maanantai 22. syyskuuta 2014

Palstalle perustetaan mansikkapenkki, tervetuloa Korona ja Vadelmamansikka!

Viikonlopun pääurakka palstalla oli mansikkapenkin uudistaminen. Edellisen viljelijän jäämistönä palstallamme on kasvanut mansikoita jo ennestään ja meidän aikanamme ne ovat saaneet olla melkolailla oman onnensa nojassa. Yllättävän hyvin ovat niinkin pärjänneet ja tuottaneet sekä napostelumarjoja että uusia versoja.

Nyt ajattelimme kuitenkin tehdä kokonaan uuden pienen mansikkamaan, sellaisen ihan oikean, uusilla taimilla. Tilasin Kauppilasta mansikan taimia jo aikaa sitten, mutta kun samassa tilauksessa oli myös kukkasipuleita, taimet toimitettiin samassa lähetyksessä vasta nyt. Aikaisempi istutusajankohta olisi ollut parempi mutta pidämme peukkuja että taimet nytkin ehtivät juurtua ja kotiutua riittävästi!


Lajikkeiksi valitsin vadelmamansikoita ja Koronaa. Molemmat lajikkeet kasvavat samassa penkissä, 5 kpl vattumansikoita oikeassa laidassa ja 11 kpl Koronaa vasemmassa (tämä muistutukseksi itselleni!)

Koronassa oli jo kaunis syysväritys, pienempien vadelmamansikantaimien lehdet olivat edelleen kesäisen vihreät.

Perheen puutarhatontut hoitivat pohjatyöt.


Tulevasta mansikkapenkistä raivattiin vanha kasvusto kokonaan pois, maa möyhennettiin ja multaa lisättiin viereisestä penkistä. Sekaan heitettiin hiukan hevonkakkaa. Katekangas kiinnitettiin maahan kiinnikkeillä ja  kankaaseen tehtiin viiltoaukot suunnilleen 30 - 40 sentin välein.

"Teenkö tähän siis reiät?" kysyi mies. "Joo tee, eihän me muuten saada siihen taimia", minä vastasin. Niinpä mies leikkasi kankaaseen ekalle mansikalle ison aukon (=pala kangasta pois) jotta taimi varmasti mahtuu. Ääh. No, mahtuihan siihen, ois mennyt useampikin, ihan reilusti.  Katekangasta oli iso paketti joten reikä paikattiin onnistuneesti, loput istutusaukot tehtiin ristiviiltoina jotta rikkaruohoille jäisi minimiala tilaa temmeltää. Ja minä opin että reikä ei ole synonyymi kankaaseen viilletylle aukolle. :)


Ensin tehtiin mansikoille "harju"....

...ja sitten se katettiin kankaalla ja tampattiin hiemn matalammaksi. Kangas kiinnitettiin maahan kiinnitystapeilla.
Tämän jälkeen kankaaseen viillettiin mansikoille aukot reilun 30 sentin välein ja istutettiin taimet paikoilleen.

Katekangas tai -muovi on hyvä paitsi rikkaruohojen torjunnan kannalta, myös sen vuoksi että marjat pysyvät puhtaampina. Mansikan englanninkielinen nimi strawberry, olkimarja viittaa olkeen joka sekin sopii maksikkapenkin katteeksi nykypäivänäkin ihan hyvin.

Mansikka ei ole kovin nuuka kasvualustansa suhteen, tosin hietava multamaa olisi ilmeisesti se paras. Meidän palstalla maa on "multavaa multaa", toivottavasti tulokkaat tykkäävät siitäkin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti