Karpaloiden ja puolukoiden lisäksi anoppini on tuonut aiemmin syksyllä meille muovikassillisen ihania, mehukkaita omenoita. Ompuista keittelin hilloa, osa syötiin sellaisenaan ja omenapiirakoita meillä on tehty myös.
Tällä hetkellä suosikkireseptini omenapiirakan valmistamiseen on Kotiruoka –kirjasta;
helppo murotaikinapohjainen ohje omenapiiraalle. Viimeisistä tein piirakan tein
vaihteen vuoksi fariinisokerilla – se oli hyvä veto. Fariinisokeri toi mukavan
säväyksen makuun ja teki piirakasta hieman tummemman väriltään. Osan jauhoista vaihdoin grahamjauhoihin;
oikein toimiva vaihtoehto sekin. Päälle ripoteltava muruseos oli myös uusi
juttu meidän piirakoissa, oikein herkkua oli, suosittelen!
Omenapiirakka fariinisokerilla ja muruseoksella, resepti
- 100 g voita
- 3/4 dl fariinisokeria
- 1 muna
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1 desi grahamjauhoja ja 1,5 desiä vehnäjauhoja
Täytteeseen:
- n. 6 omenaa lohkottuna
- 0,5-1 desiä fariinisokeria /sokeria
- 1,5 tl kanelia
- (ripsaus inkivääriä)
Muruseos pinnalle:
- 50 g voita
- 0,5 desiä fariinisokeria / sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- (kaurahiutaleita)
Fariinisokeri on ruskeaa ja hiukan tahmeaa. Ihan hyvin sain
sen silti sekoitettua voin kanssa vaahdoksi. Tai no, ”vaahdoksi”, ei
voi-sokeriseoksesta koskaan sellaista ilmavaa, oikeaa vaahtoa tule vaikka
resepteissä vaahdottamisesta puhutaankin. Tai en minä ainakaan sitä sellaiseksi
saa. x)
Muruseokseen tulee ohjeen mukaan 50 grammaa voita, desin
verran vehnäjauhoja ja puoli desiä sokeria. Näiden lisäksi nypin sekaan
kaurahiutaleita; omena & kaura on ihana yhdistelmä. Koska lisäsin
muruseokseen yhden elementin, seosta tuli aika paljon mutta eipä se haitannut.
Voi-fariinisokeriseokseen lisäsin kananmunan hyvin
sekoittaen ja sen jälkeen jauhot ja leivinjauheen puuhaarukalla sekoitellen.
Rasvasin piirakkavuoan ja jauhotin sen, sitten painelin taikinan vuoan
pohjalle. Omenalohkot päälle, pintaan ripsaus sokeria ja kanelia sekä
muruseos murustellen ja sitten uuniin! Paistoin piirasta 200 asteessa vajaan puoli tuntia. Aivan
ihana tuoksu!
Piirakan reunat näyttivät hiukan tummilta, palaneelta ne eivät
kuitenkaan maistuneet joten syytän fariinisokeria. Viimeviikkoinen piiras oli
ehkä kauniimpi, mutta ihanaa on tämäkin! Kahvipaussilla en muistanut (tai siis
malttanut) hörpätä lainkaan kahviani ennen kuin olin syönyt piirakkaviipaleeni
loppuun! :P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti