maanantai 15. syyskuuta 2014

Omenainen kaalipata punakaalista




Katsokaa nyt miten nättiä! :) Punakaali on kyllä yksi kauneimmista vihanneksista - violetti ja valkoinen muodostavat hurjan hienon "aallokon" halkaistussa punakaalissa! Punakaali onkin minusta parhaimmilaan tuoreena; lohkoina tai ohuina suikaleina raastesalaatissa. Mutta kyllä tästä lämmintäkin ruokaa kannattaa tehdä! Väri tasoittuu ja haalistuu kypsennettäessä mutta kyllä punakaaliruoasta silti punakaalin tunnistaa.

Viikonloppuna korjasimme kasvimaan lopun kaalisadon kun punaiset suippokaalit olivat kuin olivatkin kasvaneet ihan oikean kaalin kokoisiksi. Vihreä peruskaali saavutti syötävän koon paljon aikaisemmin enkä ollut ollenkaan varma tuleeko näistä jotain syötäväksi asti kun kasvu tunti tässä väriversiossa olevan kovin hidasta. Komeitä keriä näistä lopulta kuitenkin tuli!



Ensimmäisestä punakaalista tehtiin kaalipata, johon tällä kertaa lisäsi mukaan riisi-ohraa. Kaalipadoissa ei välttämättä ole riisiä tai muita jyviä mukana mutta itse olen tottunut tekemään tällaista kaalilatikon ja -padan välimuotoa. Riisi-ohran voi hyvin jättää reseptistä poiskin.

Hapankalia kaalipataan!

Lisäsin kaalipadan joukkoon myös lehtikaalia, sitä kun on kasvimaalla vielä yllin kyllin. Hapankaali tuo pataan makua ja omenat makeutta hapon vastapainoksi.

Siirappi toimii makeutuksena myös; tähän kaalipataan tuli molempia kun hapankaalia tuli laitettua reiluhko möykky. :) Porkkanakin sopisi sekaan.  Tällä kertaa jätin sen pois kun oman maan niukahkon sadon pikkuporkkanoita on tullut syötyä mieluummin tuoreena.


Omenainen kaalipata punakaalista


  • 350 g jauhelihaa (noin)
  • 2 kpl punasipuleita silputtuna
  • 1 kpl punakaali suikaloituna
  • muutama lehti lehtikaalia suikaleina, ruodit poistettuna
  • 1,5 dl hapankaalia (tai maun mukaan)
  • 1 kpl lihaliemikuutio + vettä (tai valmista lihalientä)
  • meiramia noin teelusikallinen
  • kynteliä saman verran
  • Pari rouhaisua mustapippuria
  • 5 kpl maustepippureita (tai maun mukaan)
  • 3 kpl kotimaisia omenoita raasteena
  • 2 rkl siirappia

Suikaloi kasvikset. Kuullota sipuleita pannulla, laita perään jauheliha ja ruskista. Kaada sipulit ja liha kattilaan, kaada joukkoon suikaloidut puna- ja lehtikaalit. Kääntele seosta ja anna kaalien pehmetä hieman, lisää vielä hapankaali. Lisää riisi-ohra (voit jättää poiskin), sekoita ja lisää vettä tai lihalientä sen verran että seos juuri ja juuri peittyy kun painat kaalia tiiviisti kattilan pohjaa vasten.

Lisää joukkoon hyppyselliset meiramia ja kynteliä - kyntelin voi jättää poiskin mutta laita sitten meiramia enemmän - sekä lihaliemikuutio ja maustepippurit. (tai tarpeen mukaan suolaa jos käytät valmista lihalientä). Raasta joukkoon omenat ja / tai loraus siirappia. Anna hautua kannen alla kunnes riisi-ohra on kypsää tai kun kaalit ovat pehmenneet sopivasti. Kaalipata maistuu puolukoiden tai puolukkahillon kanssa - ja on vielä parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä!


Kaalipata punakaalista



2 kommenttia:

  1. En ollut koskaan Te, että kaalipataa voisi tehdä punakaalistakin! :O Teillä on ollut satoisa palsta, kaikkea mahdollista olette saaneet pöytään asti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ihan yhtälailla toimii punakaali kaalipadassa, väri vain on hiukan eksoottisempi. :) Satoa on tosiaan tullut ihan mukavasti - just tällä hetkellä kasviksista on suorastaan runsauden pulaa kun kesäkurpitsakin jatkaa satokauttaan edelleen!

      Poista