Askarreltiin eilen poikain kanssa kakku lasten iskälle. :) Pojat hoitivat
koristelupuolta ja minä vastasin leipomisesta. Sotkeuduin minä vähän siihen
koristeluunkin; ei olisi pitänyt, lopputulos olisi ollut paaaljon nätimpi ilman
mun puuttumistani! Tuossa yläkuvassa on kakku silloin kun se oli
kauneimmillaan, ennen kuin olin ehtinyt tursotella kummallisen
valkosuklaapötkäleen keskelle kakkua. Mutta ei se näkö vaan se maku! Se oli kuulkaa kohdallaan!
Päivänsankarin toiveena oli suklaakakku. En ole eläissäni
semmoista tehnyt joten jollain simppelillä reseptillä piti päästä
liikenteeseen. Valion sivulta löytyi sacherkakun ohje ja se vaikutti
semmoiselta joka aloittelevalta suklaaleipuriltakin voisi luonnistua. Ja
luonnistuihan se. Hankalimmat kohdat tässä olivat suklaan sulattaminen ja se
että lämpötilaa piti käydä vaihtamassa hieman pienemmälle kun kakku oli
paistunut puoli tuntia.
Leikkasin suklaasta Skandinavian! Ihan vahingossa! Siinä on Ahvenenmaakin! (Vaan missä on Tanska? Islanti ei mahtunut kuvaan.) |
Suklaakakun pohja
- 200 g voita
- 200 g suklaata
- 4 munaa
- 2 dl sokeria
- 2,5 dl vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 300 g aprikoosimarmeladia
Kuorrutus
- 100 g suklaata
- 1 tl voita
- 0,5 dl kevytkermaa
Kakkutaikina oli helppo tehdä; sokerit ja munat vaahdoksi,
sekaan jauho-leivinjauheseos varovasti käännellen ja sama suklaa-voiseokselle.
Taikina leivinpaperilla vuorattuun rengasvuokaan ja uuniin, Ensin puoleksi
tunniksi 175 asteeseen ja sen jälkeen vielä lempeämpää paistelua 150 asteessa
40 minuutin ajan. Kakku uunista ulos ja jäähtymään.
Tuunausta kostutuksella
Hiukan jännitti saankohan kakun leikattua nätisti kolmeksi
levyksi mutta hyvin se onnistui! Iso sahahampainen leipäveitsi sopi
leikkaushommaan oikein hyvin.
Alkuperäiseen ohjeeseen ei tullut kostutusta lainkaan, mutta
sovelsin hiukan ja tein kostukkeen rommitilkasta, sokerista, appelsiinimehusta
ja vedestä. Rommia meillä sattui olemaan koska viime kesänä yritin tehdä
mojitoja; niistä tuli kamalan pahoja. Rommia taisi lorahtaa silloin ”vähän”
liikaa. Tömäkät mojitot muistissa laittelin rommia varsin varovaisella otteella
kattilaan; sokeria reilusti, levy päälle ja sekoittelua.
Tarkoitus oli
haihdutella alkoholia pois (ja saada sokeri sulamaan). En tiedä miten tarpeen
tuo olisi ollut mutta kun kakunsyöjissä oli pari kolmevuotiasta, ajattelin
pelata varman päälle. Sokerihumalassakin on jo ihan tarpeeksi. Kaadoin sekaan
appelsiinimehua ja vettä kunnes rommin maku oli ihan mieto.
Kostutin pohjaa hieman rommi-mehuseoksella ja
levitin päälle reilun kolmanneksen aprikoosimarmeladista. Seuraava levy
marmeladikerroksen päälle, taas hiukan kostuketta ja marmeladit, ja sama vielä
kolmannen kerran. Marmeladia jäi vielä myös päällimmäisen kerroksen päälle
laitettavaksi.
Kuorrute ja koristelut
Suklaakuorrutteen tekeminen ei mennyt ihan putkeen; sulatin
suklaata vesihauteessa pienessä kattilassa ja liian isossa haudutusastiassa.
Jotenkin suklaan joukkoon onnistui loiskumaan vettä. En siitä aluksi
välittänyt; tuleehan kuorrutteeseen joka tapauksessa kermaa, nestettä sekin.
Kakkua kuorruttaessa kuitenkin roiskahti kuorrutteen sekaan
varmaan puolen desin verran vettä; se oli jo vähän liikaa. :/ Onneksi suklaata
ja kermaa oli vielä jäljellä joten tein uuden kuorrutteen, tällä kertaa ihan
vaan mikrossa suklaat sulatellen. Itse kuorruttaminen ei ollut kauhean siistiä
puuhaa, suklaaseos oli tosi juoksevaa ja tahmasi kakkualustankin. Jokseenkin
kunnialla sain suklaat kuitenkin kakun päälle ja sitten päästiin koristelemaan.
Lapset ripsivät tuommoisia koristepalloja kakun päälle, yksi kerrallaan.
Minulla oli suunnitelmissa tehdä tähän vielä joku elegantti valkosuklaakuviointi
mutta se meni täysin mönkään; suklaa oli liian jähmeää ja pursotinpussissa
liian iso reikä. No, laitettiin vielä vadelmia kakun päälle, josko ne veisivät
huomiota kummallisesta valkoisesta pursotuksesta! xD
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti