mutta se ei haittaa kun jauho on niin hienoa. 

Minä tykkään juoda tätä kahvia varsinkin sellaisina päivinä kun tekee mieli vetää villasukat jalkaan ja kääriytyä vilttiin sohvannurkkaan. Eli aika usein tähän aikaan vuodesta. ;) 

Mittoja voi hyvin muutella oman maun mukaan. Itse saatan laittaa vettä ja maitoa saman verran ja kahvijauhoa 2 tl. Sokerin määrä tässä on melko iso joten voit hyvin vähentää sitä. Itse tykkään tästä kahvista tosi makeana vaikka muuten en sokeria kahvin kanssa käytä. 
2 kommenttia:

 1. Tätä kokeilen, jos onnistun löytämään täältä kehäkolmosen ulkopuolelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei löydy niin ehkäpä tätä voisi kokeilla myös keittämällä tavallista kahvia, mausteita ja sokeria ja kaatamalla varovasti niin että mausteet ja porot jäävät kattilan (tai kahvipannun) pohjalle. :)

   Poista