Kääryleet ennen uuniin menoa |
Hankittiin taas lehtikaalia, nyt kun sitä kerran on saatavilla, tällä kertaa kaksi pussia (a
150g). Avasin molemmat, valitsin lehdistä suurimmat ja kauneimmat – ja ällistelin
miten noista kiharaisista lehdykäisistä ikimaailmassa saa taiottua kunnollisia
kääryleitä! Napakoita pakkauksia niistä ei millään muotoa saakaan – mutta ihan
päteviä rullia niistä silti syntyi!
Lehtikaalin lisäksi muina aineksina käytin uuniohrapuuron
jämiä, kuivattuja suppilovahveroita, toisesta ruoasta ylijäänyttä
pippurituorejuustoa ja mausteiksi suolaa, timjamia ja siirappia. Vuokaan
lisäsin hiukan vettä.
Huuhtaisin lehdet ja ohensin kaalinlehtien paksuimpia
ruoteja terävällä veitsellä reilulla otteella. Laitoin veden kiehumaan, suolaa
perään ja kaalinlehdet kokonaisina kattilaan. Annoin kiehua pienellä lämmöllä
hyvän tovin, kaadoin vedet pois ja jätin jäähtymään.
Suppilovahveroita saattaisi vielä metsästä löytää, mutta
ajattelin testata kuinka kokkaus sujuu kuivattuja suppiksia käyttäen.
Talouteemme hankittiin tänä syksynä hyötykasvikuivuri ja se on ollut ahkerassa
käytössä ja pääasiassa suppilovahveroita olemme sillä kuivailleet.
Kourallinen kuivattuja, murusteltuja suppilovahveroita
likosi kylmässä vedessä puolisen tuntia, sen jälkeen valutin sienet siivilässä
ja rutistelin vielä ylimääräiset nesteet pois. Paistoin sienet kuumalla
pannulla voissa yhdessä sipulisilpun kanssa. Kun sipulit olivat kuullottuneet,
laitoin levyn kiinni, laitoin sekaan palasen pippurituorejuustoa ja pari desiä ohrapuuroa. Lisäsin hiukan vettä ja sekoittelin täytteen tasaiseksi massaksi.
En edes yrittänyt rakentaa kääryleistä napakoita paketteja perinteisten kaalikääryleiden tapaan. Laitoin täytettä kaalinlehden keskelle ja rullasin kokonaisuuden kääröksi. Rullan päät jäivät siis avonaisiksi mutta täyte pysyi ohrapuuron ansiosta silti hyvin käärön sisällä.
Ladoin kääryleet
tiiviisti voideltuun vuokaan; sekin edesauttoi kääröjen koossapysymistä.
Lirutin päälle vielä hiukan vettä ja siirappia laitoin vuoan uuniin 175
asteeseen. Folio vuoan päällä ehkäisi ohuiden kaalinlehtien kuivahtamista. Kääryleet
kypsyivät valmiiksi vajaassa tunnissa. Nämä maistuivat mainiolta sellaisenaan,
kuin myös täytetyn porsaanfileen kyljessä.
Kokeilen huomenna.Kiitos ohjeesta!t.Aune
VastaaPoista