tiistai 30. lokakuuta 2012

Omenapiirakka fariinisokerilla


Omenapiiras




Karpaloiden ja puolukoiden lisäksi anoppini on tuonut aiemmin syksyllä meille muovikassillisen ihania, mehukkaita omenoita. Ompuista keittelin hilloa, osa syötiin sellaisenaan ja omenapiirakoita meillä on tehty myös.


Tällä hetkellä suosikkireseptini omenapiirakan valmistamiseen on Kotiruoka –kirjasta; helppo murotaikinapohjainen ohje omenapiiraalle. Viimeisistä tein piirakan tein vaihteen vuoksi fariinisokerilla – se oli hyvä veto. Fariinisokeri toi mukavan säväyksen makuun ja teki piirakasta hieman tummemman väriltään. Osan jauhoista vaihdoin grahamjauhoihin; oikein toimiva vaihtoehto sekin. Päälle ripoteltava muruseos oli myös uusi juttu meidän piirakoissa, oikein herkkua oli, suosittelen!


Omenapiirakka fariinisokerilla ja muruseoksella, resepti

  • 100 g voita
  • 3/4 dl fariinisokeria
  • 1 muna
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 1 desi grahamjauhoja ja 1,5 desiä vehnäjauhoja

Täytteeseen: 
  • n.  6 omenaa lohkottuna
  • 0,5-1 desiä fariinisokeria /sokeria
  • 1,5 tl kanelia
  • (ripsaus inkivääriä)

Muruseos pinnalle:
  • 50 g voita
  • 0,5 desiä fariinisokeria / sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • (kaurahiutaleita)


omenapiirakkataikina



Fariinisokeri on ruskeaa ja hiukan tahmeaa. Ihan hyvin sain sen silti sekoitettua voin kanssa vaahdoksi. Tai no, ”vaahdoksi”, ei voi-sokeriseoksesta koskaan sellaista ilmavaa, oikeaa vaahtoa tule vaikka resepteissä vaahdottamisesta puhutaankin. Tai en minä ainakaan sitä sellaiseksi saa. x)

Muruseokseen tulee ohjeen mukaan 50 grammaa voita, desin verran vehnäjauhoja ja puoli desiä sokeria. Näiden lisäksi nypin sekaan kaurahiutaleita; omena & kaura on ihana yhdistelmä. Koska lisäsin muruseokseen yhden elementin, seosta tuli aika paljon mutta eipä se haitannut. 




Voi-fariinisokeriseokseen lisäsin kananmunan hyvin sekoittaen ja sen jälkeen jauhot ja leivinjauheen puuhaarukalla sekoitellen. Rasvasin piirakkavuoan ja jauhotin sen, sitten painelin taikinan vuoan pohjalle. Omenalohkot päälle, pintaan ripsaus sokeria ja kanelia sekä muruseos murustellen ja sitten uuniin! Paistoin piirasta 200 asteessa vajaan puoli tuntia. Aivan ihana tuoksu! 

Piirakan reunat näyttivät hiukan tummilta, palaneelta ne eivät kuitenkaan maistuneet joten syytän fariinisokeria. Viimeviikkoinen piiras oli ehkä kauniimpi, mutta ihanaa on tämäkin! Kahvipaussilla en muistanut (tai siis malttanut) hörpätä lainkaan kahviani ennen kuin olin syönyt piirakkaviipaleeni loppuun!  :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti