lauantai 8. elokuuta 2015

Helppo marjapiirakka ilman vatkainta





Marjapiirakka vadelmista ja mustikoista on mun lempparini! Tämä aika vuodesta onkin aivan huippua: sekä mustikkaa että metsävadelmaa löytyy heti pihan laitamilta. Tänä vuonna perheen lapsetkin ovat osallistuneet marjojen keräämiseen suurella innolla ja varsinkin vattuja ollaan saatu pakkaseen jo litratolkulla, jee!  

Eilen illalla tein marjapiirakkaa ja tällä piirakkapohjalla se onnistui helposti ilman äänekästä sähkövatkainta. Unilleen menneet lapset eivät huomanneet edes uunista tulvivasta tuoksusta että keittiössä on herkkuja tekeillä - epäilin että nuo olisivat saattaneet vaikka unestaan herätä marjapiirakan houkuttelemina. x)




Piirakasta tykättiin meillä kovasti; vaihteen vuoksi käytin nesteenä maidon sijaan jugurttia ja se toimi oikein hyvin makeiden marjojen kanssa. Vatkaamaton, öljyyn tehty piirakkapohja on rakenteeltaan hieman tiiviimpää sorttia -  tykkäsin kovasti! En osaa päättää kumpi on parempaa; sellainen oikein kuohkea vai tämä. Pakko varmaan tehdä toinenkin marjapiirakka ihan vatkaimen kanssa ja vertailla. :P




 

Helppo marjapiirakka ilman vatkainta, resepti

  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl maustamatonta jugurttia (tai maitoa)
  • 3/4 dl auringonkukkaöljyä (tai rypsiöljyä, juoksevaa margariinia tai sulatettua voita)
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja (+ halutessasi 2 rkl vehnäleseitä)
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • (2 tl kardemummaa) 
  • 3-4 dl marjoja (+ 2 rkl sokeria ja 2 rkl perunajauhoja)


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Riko kananmunat kulhoon, riko rakenne puuhaarukalla. Kaada sekaan neste ja öljy, sekoita. Lisää joukkoon sokeri (ja kardemumma jos haluat) sekä jauhot ja leivinjauhe siivilän läpi, sekoita taikinaa samalla puuhaarukalla.

Sekoita marjojen joukkoon hieman perunajauhoja ja sokeria. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele marja tasaisesti päälle. Paista marjapiirakkaan n. 35 minuuttia kunnes piirakka on kypsä. Halutessasi voit vielä ripotella valmiin piirakan päälle tomusokeria siivilän läpi.














6 kommenttia:

  1. Mummu teki piirakkapohjan lusikalla pyöräyttämällä. Epäilen, että resepti on ollut lähellä tätä. Ei se sitä kertonut, eikä kakaroilla ollut asiaa keittiöön. Ei sen omilla muksuilla, eikä lapsenlapsilla. Meillä oli pullantuoksuinen mummi, joka ei siirtänyt mitään edes lapsilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne omat reseptit ovat tainneet olla varjeltuja salaisuuksia ennen vanhaan. :) Tulevat polvet sen sijaan varmaan lukevat mummojensa reseptit netistä siinä missä tuhannet muutkin - jos vaan nämä nykyiset sivut muutaman vuosikymmenen päästä ovat edelleen olemassa ja luettavissa!

      Poista
  2. Hyvä, kun löysin tälle sivustolle. Näin yön sydämellä, kun yskä valvottaa eikä pysty nukkumaan voin tehdä piirakan ilman vatkaamista enkä näin häiritse muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, pikaista paranemista! Toivottavasti piirakka saa olon vähän paremmaksi. :)

      Meilläkin tätä tulee leivottua useimmiten myöhään illalla tai melkeinpä yöllä. Mulla on toisinaan tapana kukkua hereillä muuten vaan ja silloin ei parane sähkövatkainta pöristää.

      Poista