lauantai 29. joulukuuta 2012

Pinaattikeitto, nokkoskeitto tai pinaattinokkoskeitto





Pinaattikeitto on tämän lapsiperheen takuuvarma ruoka! Maistuu poikasille aina, ainekset ovat aina saatavilla ja lisäksi keitto on helppo ja nopea tehdä. Samaan tapaan keiton voi tehdä myös lehtikaalista tai nokkosesta jos sellaisia pakkasesta tai kuivattuna löytyy. Meidän kolmevuotiaat usein nyrpistelevät vihanneksille, mutta tässä keitossa vihreä menee kuin huomaamatta. Pinaattikeiton lisäksi keitämme yleensä kananmunia ja toisinaan keiton kanssa tarjoillaan myös sämpylöitä jos on tullut leivottua.




Pinaattikeitto, resepti

  • 150 g pakastepinaattia (pussillinen) tai litra tuoretta. Voi laittaa enemmänkin!
  • 1 l maitoa
  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja (itse laitan monesti hiukan reilummin, noin puoli desiä)
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria, noin neljännes teelusikallinen
  • ripaus muskottipähkinää, noin puolet valkopippurin määrästä eli n. 1/8 tl
  • 1 dl kermaa


Kerma ja muskottipähkinä eivät ole pakollisia mutta tuovat kyllä mukavaa makua. Itse laitan muskottipähkinää aina. Sen kanssa pitää olla TOSI varovainen ettei sitä vain tule liikaa, muuten keitosta tulee pahaa! Mieluummin muskottipähkinää siis tositosi pieni ripsaus. :) Kannattaa kokeilla kuitenkin!


Muskottipähkinää ei kannata laittaa liikaa pinaattikeitoon, ihan pieni ripsaus riittää.




Sulata voi kattilan pohjalla, lisää jauhot ja sekoita. Älä ruskista jauhoja. Lisää neste ja kuumenna, sekoita samalla koko ajan kattilan pohjaa myöten ettei jauho jämähdä tai maito kuohui yli. Lisää pinaatti ja kun pinaattipalat ovat sulaneet, kiehuttele hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää mausteet. Voit tarjoilla keittoannokset kananmunanpuolikkailla koristettuna.



Tällä kertaa laitoin pinaattikeiton joukkoon myös jääkuutiorasiassa pakastettua nokkosta.


 

 

Suurustamisvinkkejä pinaattikeitolle

Hankalin vaihe pinaattikeiton tekemisessä on suurustaminen. Ei se varmaan noin yleisesti ottaen kovin haasteellista ole, mutta itse olen useammin kuin kerran onnistunut tekemään jauhosta epämääräisiä kökkäreitä joita sitten keräilen keiton joukosta pois ennen tarjoilua. Tässä pari vinkkiä joilla suurustaminen onnistuu varmasti:

Keiton suurustamisen voi tehdä myös lisäämällä jauhot maitoon ennen kattilaan laittamista; vähän niin kuin lettutaikinaa tekisi. Jauhot vatkataan silloin huolellisesti maidon sekaan kulhossa. Yksi vaihtoehto on tehdä suurus sekoittamalla jauhot kannellisessa purkissa desiin maitoa, ravistamalla purkkia reippaasti ja kaatamalla tasainen suurus kattilaan kuumennetun maidon ja pinaatin sekaan.

Voijauhosuurus ennen maidon lisäämistä

2 kommenttia:

  1. Mmmm pinaattikeitto on pakko kokeilla joskus (vaikka mieheni ei pidä pinaateista... tai keitoista), kun Suomessa on niin suosittu!
    Sinun kuvassa keitto on aika hauskan näköinen kun nuo 2 kananmunaa ovat melkein keiton silmät :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinaattikeitto on miedon makuinen, mutta ihan kiva arkiruoka silloin tällöin (jos tykkää). :)
      Nuo munanpuolikkaat on kieltämättä ihan kuin "silmät"! xD

      Poista