maanantai 4. huhtikuuta 2016

Ekat kylvöt, sisäsalaattikokeilu ja välinehifistelyä

Koreakärsämön siemenet kuuluvat minisarjaan. Näiden kanssa pitää hengitelläkin varovasti etteivät lennä ilmavirran mukana. x)Hetken mielijohteesta ajattelin kokeilla josko onnistuisin kasvattamaan salaattia ja vuonankaalia sisällä. Salaatin kasvatuksesta sisällä en hirveästi tietoa löytänyt - siksipä odotukset eivät ihan kovin korkealla ole. Mutta jos nyt jotain pikkusalaattia saisi, siinä olis jo menestystä tarpeeksi! Viimevuotisen salaatinsiemenpussien jämät sopivat tähän kokeiluun oikein hyvin. :)

Salaattia tulossa. Ehkä.

Netin mukaan salaatti on viileän ilmanalan kasvi joten se ei idä kunnolla jos lämpötila on liian korkea. Siksipä laitoin kylvetyn salaattilatikon parvekkeelle, se saa olla siellä päivät. Yöksi otan laatikon sisään jotta halla ei pääse puraiseman. Salaatti tarvitsisi kuulemma myös syvämultaisen kasvupaikan - sitä ei kyllä ole nyt tarjolla. Mutta kokeilen silti!

Vuonankaalia taas voi monen lähteen mukaan kasvattaa sisällä ympäri vuoden. En ole koskaan testannut, mutta nythän se nähdään miten käy. Ulos tuota kylvetään ohejiden mukaan heinäkuussa, näin kasvimaalta saa hyvää salaatia pitkälle syksyyn vielä silloinkin kun muut salaatit ovat satokautensa jo päättäneet.

Minä olen laittanut vuonankaalin palstalle samaan aikaan kuin muutkin ja ihan mukavan sadon olen saanut. Kukkavarren alut olen vain napsinut pois heti kun niitä on näkynyt. Vuonankaali saa tässä sisäkasvatuskokeilussa saman kohtelun kuin salaatti eli päiväksi ulos, illalla sisälle. Saa nähdä mitä tykkää. :)

Ekat "oikeat" kylvöt ja fasiliteetit kohdallaan


Laitoin viikonloppuna multaan myös joitakin kukkien siemeniä sekä muassa viidakkokurkun, sitruunakurkun, pienen Ophelia-munakoison ja varsisellerin siemenet. Näiden kanssa olen kyllä jo varmaan myöhässä mutä hälläkö väliä kuten lapseni J sanoisi. :) Onhan tässä vielä aikaa - ja mulla on systeemit nyt viimeisen päälle. x) Muistaakseni toissa vuonna kylvin varsisellerin vielä paljon myöhemmin ja kyllä me silti jotain sellerin makuista ohutta riukua sadoksi saatiin. :P

Kukkasista itämässä ovat nyt kääpiösamettikukat (osa itse kerättyjä, osa varmuuden vuoksi kaupan pussista) sekä uutuutena nätti valkoinen perenna koreakärsämö. Koreakärsämöstä kokeilen kahta lajiketta; Seemnemailmasta tilattua Pearl -lajiketta ja Exotic Gardenista löytynyttä Noblessea. Ehdin ensin ostaa tuon Pearlin mutta kun Exoticista löytyi tuo vielä runsaamman näköinen Noblesse, en malttanut olla tilaamatta sitäkin.

Kasvilampun alla on hyvä olla, sanovat kylvökset. :)

Tänä vuonna olen hankkinut taimille oman hyllyn ja pari kasvivaloa. Tämä on jo ihan hifistelyä verrattuna aiempaan! Tähän asti taimet ovat asuneet meidän "varastohuoneessa" ja vallaneet ikkunan edessä olevan kirjoituspöydän. Valoa tuohon kohtaan ei aivan ihanteellisesti tule mutta on sinäkin esikasvatus jotensakin onnistunut.

Nyt kirjoituspöydälle on ilmestynyt pari tietokonetta - mies meinaa että kirjoituspöytä olisi nyt varattu työkäyttöön. Pöh. Mutta siinäpä syy suunnitella taimille jotain Ihan Omaa! Tilasin Claes Ohlsonilta tuollaisen metallisen varastohyllyn ihan vaan taimia varten ja hankin pari hyllynlevyistä kasvilamppua. Hylly on meidän olohuoneessa (jep, ei olla varsinaisesti sisustusihmisiä) ja lamput viriteltiin naruilla hyllylevyhin roikkumaan.

Taimisto. Melko modernilta näyttää aikaisempaan verrattuna. Ehkä hiukan karu naruviritelmineen mutta mää tykkään. :)

Mun uusi kasvihyllyni lamppuineen on nyt pystyssä kolmatta päivää ja kokemukset tähän asti ovat pelkästään positiivisia, jos nyt näin varhaisessa vaiheessa voi noin sanoa. Toissapäivänä laitoin kukkien siemenet turvebriketteihin ja  nyt näkyy jo vihreää! :O Jos vauhti on tämä, olen pulassa noiden kasvien kanssa ennen toukokuuta! x) Taitaa tosin olla tuo lamppujen pieni lämpö joka sai itämiset näin nopeaan alkuun.

Jos joku muukin innostuu kasvivalojen hankinnasta, just nyt on Puutarhakeskus Jaakkolan nettikaupassa mukavia alennuksia ja siellä pari varteenotettavan näköistä valaisinvaihtoehtoa. Meillä on pari kappaletta noita loisteputkia. :)

Vihreää! Toissapäivänä kylvetyt kääpiösamettikukan siemenet heittäytyivät suorastaan villeiksi tuon itämisen kanssa. :O

.

4 kommenttia:

 1. Mä en ole laittanut vielä kuin chilit ja tomaatit kasvamaan. Mulla ei ole ikkunoilla tilaa, enkä jaksa alkaa edellisvuosien tapaan apupöytiä viritteleen. Mutta tollanen hyllyhässäkkä olisi ihan kätsy ja siistin näköinen. Vastaavia Ikeassa kattelin.

  Meinasin kääpiösamettikukkaa laitella, mutta jos noin nopsaan itää, taidankin vielä vähän siirtää sen istuttamista! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattia en olekaan koskaan siemenestä kasvattanut, nyt kyllä kutkuttelisi sekin..! Mut se jäänee ensi vuoteen; pari pikkutomaatin taimea kun laitoin jo tilaukseen.

   Jo kääpiösametit pääsi yllättämään..! Ovat yleensä, muistaakseni, olleet paljon hitaampia itäjiä. Ja sitten palstalle vietäessä vielä ihan pikkuisia, siksi uskaltauduin jo nyt nuo laittaman. Nyt toivon että kasvaisivat hitaasti mutta varmasti kestäväviksi, tanakoiksi taimiksi. :)

   Poista
 2. Mulla ei ole juurikaan tilaa kasvattaa siemenestä mitään, no yks pöytä ehkä. Siks jäin katteleen tota sun hylly juttua ,on siistin näköinen ja hyllylle nyt aina tilaa löytyy. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kun kävit ja jätit viestin ja liityit lukijaksikin! :) Tulen kyllä vastavierailulle! :)

   Kiitos, tykkään kylä itsekin tuosta hyllystä - sitä tuli parempi kokonaisuus kun ajattelinkaan!

   Poista