lauantai 27. syyskuuta 2014

Omenasosetta pakkaseen

omenoiden soseuttaminen


Kotimaisia omenoita kannattaa säilöä talven varalle; niistä saa ihanaa sosetta tai hilloa ja kuivaamalla kivoja snäksejä. Omenasose sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin, varsinkin jos sokeroi soseen maltillisesti. Sokeria kannattaa soseeseen jonkin verran kuitenkin laittaa sillä se parantaa esimerkiksi C-vitamiinin säilyvyyttä.



Kun omenasoseen tekee vähällä sokerilla, se pitää säilöä pakastamalla. Meillä on vielä jonkin verran pakkasessa tilaa joten soseuttelin iltapuhteina muutaman litran omppuja. Laitoin soseeseen sitruunan kuorta ja mehua makua buustaamaan kun omppuni itsessään ovat makeaa lajiketta. Varsinkin sitruunan kuori tuo soseeseen selvän sitruunaisen vivahteen, joten jos haluaa soseeseen mahdollisimman puhtaan omenaisen maun, kannattaa sitruunan kuori jättää pois.

Omenan määrä ei ole grammantarkkaa; punnitsin omenalohkot ennen keittämistä ohjetta varten mutta reseptiä voi toki soveltaa sen mukaan minkä verran omenoita meinaa keitellä.


Soseen voi maustaa hyppysellisellä kanelia ja tai vaniljaa, tai omenoiden kanssa voi keittää jouluisia mausteita kuten tähtianista, neilikkaa ja kanelitankoa. (Kokonaiset mausteet pitää poistaa ennen purkittamista.)

Ihanan lettuhillon saa lisäämällä makean omenasoseen joukkoon hiukan soseutettua mansikkaa. Väristä tulee upean punainen jo pienelläkin mansikkamäärällä ja marjat myös maistuvat vaikka omppua olisikin suurin osa. Viime vuonna tein vaniljalla maustettua omena-mansikkahilloa ja se oli kyllä herkkua!


Omenasose pakastettavaksi, ohje

  • 1400 g omenalohkoja (n. 50 kpl kotimaisia omenoita)
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vettä
  • sitruunan kuori raastettuna
  • puolikkaan sitruunan mehu

Urakoi omenista siemenkodat omenaporalla, kuori ja lohko omenat. Laita omppulohkot kattilaan, kaada  perään vesi ja sokeri, raasta sitruunan keltainen pintakuori mukaan. Anna muhia keskilämmöllä, kääntele välillä. Kun omenat ovat pehmenneet, purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja surauta sattumat sileäksi sauvasekoittimella. Kannattaa antaa jäähtyä hetki niin mahdolliset roiskeet eivät ole niin polttavia. Kun sose on jäähtynyt, pakasta rasioissa tai Minigrip-pusseissa.

Voit pakastaa osan soseesta myös jääpalamuoteissa jos tarvitset sosetta vain vähän kerrallaan. Tässä soseessa on sen verran vähän sokeria ettei se säily kovin kauan jääkaapissa. Meillä tästä tykätään siinä määrin että sosepurkki tyhjenee ennen säilyvyysongelmia. :)





4 kommenttia:

  1. Helpommalla pääsee, kun pehmentää omenalohkot uunipannulla 175 ast. Jos kuoret vielä jotain häiritsevät, voi satsin sauvasekoittaa nopeasti. Mahd. sokeria maun mukaan ja pakkaseen tai jääkaappiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hops, olipa jäänyt huomaamatta kommenttisi, pahoittelut! Uunisose on mulla vielä kokeilematta mutta tänä vuonna tein soseen kuorimattomista ompuista - oli kyllä helppoa ja lopputulos harkkua! Sauvasekoittimella vielä varmuuden vuoksi surautin eikä tosiaan ollut kuorista mitään haittaa. Uunissa kuulemma saa soseeseen toffeen aromia jos riittävän kauan muhittelee, kiinnostais kokeilla sitäkin. :)

      Poista
    2. Tänään tein omenasosetta kuorimattomista omenoista hilloa tuli todella samettimaisen hyvää pyöräytin vielä sauvasekoittimella muutaman kerran😍huomenna teen sähköuunissa uuden satsin,olen joskus ennenkin tehnyt ja tuli kans hyvää eikä tarvi omenia kuoria😎😄

      Poista
    3. Kiva kuulla että tuli hyvää! <3 Mulla on edelleen uuniversio kokeilematta - juuri nyt muhii liedella omena-karviaissose.

      Poista