tiistai 18. kesäkuuta 2013

Vietnamilaiset rullat




Pari vuotta sitten vietnamilaiset rullat (tai vietnamilaiset kevätkääryleet tai kesäkääryleet) alkoivat valloittaa blogimaailmaa. Näitä hehkutettiin parhaaksi kesäruoaksi ja kokeilinpa minäkin rullia tuolloin ensimmäistä kertaa. Ihan maukkaita nämä ovatkin, etenkin jos dippikastike oman maun mukainen!

Eksoottisin ainesosa rullissa on riisipaperi, riisistä valmistetu pyöreät ohuet levyt joita ei harmi kyllä löydy ihan joka marketista. Helsingissä riisipapereita saa ainakin Hämeenkadun etnokaupoista, omani hain Vii Voanista. Riisipaperin tuoteseloste kannattaa vilkaista ennen ostamista. Parhaita ovat sellaiset joissa tärkkelyksenä on vain riisiä. Joissakin on mukana tapiokatärkkelystä joka minusta tekee paperista jotenkin tahmeampaa. Myös suutuntuma jää jälkeen täysriisiversioista.  Muut ainekset saa hankittua lähikaupasta - ja täytteeksi sopii melkein mikä vain raikas ja vihreä. :)

Vihreiden lisäksi rullien sisään kääräistään vermiselliä ("lasinuudelia") ja jotain lihaa; esimerkiksi katkarapuja tai kanaa. Minä laitoin rulliini tällä kertaa kylmäsavulohta, oli muuten hyvää! Ruokaisuutta rulliin saa myös vaikkapa avokadolla ja tofulla jos liha ei ruokavalioon kuulu.

Alla listattuna ne ainekset joita käytin omiin rulliini tällä kertaa.


Vietnamilaiset rullat


  • 15 kpl riisipapereita
  • 150 g kylmäsavulohta
  • 40 g vermiselliä
  • 1 kpl avomaankurkku tai pätkä kasvihuonekurkkua suikaleina
  • 1 kpl porkkana tulitikuiksi suikaloituna
  • 0,5 kpl avokado suikaleina
  • salaattia 
  • tuoretta minttua
  • tuoretta basilikaa





Pilko kurkku ja porkkana suikaleiksi ja kala tai kana ohuiksi viipaleiksi. Valmista vermiselli pakkauksen  ohjeen mukaan; yleensä hetken liotus kuumassa vedessä riittää. Asettele kaiki täytteen hyvin saataville, varaa rullaamiseen esimerkiksi iso leikkuukkuulaita tai lautanen.

Riisipaperit ovat kuivana kovia ja helposti murentuvia; liota riisipaperi pehmeäksi lämpimässä vedessä. Minä käytin liotusastiana kasaria johon lisäilin vedenkeittimestä kuumaa vettä aina kun vesi alkoi jäähtyä liikaa. Aseta liotettu riisipaperi alustalle ja kasaa paperin alaosaan (ei silti ihan alalaitaan) täytteitä. Käännä paperin alalaita täytteiden päälle, käännä paperin reunat sisäänpäin ja kääri rulla valmiiksi. Jatka kunnes täytteet loppuvat tai rullia on tarpeeksi.

Voit täyttää rullia erilaisilla kombinaatioilla, yleensä rullassa on kuitenkin reilusti jotain vihreää, vermiselliä ja kalanpala tms. ruokaisampi täyte.



 

 

 

Dipin valmistus


  • 1 dl kuumaa vettä
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 1 rkl ruskeaa palmusokeria
  • 1 rkl tavallista sokeria
  • pala tuoretta chiliä viipaloituna
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • loraus sitruuna- tai limemehua
  • (kalakastiketta)

Mittaa kuppiin sokeri, murskaa valkosipulin kynsi veitsen lappeella ja viipaloi chilistä muutama palanen > laita kuppiin sokerin seuraksi. Kiehauta vesi, kaada seoksen päälle ja lisää soija, sitrusmehu ja halutessasi kalakastike. sekoita kunnes sokeri on sulanut, anna jäähtyä ennen tarjoilua. Myös esimerkiksi maapähkinävoista ja hoisin -kastikkeesta saa rullille kelpo kastikkeen, sellaista on kokeiltu esimerkiksi Kauhaa ja Rakkautta -blogissa.






2 kommenttia:

  1. Uppopaistotko rulla vai miten kypsensit ne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain nappaimiston jotenkin sekaisin mutta kokeillaan josko vastaaminen jotenkin silti onnistuisi..! Toisin kuin kiinalaiset kevatrullat, naita vietnamilaisia ei kypsenneta ollenkaan. :) Mukavan raikkaita salaattirullia siis!

      Poista