keskiviikko 20. elokuuta 2014

Sitruunainen kesäkurpitsahillo




Moni kesäkurpitsankasvattaja on elokuussa helisemässä; mitä tehdä niille kaikille kesäkurpitsoille joita tuntuu pukkaavan kurpitsapenkistä enemmän kuin ehtii kerätä!

Kesäkurpitsaa voi käyttää leivontaan, esimerkiksi kesäkurpitsakakkuun tai kesäkurpitsasämpylöihin, siitä saa herkullista ratatouillea . Grillatuista kesäkurpitsoista taas voi tehdä maukkaan salaatin vaikkapa kvinoalla höystettynä. 

kesäkurpitsa kuorittuna





Kesäkurpitsahillo on minulle aivan uusi juttu. Kesäkurpitsa itsessään on tosi miedon makuinen mutta sitruuna tuo tähän napakkaa potkua ja raikkautta josta tykkään kovasti! Lempeämpien makujen ystävä voi jättää osan sitruunamehusta käyttämättä eikä hillosokeriakaan ole pakko käyttää koko määrää. Silloin parempi säilöntätapa hillolle on pakastaminen.

Maustoin oman hilloni pienellä ripauksella kardemummaa ja vaniljaa, mutta ne voi hyvin jättää poiskin tai käyttää vain jompaa kumpaa.




 

Sitruunainen kesäkurpitsahillo, resepti


  • 1 l kesäkurpitsakuutioita
  • 0,5 dl vettä
  • 1 kpl sitruuna; raastettu kuori sekä mehu
  • 2 dl hillosokeria
  • ripaus jauhettua kardemummaa (ei välttämätön)
  • ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria (ei välttämätön)


Kuori vihreä kesäkurpitsa ja leikkaa se kuutioiksi, n. 1,5 cm kanttiinsa. Keltaisen kesäkurpitsan voi jättää kuorimatta. Kaada kuutiot kattilaan, raasta päälle sitruunan pintakuori ja purista mehu, lisää samalla myös vesi.

Keitä hiljaisella tulella kunnes kurpitsakuutiot pehmenevät. Soseuta seos, lisää joukkoon sokeri ja halutessasi ripaus kardemummaa ja / tai vaniljajauhetta, keitä vielä hetki kunnes sokeri sulaa hilloon kunnolla. Purkita pestyihin, kuumiin lasipurkkeihin ja laita kansi päälle. Voit myös antaa hillon jäähtyä ja säilöä pakastamalla.

Kesäkurpitsahillo on herkkua erityisesti paahtoleivän päällä! Toiminee myös esimerkiksi kakun täytteenä hyvin. 


8 kommenttia:

  1. En ole koskaan (vielä) maistanut kesäkurpitsahilloa, mutta olen kuullut sen olevan tosi hyvää. Saisikohan tuosta pakasteversiosta sellaisen, jossa ei olisi valkoista sokeria...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tykkäät esimerkiksi sitruunatortusta niin tykkäät melko varmasti tästäkin. :)

      Aineksissa ei ole juuri lainkaan omaa makeutta joten kyllä tämä jonkinlaisen sokerilisän vaatii. Veikkaan että ruskeat sokerit värjäisivät tuon aurinkoisen värin piiloon mutta ehkäpä hunaja toimisi..? Pitänee kokeilla hunajaa itsekin, ovat ainakin teessä hyvä yhdistelmä!

      Soseen voi tietty pakastaa ilman makeutustakin ja lisätä hunajan tms vasta siinä vaiheessa kun laittaa hillon tarjolle. :)

      Poista
    2. Hetihän tuo piti testata, sitruunan sijaan oli vain limemehua pullosta ja vähän ruskeaa ruokosokeria. Oikein hyvää, ja säilyi jääkaapissa sen ajan, mikä sen syömiseen meni!:)

      Poista
    3. Kiva kuulla että onnistui! :)

      Poista
  2. Olen joskus vuosia sitten tehnyt kesäkurpitsahilloa. Siihen tuli kanssa sitruunaa. Minun mielestäni se oli todella hyvää, mutta jotenkin siihen aikaan muut sitä karsastivat. Jemmasin sitä kuitenkin tyttäreni syntymäpäiväkakkuun ja kun vieraat kyselivät mitä tämä ihanan makuinen hillo oli, sanoin sen olevan sitruunahilloa! Esim. isäni olisi jättänyt syömättä, jos olisin kertonut totuuden. Onneksi ihmiset ja ajat muuttuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, itsekin harkitsin pitäiskö tämä tarjoilla lapsille sitruunahillona! :D Hyvin tuo onneksi meni oikealla nimelläänkin, äsken juuri söivät hillopaahtoleivät hyvällä ruokahalulla.

      Oli muuten varmaan ihana kakku!

      Poista
  3. Herkkua on! Tänä kesänä kasvatin ensimmäiset keltaiset kesäkurpitsani ja tuntui suorastaan juhlalliselta valmistaa niistä hilloa. Viime kesänä sain työkaverilta pari keltaista jättikesäkurpitsaa, jolloin innostui niitä hilloamaan. Ohjeeni löytyy täältä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/08/kesakurpitsahillo-vaniljalla-ja.html .

    Oma suosikkini on Real-leipä paahdettuna ja siihen päälle maapähkinävoita ja lusikallinen sitruunaista kesäkurpitsahilloa. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Real on mun lempparileipää kaupan leivistä! Olen tottumuksesta laittanut hilloa aina vaan vaalealle leivälle, pitää testata Realinkin kanssa. :P

      Keltaisista kesäkurpitsoista tulee vieläkin aurinkoisempi hillo! :)

      Poista