perjantai 26. lokakuuta 2012

Kotikokki messumeiningeissä





Käyn joka vuosi Helsingin Kirjamessuilla; uusin siellä lehtitilauksia, kiertelen antikvariaattipuolella, teen hankintoja pukinkonttiin ja aina mukaan tarttuu jokunen kirja itsellekin. Tänä vuonna itselle ei tullut ostettua yhtään uutta kirjaa. Sen sijaan antikvariaattien osastoilta löytyi pari kiinnostavaa nidettä;  Pula-ajan Keittokirja vuodelta 1941 ja Kotiruoka –niminen kirja vuodelta 1930. 

Ensimmäisen on kirjoittanut Marja Helaakoski-Tuominen ja jälkimmäisen Edit Reinilä-Hellman, Sophie Calonius ja Valma Krank-Heikinheimo. En ole vielä ehtinyt kumpaankaan kirjaan kovin perusteellisesti syventyä mutta oikein kiintoisilta vaikuttavat molemmat! 


Pula-ajan ohjeet toimivat tänäänkin


Pula-ajan keittokirja on kirjoitettu aikana jolloin erityisesti ulkomaisista elintarvikkeita on ollut vain niukasti saatavilla. Kirja tuntuu hämmentävän ajankohtaiselta; tämän hetken kuumimpia ruokatrendejä on juurikin lähiruoka, mikä on Pula-ajan Keittokirjan punainen lanka. Esimerkiksi riisiä ei tämän kirjan ohjeissa juurikaan esiinny; sen sijaan kotimaista ohraa käytetään monella eri tavalla. Ohra on varteenotettava vaihtoehto myös tämän päivän ruoanlaittoon! Sen hiilijalanjälki on huomattavasti riisiä pienempi ja ravintoarvoltaakin se päihittää kaukaa idästä rahdattavan riisin mennen tullen.  

Resepteissä on huomioitu tuonaikainen säännöstely ja esimerkiksi voita ei ohjeissa kovinkaan usein käytetä. Kasvimaan anteja hyödynnetään paljon ja tähteet pyritään kirjassa aina käyttämään muiden ruokien raaka-aineiksi. Kirja on helppolukuinen ja hengeltään hiukan valistavakin; kirjassa puhutaan paljon ruoan ravintosisällöistä ja ruoka-aineiden taloudellisesta käytöstä. Pula-ajan Keittokirja sopiikin hyvin myös aloittelevan ruoanlaittajan oppaaksi. Oikein mielenkiintoinen opus kaiken kaikkiaan!


Kotiruoka on satavuotias perusteos


Kotiruoka-kirja taas on yli sata vuotta vanha suomalainen klassikko. Ensimmäinen versio kirjasta ilmestyi vuonna 1908. Kirjaa painetaan edelleen; toki sitä on vuosien saatossa muokattu kunkin ajan tarpeita vastaavaksi. Minulla oli ennestään kirjasta suht moderni versio vuodelta 1997 ja ihan mielenkiinnolla vertailen kuinka paljon yhteistä näistä kahdesta kirjasta löytyy! 

30-luvun Kotiruoka-kirja on laaja opas josta taatusti löytyy sopiva ruokalaji jokaiseen tilanteeseen; ihan kuten uudemmasta versiosta. 30-luvun kirjan kieli on ihastuttavan vanhahtavaa ja jotkut ruoka-aineiden nimet ovat minulle ihan vieraita. 

Jos ”isoäidin aikaiset” reseptit kiinnostavat, käy kurkkaamassa mainiota Isoäidin reseptillä –blogia! Blogissa testataan tämän samaisen Kotiruoka-kirjan reseptejä vuodelta 1909. :)


Keittokirjoja, juustoja, viinejä..


Tässä vielä kuvatunnelmia messuilta. Kirjamessujen kanssa samaan aikaan Messukeskuksessa järjestettiin myös Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä –messut joten toki sielläkin puolella kävin pyörähtämässä! Juusto-osastojen maistiaisia ei vaan voi jättää väliin! :P


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti