sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vapun perunasalaatti x 2, oliivi-tomaatti ja perinteinen




Perunasalaattia voi varioida vaikka kuinka! Tänä vappuna perunasalaatteihin (joo, tehtin kaksi) lisäiltiin kaikenlaista mitä jääkaapista löytyi; vain perunat ja yrtit ostettiin tähän ihan varta vasten. Ruohosipuli tosin saatiin jo omasta maasta. :)

Ulkomaiden uusia perunoita on kaupoissa jo tarjolla joten tehtiin salatti tällä kertaa niistä. Kyllä ne perunasalaatissa menevät oikeinkin hyvin vaikka hiukan pehmeitä olivatkin. Parhaiten salaattiin sopivat kuitenkin kiinteät perunalajikkeet kuten siikli; pehmeämmät voivat mennä muhjuksi kun ne pilkotaan ja salaattia sekoitetaan.







Toinen salaatti oli välimerellishenkinen mutta perunoita pilkkoessa alkoi houkuttaa myös perinteisempi perunasalatti. Säästin osan perunoista siihen - kun nyt sattui jääkaapissa olemaan sopivasti kermaviilipurkin ja majoneesin jämät. Ne toimivat kastikkeena hyvin. Kaprispurkin viimeiset puolestaan solahtivat välimerellisempään versioon.



Jottei herkuttelu olisi jäänyt "vain" vappupäivälliseen, käytiin tänään aamupäivällä myös kaupunginosan vapputapahtumassa syömässä makkaraa ja vohveleita samalla hienoa puhallinmusiikkia kuunnellen. Lapsille oli makkaroiden ynnä muun herkun lisäksi monenlaista ohjelmaa onginnasta keilaukseen. Kiitokset järjestäjille ja Helsinki Brass Quartetille, oli kivaa! :)


Ostin myös pullon simaa kun omat jäi tekemättä. Kirkonmäellä järjestettiin tämä kyseinen tapahtuma ja simanmyynnistäkin vastasi seurakunta - hyvin tulivat kierrätetyksi simahommissa nämäkin pullot. x)



 

Oliiveilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettu perunasalaatti vapuksi, resepti

  • Vajaa kilo perunaa (suunnilleen, tämä on arvio)
  • 3 dl pilkottuja vihreitä papuja pakkasesta
  • 20 kpl mustaa kalamata-oliivia pilkottuna
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja viipaleina + tomaattien öljyä kastikeeksi
  • Pieni nippu ruohosipulia silputtuna (tai pari kevätsipulin vartta pilkottuna tai punasipulia renkaina tai pienempänä silppuna)
  • 1 rkl kapriksia silputtuna (voi laittaa enemmänkin, meillä oli tämän verran)
  • Tuoretta basilikaa
  • Rucolaa
  • Mustapippuria myllystä
  • Hieman suolaa myllystä

Keitä perunat ja jäähdytä. Uusiin perunoihin voi jättää kuoret, vanhat perunat kuoritaan. Paloittele sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Silppua kevätsipuli, poista oliiveista kivet ja paloittele oliiveja hieman. Pieni halutessasi myös kapriksia.

Sulata pavut kiehauttamalla hetki suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä kylmän veden alla ja valuta. Kaada perunoiden joukkoon joukkoon valutetut pavut ja aurinkokuivatut tomaatit (meillä oli valmiiksi viipaloituja) sekä tomaatien öljyä. Jos salaatti tuntuu vielä kuivalta, sekaan voi laittaa lisäksi oliiviöljyä. Mauta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Revi isoimpia basilikanlehtiä hiukan pienemmäksi ja sekoita joukkoon yhdessä rucolan kanssa. Perunasalaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä.


Perinteisempi perunasalaatti vapuksi, resepti

  • Vajaa kilo perunoita (suunnilleen)
  • 2 kpl granny smith -omenoita kuutioituna
  • Muutama pieni herkkukurkku kuutioituna
  • Pari kevätsipulin vartta pilkottuna
  • 1 rkl kapriksia pieneksi silputuna  
  • 0,5 dl majoneesia (voi laittaa enemänkin, meillä oli tämän verran)
  • 1 dl kermaviiliä (voi laittaa enemänkin, meillä oli tämän verran) 
  • Sinappia kastikeen mausteeksi maun mukaan
  • Pieni loraus valkoviini- tai omenavinietikkaa
  • (meillä kastiketa jatketiin vielä hieman maustamattomalla jugurtilla)
  • (tillisilppua koristeluun)

Pilko salattiainekset ja sekoita kastikkeen ainekset (kermaviili, majoneesi ja jugurtti sekä pieni loraus valkoviinietikkaa ja sinappi) erikseen. Kaada kastike salaatin päälle, sekoita ja mausta vielä tarvittaessa ripauksella suolaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti