Nyt on hirviaika! Meillä tehtiin tuossa yhtenä päivänä
hirvihampurilaisia, kuten tavaksi on viimevuosina tullut. Yleensä ollaan
ostettu hampurilaissämpylät valmiina kaupasta mutta tänä vuonna panostin itse
tehtyihin hampurilaissämpylöihin. Niistä tuli IHANIA! Juuri oikeanlaisia,
kuohkeita ja höttöisiä kuten hampurilaissämpylöiden kuuluukin olla!
Sämpyläreseptiä etsiessäni Google johdatti minut tuttuun
paikaan; Reseptivihkoon josta löytyikin varsin pätevä hampurilaissämpylöiden resepti.
Hampurilaissämpylöiden tekeminen poikkeaa jonkin verran tavallisten sämpyjen
tekemisestä. Taikinaan esimerkiksi nypitään voita ja sekaan tulee myös
kananmunaa. Kohotusajat ovat pitkät mutta niitä noudattamalla tuli kyllä aivan ensiluokkaisia
sämpylöitä!
Hampurilaissämpylät, resepti
- 2,5 dl vettä
- 4 rkl maitoa
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 rkl sokeria
- 8 dl vehnäjauhoja
- 1,5 tl suolaa
- 2 rkl pehmeää voita
- 1 muna
Voiteluun:
- 1 muna
- 1 tl vettä
- seesaminsiemeniä pinnalle
Vesi ja maito lämmitetään kädenlämpöiseksi, sekaan lisätään
kuivahiiva ja sokeri. Seos jätetään lepäämään viideksi minuutiksi. Voi nypitään
jauhoon, suola sekaan myös. Muna sekoitetaan vesi-hiivaseokseen ja lisätään se
jauhojen joukkoon, taikina sekoitetaan tasaiseksi.
Taikinaa vaivataan kymmenen minuuttia kunnes se on kiinteää.
Kelmuta taikinakulho ja anna kohota tunnista kahteen suunnilleen
kaksinkertaiseksi.
Kohonnut taikina kaadetaan kevyesti jauhotetulle tasolle. Taikina
jaetaan noin kahdeksaan palaan (minä jaoin yhdeksään) ja muotoillaan sämpylöitä
uunipellille. Sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä ja ”leipoa”, ne kohoavat ihan
kivannäköisiksi vaikkeivät pellillä vielä muotovalioita olisikaan.
Sämpylöitä kohotetaan pellillä tunnista kahteen liinan alla.
Laita kylmään uuniin kulho jossa on pari desiä vettä, kuumenna uuni 200
asteeseen. Sämpylät voidellaan vesi-munaseoksella (jätin tämän väliin) ja sämpylöiden
päälle ripotellaan seesaminsiemeniä. Sämpylöitä paistetaan uunissa 10-15
minuuttia.
Hirvimetsällä Hakaniemessä
Hirvenlihaa löysin Hakanimen hallista, Reinin Lihan putiikista. Muitakin lihakauppoja hallissa on mutta jotenkin tuo Reinin Liha
tulee aina ensimmäisenä vastaan kun kauppahalliin menen. Valikoima siellä on
varsin monipuolinen ja palvelukin on kattavaa – ja hinnat taitavat olla sen
mukaiset. Muitakin lihakauppoja Hakaniemen hallista löytyy ja suosittelenkin
tsekkaamaan myös muiden kauppojen tarjonnan; toivottu artikkeli saattaa löytyä
myös muualta ja hitusen edukkaampaan hintaan, kuten nyt hirven jauhiksen
kohdalla jälkikäteen huomasin. Reinin Lihasta toisaalta saa yleensä aina mukaan
lihaan liittyvän reseptimonisteen josta ainakin itselleni on ollut ostoksia
kokatessa hyötyä. :)
Hampurilaisten oheen tein kaalisalaatin ja marinoin
punasipulia – molemmat toimivat hyvin hampurilaisaterian kanssa. Minulle olisi
riittänyt hampurilaiset ilman perunalisäkettä mutta mies nappasi kaupasta
mukaan pari pakettia mikrossa valmistettavia lohkoperunoita jotka kyllä ajoivat
asiansa ihan hyvin.
Kolmen lihan hampurilasipihvit
- 400 g jauhettua hirvenlihaa
- 250 g nautasikaa
- 1 pkt pekonia silputtuna (tai valmiita pekonikuutioita)
- 1 kananmuna
- suolaa
- mustapippuri
- (kermaviilin jämät)
Hirvenjauhelihaa ostin 400 grammaa – enemmänkin olisin voinut
ottaa. Päädyin laittamaan jatkeeksi jonkin verran sikanautaa.
Porsaanjauhistahan käytetään käsittääkseni aika yleisesti hirvenlihan kanssa
eli ei tämä jatkaminen kaiketi mikään suuri synti ollut. Jauhelihojen lisäksi laitoin sekaan silputtua
pekonia, jämän kermaviilipurkista sekä yhden kananmunan. Korppujauhoja en
yleensä hampurilaispihveihin ole laittanut.
Sekoitin ainekset huolellisesti ja painelin litteiksi pihveiksi uunipellile. Paistoin pihvejä 225 asteessa 25 minuuttia mutta hiukan vähempikin olisi varmasti riittänyt. Oikein hyviä nämä kuitenkin olivat!
Hampurilaisten väliin laitoimme pihvien lisäksi jääsalaattia, kurkkusalaattia, hampurilaiskastiketta, ketsuppia, cheddar-sulatejuustoviipaleet ja marinoitua punasipulia. Toimii!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti