Käyn joka vuosi Helsingin Kirjamessuilla; uusin siellä
lehtitilauksia, kiertelen antikvariaattipuolella, teen hankintoja pukinkonttiin
ja aina mukaan tarttuu jokunen kirja itsellekin. Tänä vuonna itselle ei tullut
ostettua yhtään uutta kirjaa. Sen sijaan antikvariaattien osastoilta löytyi
pari kiinnostavaa nidettä; Pula-ajan
Keittokirja vuodelta 1941 ja Kotiruoka –niminen kirja vuodelta 1930.
Ensimmäisen
on kirjoittanut Marja Helaakoski-Tuominen ja jälkimmäisen Edit Reinilä-Hellman,
Sophie Calonius ja Valma Krank-Heikinheimo. En ole vielä ehtinyt kumpaankaan
kirjaan kovin perusteellisesti syventyä mutta oikein kiintoisilta vaikuttavat molemmat!
Pula-ajan ohjeet toimivat tänäänkin
Pula-ajan keittokirja on kirjoitettu aikana jolloin erityisesti
ulkomaisista elintarvikkeita on ollut vain niukasti saatavilla. Kirja tuntuu hämmentävän ajankohtaiselta;
tämän hetken kuumimpia ruokatrendejä on juurikin lähiruoka, mikä on Pula-ajan
Keittokirjan punainen lanka. Esimerkiksi riisiä ei tämän kirjan ohjeissa juurikaan
esiinny; sen sijaan kotimaista ohraa käytetään monella eri tavalla. Ohra on varteenotettava
vaihtoehto myös tämän päivän ruoanlaittoon! Sen hiilijalanjälki on
huomattavasti riisiä pienempi ja ravintoarvoltaakin se päihittää kaukaa idästä
rahdattavan riisin mennen tullen.
Resepteissä on huomioitu tuonaikainen säännöstely ja
esimerkiksi voita ei ohjeissa kovinkaan usein käytetä. Kasvimaan anteja
hyödynnetään paljon ja tähteet pyritään kirjassa aina käyttämään muiden ruokien
raaka-aineiksi. Kirja on helppolukuinen ja hengeltään hiukan valistavakin; kirjassa
puhutaan paljon ruoan ravintosisällöistä ja ruoka-aineiden taloudellisesta
käytöstä. Pula-ajan Keittokirja sopiikin hyvin myös aloittelevan ruoanlaittajan
oppaaksi. Oikein mielenkiintoinen opus kaiken kaikkiaan!
Kotiruoka on satavuotias perusteos
Kotiruoka-kirja taas on yli sata vuotta vanha suomalainen
klassikko. Ensimmäinen versio kirjasta ilmestyi vuonna 1908. Kirjaa painetaan
edelleen; toki sitä on vuosien saatossa muokattu kunkin ajan tarpeita
vastaavaksi. Minulla oli ennestään kirjasta suht moderni versio vuodelta 1997
ja ihan mielenkiinnolla vertailen kuinka paljon yhteistä näistä kahdesta
kirjasta löytyy!
30-luvun Kotiruoka-kirja on laaja opas josta taatusti löytyy
sopiva ruokalaji jokaiseen tilanteeseen; ihan kuten uudemmasta versiosta.
30-luvun kirjan kieli on ihastuttavan vanhahtavaa ja jotkut ruoka-aineiden nimet ovat
minulle ihan vieraita.
Jos ”isoäidin aikaiset” reseptit kiinnostavat, käy
kurkkaamassa mainiota Isoäidin reseptillä –blogia! Blogissa testataan tämän
samaisen Kotiruoka-kirjan reseptejä vuodelta 1909. :)
Keittokirjoja, juustoja, viinejä..
Tässä vielä kuvatunnelmia messuilta. Kirjamessujen kanssa samaan aikaan Messukeskuksessa
järjestettiin myös Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä –messut joten toki sielläkin
puolella kävin pyörähtämässä! Juusto-osastojen maistiaisia ei vaan voi jättää väliin! :P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti