sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Toukotyöt tehty!

Tänä vuonna kokeillaan saataisiinko grilliin oman maan maissia.

Tänään saatiin maahan kaikki* esikasvatetut taimet ja loput kylvökset, jes! Postauksen alla on listattuna kaikki mitä meidän kasvimaalle on tänä keväänä laitettu kasvamaan. Aikamoinen lista se onkin näin kun kirjoitettuna sitä katsoo, huh!

Ja pidempikin tuo lista olisi jos olisin kirjannut kaikista kasveista kaikki lajikkeet. Katsotaan saisinko myöhemmin aikaiseksi lisätä ne lajikkeetkin, sellaisesta listasta olisi myöhemmin hyötyä tulevan kauden kasvislistaa sunnitellessa.


Tähän penkkiin istutettiin parvekeviljelmältä ylijääneet tomaatintaimet, porkkanaa, punasipulia ja erilaisia samettikukkia.


Näiden nyt listattujen yksivuotisten kylvöjen ja istutusten päälle lajikirjoon tulevat vielä kaikki monivuotiset hyöty- ja koristekasvit. (Tämän kevään uusi tulokas monivuotisten listaan on mustaherukka Melalahti.) Tuota listaa kootessa ihan itsekin yllätyin miten paljon kyllä mahtuu 9 x 7 metrin alueelle.

Puutarhurointi on siitä jännä harraste ettei koskaan voi varmaksi sanoa miten kasvit menestyvät. Tuostakaan listasta ei varmasti ihan jokainen laji tule kukoistamaan komeasti - on kuitenkin kivaa testailla ja kokeilla mikä viihtyy juuri meidän palstallamme ja miten kasvit ottavat kesän säät vastaan. Tämänkin vuoksi laajaa kasvirepertuaaria on mukava pitää - ihan varmasti ainakin joku menestyy!

Tuo allaoleva listaus on kirjoitettu "päiväkirjamaisesti" eli alinna on ensimmäiset kylvöt. Yläpuolelle olen sitten seuraavalla viikolla lisännyt tiedot siitä mitä uutta ollaan kasvimaalle laitettu.

*Korjataan nyt sen verran että retiisit ovat unohtuneet. Ne laitetaan viimeistään ensi viikolla! :)

Kukkapenkissämme kukkii kohta aniliininpunainen villitulppaani. Myös etualan ohdake näyttään hyvinvoivalta. x)

 

24.5.2015

Taimien istutusta:

- Parsakaalit (Montop F1 ja Green Magic)
- Ruusukaali
- Lehtikaali (myös suorakylvö)
- Mustakaali (tumma- ja sileälehtinen lehtikaali. myös suorakylvö)
- Koristekaalit Sunrise ja Sunset. Taimet olivat aika huonokuntoisia, pidän kuitenkin peukkuja josko tointuisivat.
- Maissit (taimia löytyi Prismasta, heräteostos! )
- Tomaatit (ostin taimia parvekkeelle, ylimääräiset toin palstalle)
- Tavalliset samettikukat keltainen ja oranssi (taimet ostettu)
- Rohtosamettikukka  (hernepenkkiin hernekärsäkästä karkoittamaan! Meillä on nöitä öttiäisiä ollut joka vuosi vaikka hernepenkin paikkaa on aina vaihdettu)
- Samettikukat Tiger Eyes
- Kääpiösamettikukat: Red Gem, Tangerine Gem sekä viime vuoden kääpiösamiksen siemenistä kasvatetut taimet
- Keltainen kesäkurpitsa
- Raidallinen kesäkurpitsa
- Hokkaidokurpitsa
- Avomaankurkku (myös suorakylvö)
- Viidakkokurkku
- Auringonkukat
- Jääruoho (myös suorakylvö)

.. ja myös siemenkylvöjä: 

- Pensaspavut (neljä lajiketta)
- Salkopavut (kaksi lajiketta)
- Siploydinherneet
- Kyssäkaalit
- Liuskalehtinen korianteri
- Jääruoho

Näiden uusien lisäksi hiukan lisää porkkanaa (Nantaise) ja punasipuleita
16. - 17. 5. 2015

- Salaatteja (monta erilaista)
- Vihanneskrysanteemit eli kruunukakkarat
- Vuonankaali
- Perunat
- Kamomilla
- Roomankamomilla
- Tuoksuherneet (matalat ja köynnöstävät)
- Köynnöskrassit
- Ruusupavut
- Unikot
- Isosilkkikukat (tms.?)
- Ruiskaunokit
- Kosmoskukat
- Kehäkukat (vaikka kylväytyvätkin; muutamaa erikoisempaa variaatiota sekaan)

+ bonuksena mustaherukka MelalahtiÄitienpäiväviikonloppu 9. - 10. 5.2015

- Porkkanaa (valk, kelt, violetti, oranssi)
- Punasipulia
- Parsasalaattia
- Tilliä
- Pinaattia
24.5.2015 kirjopikarililja alkaa olla jo kukkinut, nyt toukokuun loppupuolella ovat vuorossa ihanat pienet lemmikit.Kukkapenkin kuukausimansikka kukkii portinpielessä. Myös puutarhamansikkapenkin taimissa näkyy lupaavia nuppuja.

Maahumala viihtyy raparperin katveessa; missäpä se ei viihtyisi! :) minä tykkään tästä nätistä maanpeitekasvista vaikka monen mielestä se rikkaruoho hurjan leviämistahtinsa vuoksi. siinäkin on hyvät puolensa: keväällä pieni mätäs tätä vaikkapa kurpitsapenkkiin niin maa pysyy kosteana eivätkä muut rikkaruohot häiritse kun maahumala valtaa paikkansa. Kätevää!6 kommenttia:

 1. No johan oletkin saanut tavaraa mahtumaan!
  Minä yritän taas kasvattaa maissia. Joskus siitä olenkin satoa saanut. Mutta kyllä ne pääasiassa epäonnistuvat! Nytkin tilasin Early Extra Swwetin siemeniä ja taimet ovat niin kärsivän näköisiä, että saas nähä!
  Minä muuten kuulun niihin maahumalan vihaajiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, nyt kun tuota listaa katsoo niin myönnän kyllä että vähempikin olisi riittänyt! xD Kun uusien hankintojen lisäksi laatikon pohjalta kun löytyy kaikenlaisia vanhoja siementen jämiä ja jotain itsekerättyä niin kokonaisuudessaan lajeja tulee kyllä tooosi paljon!

   Tuskinpa tässä oman maan maissin varaan kannattaa jättäytyä, mutta oispahan kiva yllätys jos onnistuisi! :) Taitaa olla paljon tuurista (säästä) kiinni miten maissit menestyvät. mielenkiinnolla odotan mitä noista kehkeytyy!

   Poista
 2. Vau, hieno valikoima kaikkea. Arvaan että ihastelen tätä sanoa siinä vaiheessa kun omat kylvökset ovat vasta alkuvaiheessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valikoima on sellainen että meinasi melkein stressiä pukata! Jospa ensi vuonna saisin itsestäni irti sen verran että ihan oikeasti tekisin inventaarion ennen siementilauksia ja ihan oikeasti myös suunnittelisin mitä minnekin tulee..! Sujuisi se varsinainen kasvimaan laitto sitten vähemmällä häsläämisellä, heh. Välillä vaan pyörin palstalla siemenpussi kädessä ja pää löi tyhjää kun tuskailin että minne mää nääkin laitan. Kyllä niille jokaiselle joku nurkkaus löytyi - nyt kun vielä muistaisin mitä minnekin laitoin. Helpottais kitkemistä! x)

   Ekat siemenet on olleet jo hyvän aikaa maassa mutta ei tuolla vielä juuri mikään ole itänyt. Kevät on ollut sen verran viileä että kasvu tuntuu jumittavan. Mikä ei tietenkään ole mikään ihme - toukokuutahan tässä vielä eletään. :)

   Poista
 3. Ihan uskomattoman monipuoliset istutukset! Ja varsinkin tuo maissi - tuore maissi on ihan parasta, varsinkin jos sen saa omasta maasta. Toivottavasti kasvavat hyvin ja mehukkaiksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän tuosta ainakin joku sato onnistu! :) Pidän peukkuja että maissi olisi yksi onnistujista, oishan se ihan hienoa saada grilliin kotimaista lähimaissia!

   Poista