Syksy on keittojen aikaa! Tykkään hurjasti punajuurista ja vuohenjuustosta mutta eipä ole aikaisemmin tullut yhdistettyä näitä kahta sosekeitoksi. Tämä punajuuri-vuohenjuustokeitto on tehtyn simppelillä reseptillä ja tulos on herkullinen; ainoa miinus on punajuurten muita juureksia pidempi keittoaika. Olen niin tottunut siihen että sosekeitto valmistuu käden käänteessä. Kun ei malttais odottaa! :P
Yleensä olen tehnyt punajuuresta pihvejä (lindstömin tai
kasvis-), täyttänyt sillä suolaisia piirakoita tai tehnyt laatikon kera ohran
ja sinihomejuuston. Nyt oli korkea aika kokeilla miten punajuuri taipuu
sosekeitoksi ja taipuihan se!
Tein punajuurikeiton tällaisella reseptillä:
- n. 700 g punajuuria kuorittuna ja pilkottuna
- suunnilleen litra vettä
- kasvisliemikuutio
- mustapippuria myllystä
- ripaus oreganoa ja timjamia
- reilu 100 g vuohenjuustoa (tuorejuustoa)
Keitin punajuuret pienessä määrässä vettä, niin että lohkot
olivat juuri ja juuri veden alla. Veteen lisäsin kasvisliemikuution. Kun
punajuuret olivat pehmenneet, surautin ne veden kanssa soseeksi
sauvasekoittimella. Rouhin joukkoon hiukan mustapippuria, ripsin sekaan
oreganon ja timjamin ja lisäsin vuohenjuuston. Surauttelin uudelleen ja lisäsin
kuumaa vettä vedenkeittimestä kunnes keiton koostumus tuntui sopivalta. Annoin
keiton muhia vielä hetken lämpimällä levyllä.
Hyvää tuli! seuraavalla kerralla voisin jättää
kasvisliemikuution pois ja maustaa keiton sen sijaan ihan vain suolalla ja
kuivatuilla yrteillä. Vuohenjuusto toi makua, mutta sitä voisi hyvin olla
enemmänkin. Myös sinihomejuusto sopisi punajuuren kaveriksi oikein hyvin.
Kuvassa keiton
pinnalla on maustamatonta jugurttia; raejuusto sopisi hyvin myös.
Punajuurikeitto ja porkkanasämpylä oli vallan mainio lounasyhdistelmä, tätä teen toistekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti