Tämä keitto kuuluu sarjaan ”simppelit ja maukkaat”. Chorizon
ja lehtikaalin lisäksi keittoon tulee perunoita, sipulia ja mausteita –
ruokaisa ja hurrrjan maukas kokonaisuus!
Minulla on nyt hirmuinen vimma lehtikaaliin kun sitä on
kerran tarjolla ja surffailenkin netistä uusia reseptejä harva se päivä. Tämä
portugalilainen keitto kuulosti kaikessa helppoudessaan niin houkuttelevalta
että pakkohan tähän oli ainekset hankkia. Olen lapsuudessani syönyt niin paljon
perunaa että edelleen valitsen ruoan lisäkkeeksi mieluummin jotain muuta kuin
pottuja. Mutta tämä keitto saa perunankin maistuman hyvältä!
Reseptejä löytyi tosi monesta blogista ja aikalailla
samanlaisia olivat kaikki sisällöltään. Minulla läppärin ruudulta näkyi HeadIsu –blogin resepti kun keittoani kokkasin. Paljon muutakin kiinnostavaa tuosta
blogista löytyi, kannattaa käydä kurkkaamassa! Alla minun versioni Head Isun
tarjoamasta Caldo Verde -reseptistä.
Caldo Verde eli vihreä keitto, resepti
- 150 grammaa chorizo-makkaraa (1 kpl)
- 1 kpl iso sipuli pieneksi pilkottuna
- 3 kpl valkosipulin kynsiä pilkottuna
- 8 kpl pieniä perunoita
- 200 g lehtikaalia
- 1,5 l kanalientä kuutiosta
- 1 kpl laakerinlehti
- oliiviöljyä sipuleiden freesaamiseen
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Kuori perunat, paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi. Poista
lehtikaaleista ruodit ja silppua lehdet suikaleiksi. Paloittele chorizo
paksuhkoiksi siivuiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi.
Freesaa sipuleita kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää
makkarat, paista muutama minuutti kunnes makkaroista alkaa selvästi irrota
rasvaa. Lisää joukkoon perunat. Ne saavat paistettaessa ihanaa makua chorizon
rasvasta.
Kaada joukkoon vesi ja kanaliemikuutio. Voit keittää veden vedenkeittimessä
kuumaksi jolloin saat liemen kiehumaan nopeammin. Lisää joukkoon mausteet ja
kiehuttele vartti-parikymmentä minuuttia Lisää joukkoon lehtikaalisuikaleet ja
anna kiehua kunnes lehtikaalit ovat mielestäsi sopivan pehmeitä. Tässä keitossa ei haittaa vaikka perunat menisivät osin
muhjuksi; se kuuluu asiaan!
Tätä täytyy kokeilla :)
VastaaPoistaErityisesti liemi on tosi hyvää, suosittelen kyllä! :)
VastaaPoistaTehnyt vuosia yksinkertaisemmin. En freesaa mitään,keitän perunat ja pilkotut sipulit ja valkosipulit,survon ne hienoksi. Pelkkä vesi kelpaa tai luomukasvisliemi Lisään silputut lehtikaalit,keitän ja maustan pippurilla ja öljyllä.Meetvurstin tms. leikkaan pieniksi, tarjoan erikseen, saa panna lautasen pohjalle kuka haluaa, kasvissyöjää ei haittaa. Portugalissakin lisättiin vasta lautaselle. Voi tietysti riippua alueesta.Seuraavana päivänä lämmitettynä vielä muhevampaa.
VastaaPoistaHyvä vinkki tuo makkarat lautasen pohjalle, sopii sitten sama ruoka sekä lihansyöjille että että kasvissyöjille! :)
Poista