perjantai 2. marraskuuta 2012

Porsaan ulkofile uunissa, kera omenahillon ja tuorejuuston

Tein aiemmin syksyllä omenahilloa muutamia purkillisia. Sitä on syöty korppujen päällä ja puuron kanssa, nyt ajattelin testata toimisiko se myös suolaisessa ruoassa. Porsaan ulkofilettä meillä ei ole ollut aikoihin joten semmoinen sitten hankittiin. File oli puolitoistakiloinen mötkäle joten toden totta tästä riittää useammallekin aterialle!

En kaivellut filettä varten ohjetta vaan sävelsin tarjolla olevista aineksista. Ensin leikkasin fileen levyksi; ensin viilto pitkittäin puoleenväliin fileen paksuutta, siitä kaksi viiltoa sivusuunnassa edelleen pitkittäin jolloin fileen saa ”avattua” levyksi.  

Nuijin fileen ohuemmaksi lihanuijalla ja levitin päälle reilusti omenahilloa. Omenahillon lisäksi laitoin fileen sisälle mustapippurituorejuustoa; ajattelin että sen rasvaisuus pitäisi fileen mehevämpänä. Tässä vaiheessa parempimuistinen olisi ripsutellut väliin myös suolaa mutta minä unohdin..! Suolasin fileen sitten pinnalta kun olin rullannut sen takaisin kasaan.
Tämän fileen valmistus meni näin


 • 1,5 kg porsaan ulkofilettä 
 • 100 g eli paketillinen (semmoinen pyöreä) mustapippurituorejuustoa
 • 1 dl omenahilloa (tai sosetta)
 • suolaa
 • voita tai öljyä paistopinnan paistamiseen
cocktail-tikkuja rullan kiinnittämiseen

Paistnpannupyöräytyksellä paistopintaa


Kiinnitin fileen paketiksi muutamalla hammastukulla saumakohdastaan. Ei tuolla kiinnityksellä muuten niin väliä ole mutta pannulla pyöräytettäessä lihan pysyy paremmin kasassa.

Käytin fileen kuumalla paistinpannulla niin että sain siihen joka puolelle mukavan paistopinnan. Sitten laitoin fileen uuniin vuokaan 175 asteeseen reiluksi tunniksi. Pienempi filee olisi ollut valmis lyhyemmässä ajassa mutta tämä meidän yksilömme oli tosiaan puolitoistakiloinen joten ajattelin antaa sille hiukan tavallista enemmän aikaa.
 

 

Bataattimuusia kaveriksi


Fileen seuraksi tehtiin bataatti-perunamuusia, sitäkään ei ole meillä toviin ollut. Kuorin bataatin, paloittelin sen ja kiehautin kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Bataatti kypsyy aika nopeasti joten perunoiden kanssa keitetteässe sen voi lisätä keitinveteen myöhemmin. Perunamuusia meillä ei ole aikoihin tehty alusta alkaen itse; pakastealtaan muusiainekset olemme havainneet hyviksi, helpoiksi ja riittävän edukkaksi. 

Mieheni vahti fileen uunista ja valmisti muusin. Kastiketta näille ei mielestäni tarvitse, mutta sellaisen olisi voinut tehdä liemestä suurustamalla ja vettä lisäämällä. Lisukkeeksi kevyesti keitettyä parsakaalia, vihreitä papuja ja kaaliraastetta. Nam! 

2 kommenttia:

 1. Omenahilloa ja -sosetta on säilössä n. 30 erikokoista purkillista, joten tämä menee kyllä kokeiluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppuhillo toimii possun kanssa hyvin, kokeile ihmeessä! Komea määrä hilloa ja sosetta teillä! :D

   Poista