Sämpylöiden leipomisesta tulee ihanan kodikas tuoksu ja
uunituoreet sämpylät ovat ihan huippuhyviä. Keräsin kesällä jonkin verran
nokkosia pakkaseen ja nyt ajattelin ottaa nokkoset testiin; tein nokkossämpylöitä
siis. Kun uuni kerran lämmitin, ajattelin tehdä sämpylöitä kerralla reilummin.
Toiseen taikinaerään laitoin höysteeksi porkkanaraastetta.
Sämpylät, resepti
- 5 dl vettä tai maitoa (esimerkiksi maustamatonta jugurttiakin voi laittaa)
- 50 g hiivaa tai pussillinen kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 rkl siirappia (itse en mittaile; lorautan tilkkasen vapaalla kädellä)
- 0,5 dl öljyä (öljynkin lorautan vapaalla kädellä)
- 12-13 dl sämpyläjauhoja (itse laitan osan aina muista jauhoista ja hiutaleista ja käyttämäni määrä on pienempi)
Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät
kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Lisää suola ja siirappi. Lisää
puolet jauhoista, vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen
alustaen (kunnes rakenne on mielestäsi sopivaa) ja lisää viimeisenä öljy (itse
lisään yleensä aiemmin). Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n.
puoli tuntia). Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo sämpylöiksi. Ohjeen
mukaan taikinasta tulee 24 sämpylää mutta itse teen sämpyistä reilun kokoisia
ja kappalemääräksi tulee n. 15. Laita sämpylät leivinpaperoidulle pellille ja
anna kohota liinalla peitettynä. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.
Vapaalla kädellä soveltaen
Tämä ohje on sämpyläpussin kyljestä. Sovellan sitä aina
tilanteen mukaan erityisesti jauhojen laadun ja määrän suhteen. Nokkossämpylöihin
meni lisäksi ehkä noin 150 g pakastettua nokkosta sulatettuna ja
porkkanasämpylöihin pari hienoksi raastettua porkkanaa.
Yleensä laitan sämpylöihin niitä jauhoja mitä kaapissa on,
yleensä suurin osa on sämpyläjauhoja, lisäksi saattaa tulla vehnä- tai
grahamjauhoja, ruisjauhoja ja erilaisia hiutaleita. Kaura antaa kivaa makua
joten erityisesti kaurahiutaleita ja kauraleseitä tulee joukkoon ropsautettua
myös. Puurojen jämät solahtavat taikinan joukkoon hyvin, pellavansiemenistä saa
pilkkukuviota ja kuorituista auringonkukansiemenistä purutuntumaa ja
terveellistä rasvaa.
Perusohjeen katson yleensä sämpyläjauhopussin kyljestä. Jauhoja en koskaan laita niin isoa määrää
kuin ohjeessa sanotaan, tykkään tehdä melko löysän taikinan ja jauhot laitan
näppituntumalla. Ole huomannut että löysemmästä taikinasta tulee kuohkeampia
sämpylöitä. Jos malttaisin kohottaa sämpylöitä enemmän, saattaisi tietty
isommankin jauhomäärän sämpylöistä ilmavampia. Minulla on tapana skipata
sämpylöiden kohottaminen pellillä kokonaan. Uunissa ne kohoavat silti ihan
kivasti.
Tipautan löysähköstä sämpylätaikinasta sämpylänkokoiset kökkäreet pellille sen kummemmin muotoilematta. Kohotessaan sämpylät muuttuvat säännöllisemmän muotoiseiksi ja lopputulos on ihan nätti. |
Tällä kertaa toinen sämpyläerä sai myös peltikohotuksen kun
ensimmäinen erä oli paistumassa. En huomannut lopputuloksessa kuitenkaan mitään
eroa. Hyviä ja mukavan kuohkeita tuli molemmista pellillisistä! Porkkanasämpylöiden
pinnalle ripsuttelin seesaminsiemeniä, nokkossämpylät koristelin
kaurahiutaleilla.
Lapset suhtautuivat nokkossämpylöihin epäluuloisesti, söivät
kuitenkin. Porkkanasämpylät menevät perheen pienille oikeinkin hyvin, ovathan
ne kyllä hieman herkullisemman näköisiä kuin vihreäpilkkuiset leipäset. Itse
tykkään molemmista. :)
Kiitos ihanan sallivasta ohjeesta.
VastaaPoistaOlkaa hyvät vaan! :D Sämpylöiden leipomisessa kaikki ei ole niin nökönuukaa, olen huomannut, kunhan vaan taikinan jättää löysähköksi. Löysemmästä taikinasta tule kuohkeita sämpylöitä! Mukavia leipomishetkiä!
Poista