Satuin löytämään marketista lehtikaalia – en ole koskaan
sitä kokeillut mutta kovasti sitä kaikkialla kehutaan. Pitäähän tämmöistä
ihmekasvista testata! Lehtikaali on
kuulemma varsinainen terveyspommi; ravinteikkain kaali joka sopii melkein
ruokaan kuin ruokaan. Maku ilmeisesti jakaa kulinaristikansan aikalailla
kahtia; toiset rakastavat, toiset eivät tykkää ollenkaan.
Itse pidän kaaleista ja käytän niitä melko paljon joten
odotukset olivat kyllä korkealla. Googlailin lehtikaaliohjeita; halusin jotain
suht helpon mutta erilaisen kaalireseptin, jotain sellaista mitä en ole aiemmin
kokeillut muilla kaaleilla.
Reseptivihko on mainio blogi jossa on kasvispainotteisia,
yleensä melko simppelisti toteutettavia ruokia; juuri sellaisia joista itsekin
tykkään! Blogin reseptit ovat usein semmoisia mitä ei itse tulisi ihan heti keksineeksi, hiukan harvinaisempia mutta silti tosi maistuvia ja helposti
toteutettavia. Reseptivihosta löytyikin kiintoisan oloinen resepti lehtikaalilla höystettyyn minestronekeittoon.
Tuota ohjetta mukaillen lähdin omaa keittoani
toteuttamaan. Google kertoi myös että lehtikaalia käytetään la ribollata –nimiseen
italialaiseen keittoon. Kaivoin netin kätköistä joitakin resptejä kyseisen
sopan valmistamiseen ja oma resepti alkoi hahmottua: lehtikaalia, valkosipulia,
hiukan oliiveja ja paljon muita kasviksia sekä säilöttyjä valkoisia papuja
tomaattikastikkeessa. Hyvistä aineksista ei voi tulla muuta kuin herkullinen
keitto! Keiton voi ilman muuta tehdä myös pidemmällä kaavalla kuivatuista valkoisista pavuista mutta itse halusin keiton nythetiäkkiä, siksi säilykkeet. Hyvin toimivat nekin!
Tällaisella reseptillä tein lehtikaalikeittoni:
- 150 grammaa lehtikaalia
- yksi lehtisellerin varsi
- porkkana
- pieni palsternakka
- puolikas kesäkurpitsa
- kaksi purkkia säilöttyjä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
- vettä suunnilleen seitsemän desiä
Monissa ohjeissa lehtikaalia (tai lehtikaalia + jotain muuta
kaalia) oli aikamoisen reilusti. Minulla lehtikaalia oli vain 150 grammaa kun
sen painoisissa pakkauksissa sattuivat kaupassa olemaan. Eiköhän tuo pienikin
määrä anna osviittaa millainen kasvis on kyseessä!
Silppusin lehtikaalin suikaleiksi, pilkoin porkkanan,
palsternakan, sellerinvarren ja kesäkurpitsan kuutioiksi, pienin sipulin ja
valkosipulin ja kippasin kasvikset ison kattilan pohjalle öljyyn kuullottumaan.
Pyörittelin kasviksia lastalla viitisen minuuttia ja lisäsin sitten vettä niin
että kasvikset peittyivät. Sekaan heitin kasvisliemikuution, rouhittua pippuria
ja kuivattua timjamia. Annoin porista puoli tuntia ja kaadoin sekaan kaksi
purkillista papuja kastikkeineen sekä renkaiksi leikatut oliivit. Jätin
hautumaan hiljaiselle tulelle.
En muista ihan tarkkaan kauanko keitto muhi,
mutta melko pehmeiksi kasvikset menivät. Ihan hyvä niin; minusta lehtikaalin
suutuntuma on paras hyvinkin pehmeänä. Se ei näemmä muhennu muusiksi
pitkässäkään haudutuksessa.
Keiton maku on täyteläinen ja voimakas. Lehtikaalin
ominaismaku ei kauhean vahvasti tule tässä esiin kun muita aineksia ja makuja on niin runsaasti. Hyvää keitto joka tapauksessa on! Lämmittävää ja tuhtia. Aivan
mainio keittovihannes lehtikaali tuntuu olevan, veikkaan että se
toimii tosi hyvin myös pitkään haudutettavissa padoissa.
Enpä ole hoksinut laittaa lehtikaalia minestroneen :O sehän on ihan loistava idea. Kiitos :D
VastaaPoista