perjantai 23. marraskuuta 2012

Caldo Verde – keitto chorizosta ja lehtikaalista



caldo verde


Tämä keitto kuuluu sarjaan ”simppelit ja maukkaat”. Chorizon ja lehtikaalin lisäksi keittoon tulee perunoita, sipulia ja mausteita – ruokaisa ja hurrrjan maukas kokonaisuus!

Minulla on nyt hirmuinen vimma lehtikaaliin kun sitä on kerran tarjolla ja surffailenkin netistä uusia reseptejä harva se päivä. Tämä portugalilainen keitto kuulosti kaikessa helppoudessaan niin houkuttelevalta että pakkohan tähän oli ainekset hankkia. Olen lapsuudessani syönyt niin paljon perunaa että edelleen valitsen ruoan lisäkkeeksi mieluummin jotain muuta kuin pottuja. Mutta tämä keitto saa perunankin maistuman hyvältä!


caldo verde ainekset



Reseptejä löytyi tosi monesta blogista ja aikalailla samanlaisia olivat kaikki sisällöltään. Minulla läppärin ruudulta näkyi HeadIsu –blogin resepti kun keittoani kokkasin. Paljon muutakin kiinnostavaa tuosta blogista löytyi, kannattaa käydä kurkkaamassa! Alla minun versioni Head Isun tarjoamasta Caldo Verde -reseptistä.


Caldo Verde eli vihreä keitto, resepti



  • 150 grammaa chorizo-makkaraa (1 kpl)
  • 1 kpl iso sipuli pieneksi pilkottuna
  • 3 kpl valkosipulin kynsiä pilkottuna
  • 8 kpl pieniä perunoita
  • 200 g lehtikaalia
  • 1,5 l kanalientä kuutiosta
  • 1 kpl laakerinlehti
  • oliiviöljyä sipuleiden freesaamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä


Kuori perunat, paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi. Poista lehtikaaleista ruodit ja silppua lehdet suikaleiksi. Paloittele chorizo paksuhkoiksi siivuiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. 

Freesaa sipuleita kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää makkarat, paista muutama minuutti kunnes makkaroista alkaa selvästi irrota rasvaa. Lisää joukkoon perunat. Ne saavat paistettaessa ihanaa makua chorizon rasvasta. 

Kaada joukkoon vesi ja kanaliemikuutio. Voit keittää veden vedenkeittimessä kuumaksi jolloin saat liemen kiehumaan nopeammin. Lisää joukkoon mausteet ja kiehuttele vartti-parikymmentä minuuttia Lisää joukkoon lehtikaalisuikaleet ja anna kiehua kunnes lehtikaalit ovat mielestäsi sopivan pehmeitä. Tässä keitossa ei haittaa vaikka perunat menisivät osin muhjuksi; se kuuluu asiaan!

4 kommenttia:

  1. Erityisesti liemi on tosi hyvää, suosittelen kyllä! :)

    VastaaPoista
  2. Tehnyt vuosia yksinkertaisemmin. En freesaa mitään,keitän perunat ja pilkotut sipulit ja valkosipulit,survon ne hienoksi. Pelkkä vesi kelpaa tai luomukasvisliemi Lisään silputut lehtikaalit,keitän ja maustan pippurilla ja öljyllä.Meetvurstin tms. leikkaan pieniksi, tarjoan erikseen, saa panna lautasen pohjalle kuka haluaa, kasvissyöjää ei haittaa. Portugalissakin lisättiin vasta lautaselle. Voi tietysti riippua alueesta.Seuraavana päivänä lämmitettynä vielä muhevampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo makkarat lautasen pohjalle, sopii sitten sama ruoka sekä lihansyöjille että että kasvissyöjille! :)

      Poista