Mieheni teki kerran K-kaupan ruokalehdestä löytämäänsä Lindströmin pizzapiirakkaa ja ohje jäi saman tien meidän perheen vakioreseptistöön. Minä sitä tosin olen tainnut aina tuon ensimmäisen kerran jälkeen aina tehdä. Ei ole muuten ensimmäinen kerta kun mies koukuttaa minut johonkin esittelemäänsä herkkuruokaan ja evään kokkausvastuu siirtyy salakavalasti minulle! XD Vaan en valita, kiva kun on taloudessa ennakkoluuloton kokki joka ihan oikeasti testaa ohjeita. Itselläni reseptien selailu jää usein sille tasolle että tuo voisi olla hyvää – jos vaan viitsisi testata.
Punajuuripiirakka valmistetaan pizzan tyyliin mutta ei makunsa
puolesta juuri muistuta tomaattista esikuvaansa. Hyvää tämä kuitenkin on,
ehdottomasti! Sopii iltapalaksi tai
vaikka lounaaksi. Alkuperäisessä ohjeessa täytteessä käytetään säilöttyjä
punajuuria mutta olen korvannut osan tuoreella, keitetyllä punajuurella.
Toimisi tuo varmaan ihan ilman etikkajuuriakin; kepeää happamuutta piirakkaan
tuo joka tapauksessa kermaviilipohja ja lindströmimäistä makua kaprikset.
Tällä kertaa tein kaksi piirakkaa; toisen alkuperäiselle ohjeelle uskollisesti jauhelihasta ja toisen kokonaan kasvisversiona. Kasvisversioon sain innoituksen jääkaapissa odottelevasta lehtikaalista jolle piti keksiä käyttöä. Keittoa ja kääryleitä olinkin siitä jo tehnyt joten nyt oli piirakan vuoro, piti vain löytää sopiva resepti johon sen saisi ympättyä.
Pizzapiirakan pohja, resepti:
- 2,5 dl vettä
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl ruisjauhoja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl sokeria (tai pieni tujaus siirappia)
- 2 rkl ruokaöljyä (itse lorautan summassa oliiviöljyä)
Lämmitin veden hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi ja sekoitin
veden joukkoon ruisjauhon, suolan ja kuivahiivan. Sekoittelin puuhaarukalla ja
lisäsin siirapin ja öljytilkan. Lisäsin
vehnäjauhot hiljalleen käsin vaivaamalla ja kun taikina oli valmis, jätin
kohoamaan ja siirryin tekemään täytteitä.
Jauheliha-punajuuritäyte
- 1 kpl punasipuli (haluamallasi tavalla paloiteltuna / silputtuna)
- 400 g jauhelihaa
- 200 g (noin) punajuuriraastetta keitetyistä punajuurista
- 2 rkl kapriksia (silputtuna)
- suolaa
- mustapippuria
- 200 g kermaviiliä tms.
- 150 g juustoraastetta
Paistoin silputut punasipulit ja jauhelihan pannulla,
maustoin suolalla ja pippurilla. Lisäsin sekaan kaprikset ja punajuuriraasteen
ja sekoitin tasaiseksi. Punasipuleita ei tarvitse välttämättä paistaa tässä
samassa; ne voi leikata vaikkapa renkaiksi ja lohkoiksi ja laittaa piirakan
päälle ilman paistamista. Punasipulirenkaat (tai lohkot) ovat ihan
kivannäköisiä piirakan päällä.
Punajuuritäyte suppiksilla ja lehtikaalilla:
- pari kourallista kuivattuja suppilovahveroita
- 150 g (noin) lehtikaalia silputtuna
- 200 g (noin) raastetta keitetyistä punajuurista
- 2 rkl kapriksia (silputtuna)
- suolaa
- mustapippuria
- 200 g kermaviiliä
- 150 g juustoraastetta
Murustelin kuivatut suppilovahverot pieneksi ja laitoin
veteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. Keitin lehtikaalisilpun suolalla
maustetussa vedessä pehmeämmäksi. Paistoin liotetut, kuivaksi rutistellut
sienet ja sipulisilpun pannulla, lisäsin lehtikaalisilpun, kaprikset sekä
suolan ja pippurin ja sekoitin tasaiseksi. Lisäsin joukkoon vielä
punajuuriraasteen, sekoittelin ja jätin vetäytymään. Täyte vaikutti aika
kostealta joten ropsautin joukkoon hoikan soijarouhetta kosteutta imemään.
Piirakoiden täyttäminen ja paistaminen
Levitin taikinat leivinpaperoiduille pelleille ohueksi
levyksi. Levitin päälle kermaviilipurkilliset ja kermaviilin päälle
juustoraasteet. Juustoraasteiden päälle kaadoin täytteet ja levitin tasaisesti
koko piirakan alueelle. Ja sitten uuniin! Paistoin piirakoita 250 asteessa
uunin alimmalla tasolla reilun vartin. Uunista ulos, hetkeksi jäähtymään ja syömään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti