perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kalayllätys naapurilta ja uunissa paahdetut parsatNaapurit! <3 Juteltiin erään meidän rapun miehen kanssa niitä näitä pihalla tuossa yhtenä päivänä ja pois lähtiessään mies kysäisi että syödäänkö meillä kalaa. Ja kun vastaus oli myöntävä, tarkensi tämä että kelpaisiko meille silakka; käyvät poikansa kanssa silakkaa kalastamassa Lauttasaaren sillalla ja kalaa tulee yli oman tarpeen. Tottahan meille silakka kelpaa! :) Se on yksi meidän suosikikaloista! Ja jos saadaan vastapyydettyä silakkaa suoraan kotiin toimitettuna niin eihän tuohon voi sanoa muuta kuin ison kiitoksen. :)

Niinpä sitten saatiin pari kiloa tuoretta silakkaa - ja minä pääsin perkuuhommin. Hetken sormi suussa ihmeteltyäni kaivoin Kotiruoka -kirjan kaapista (siitä löytyy ohjeet kaikkeen mikä liittyy ruuanlaiton perusteisiin) ja ryhdyin hommiin ohjeiden mukaan. Helppoahan se perkaaminen lopulta oli.

Enemmän päänvaivaa ja harjoittelua tuotti fileoiminen. Se tehdään ihan vaan sormilla. Selkäruodot eivät meinanneet millään irrota nätisti ja hetken googlailun jälkeen selvisi että kun silakka on tosi tuoretta, ei ruoto niin helposti irtoa. Seuravana päivänä homma sujuikin jo paremmin. Mutta on siinä hommaa! Harjoituksen puutetta toki, kyllähän tuohonkin rutiini tulee kun aikansa tekee.


Marketin tiskiltä saisi koneella siivottua silakkafiletä juu, mutta kun tiedän että kala on kotikaupungin rannoilta alakerran naapurin pyytämää, käsittelen kalat enemän kuin mielelläni ihan omin kätösin. Tää on näitä tunnetason tai ties minkä henkimaailman juttuja; kun tietää "tarinan" ruuan takana, mistä se tulee, kun ruoka on itse tehtyä, on aineksilla ja aterialla itseisarvoaan suurempi arvo.  Ja on tuossa kalojen käsittelyssä meditatiivinen puolensa myös; kun keskittyy johonkin hommaan, saa siihen hyvän rytmin niin pään saa tyhjennettyä kaikesta turhasta ja olo rentoutuu.

( Joku oikeasti järkevä ja tehokas ruuanlaittaja varmaan pyörittelee nyt silmiään, mutta näin me vaan ollaan erilaisia! x) )Lapset olivat suorastan liikuttavan tohkeissaan kalalahjasta; pyörivät vieressä kun fileoin, halusivat itsekin kokeilla (ei ihan vielä sujunut mutta hyvä yritys!) ja ehdottivat erilaisia silakkaruokia.

Lopullinen tilaus oli silakkapihvit ja niitä sitten tehtiin. Pihvien lisäksi tehtiin peruna-porkkanamuusia ja paahdettiin uunissa parsaa. Ne kypsyivät uunissa nopeasti silakkapihvien jälkeen. Oli ihana ateria kaikin puolin. :)Uunissa paahdetut parsat, resepti


 • 500g  tuoretta vihreää parsaa (eli yksi nippu)
 • Voita
 • Suolaa 
 • Pippuria
 • Sitruunamehua

Leikkaa parsojen tyvestä puisevimmat osat pois. Kuori parsoista tyvi, huuhtaise parsat ja laita uunivuokaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen laita parsojen päälle voinokareita, suolaa ja pikkuisen pippuria ja laita uuniin noin 10-15 minuutiksi tai kunnes parsat ovat kypsyneet (mutta edelleen mukavan rapsakoita). Tirauta paahdetujen parsojen päälle hiukan sitruunamehua ja laita tarjolle.

.


.

2 kommenttia:

 1. Marketin tiskiltä saisi kyllä koneella siivottuja ja mauttomaksi pestyjä silakkafiletä, mutta minäkin perkaan ne mieluummin itse. Ihana kun sait lapsetkin innostumaan asiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri!

   Pojat rrrrakastavat kalaa ja äyriäisiä; kiva että ovat kiinnostuneet myös tuosta valmistelupuolesta! :)

   Poista