Tein aiemmin syksyllä omenahilloa muutamia purkillisia. Sitä on syöty korppujen päällä ja puuron kanssa, nyt ajattelin testata toimisiko se myös suolaisessa ruoassa. Porsaan ulkofilettä meillä ei ole ollut aikoihin joten semmoinen sitten hankittiin. File oli puolitoistakiloinen mötkäle joten toden totta tästä riittää useammallekin aterialle!
En kaivellut filettä varten ohjetta vaan sävelsin tarjolla
olevista aineksista. Ensin leikkasin fileen levyksi; ensin viilto pitkittäin
puoleenväliin fileen paksuutta, siitä kaksi viiltoa sivusuunnassa edelleen
pitkittäin jolloin fileen saa ”avattua” levyksi.
Nuijin fileen ohuemmaksi lihanuijalla ja levitin päälle
reilusti omenahilloa. Omenahillon lisäksi laitoin fileen sisälle
mustapippurituorejuustoa; ajattelin että sen rasvaisuus pitäisi fileen
mehevämpänä. Tässä vaiheessa parempimuistinen olisi ripsutellut väliin myös
suolaa mutta minä unohdin..! Suolasin fileen sitten pinnalta kun olin rullannut
sen takaisin kasaan.
Tämän fileen valmistus meni näin
- 1,5 kg porsaan ulkofilettä
- 100 g eli paketillinen (semmoinen pyöreä) mustapippurituorejuustoa
- 1 dl omenahilloa (tai sosetta)
- suolaa
- voita tai öljyä paistopinnan paistamiseen
Paistnpannupyöräytyksellä paistopintaa
Kiinnitin fileen paketiksi muutamalla hammastukulla saumakohdastaan. Ei tuolla kiinnityksellä muuten niin väliä ole mutta pannulla pyöräytettäessä lihan pysyy paremmin kasassa.
Käytin fileen kuumalla paistinpannulla niin että sain siihen
joka puolelle mukavan paistopinnan. Sitten laitoin fileen uuniin vuokaan 175
asteeseen reiluksi tunniksi. Pienempi filee olisi ollut valmis lyhyemmässä
ajassa mutta tämä meidän yksilömme oli tosiaan puolitoistakiloinen joten ajattelin
antaa sille hiukan tavallista enemmän aikaa.
Bataattimuusia kaveriksi
Fileen seuraksi tehtiin bataatti-perunamuusia, sitäkään ei
ole meillä toviin ollut. Kuorin bataatin, paloittelin sen ja kiehautin kypsäksi
suolalla maustetussa vedessä. Bataatti kypsyy aika nopeasti joten perunoiden kanssa keitetteässe sen voi lisätä keitinveteen myöhemmin. Perunamuusia
meillä ei ole aikoihin tehty alusta alkaen itse; pakastealtaan muusiainekset
olemme havainneet hyviksi, helpoiksi ja riittävän edukkaksi.
Mieheni vahti fileen uunista ja valmisti muusin. Kastiketta
näille ei mielestäni tarvitse, mutta sellaisen olisi voinut tehdä liemestä suurustamalla
ja vettä lisäämällä. Lisukkeeksi kevyesti keitettyä parsakaalia, vihreitä
papuja ja kaaliraastetta. Nam!
Omenahilloa ja -sosetta on säilössä n. 30 erikokoista purkillista, joten tämä menee kyllä kokeiluun :)
VastaaPoistaOmppuhillo toimii possun kanssa hyvin, kokeile ihmeessä! Komea määrä hilloa ja sosetta teillä! :D
Poista