maanantai 4. elokuuta 2014

Juomaa helteeseen eli mintulla maustettu suolainen lassi

lassi, intialainen jogurttijuoma

Intialainen jogurttijuoma lassi sopii kuumaan ilmanalaan. Kuten nyt vaikka heinä-elokuiseen Helsinkiin vuonna 2014.  Lassi voi olla makea tai suolainen, mausteinen tai hedelmäinen. Helppo suolainen perusjuoma syntyy jugurtista, vedestä, mintusta ja suolasta sekä ripauksesta jeeraa.

Tykkään käyttää tässä kuivattua minttua; murustelen sen ihan jauheeksi jolloin minttu tavallaan "liukenee" paremmin juomaan. Monissa alkuperäisissä intialaisissa lassiohjeissa minttua (tuoretta) käytetään lähinnä koristeena - itse tykkään että se maistuu ihan kunnolla. Jos tuoretta minttua on käsillä, saatan murskata sitä hieman lasin pohjalle. Ja lehtiä koristeeksi, tietenkin. :)

Suolainen juoma saattaa kuulostaa oudolta mutta sillä on pointtinsa: riittävän nesteensaannin lisäksi kovalla helteellä on hyvä huolehtia riittävästä suolojen saannista, etenkin jos joutuu fyysisesti rehkimään. Hikoilun myöstä kehosta poistuu kalsiumia, kaliumia, natriumia ja magnesiumia ja näiden puute oireilee esimerkiksi voimattomuutena ja huonona olona. Jos siis helteellä heikottaa, kannattaa kokeilla josko (riittävän juomisen lisäksi) suolainen välipala, vaikkapa juuri lassi, saisi olotilan paremmaksi!


Tässä helppo ohje suolaiseen "peruslassiin"


 • 1,5 dl maustamatonta jogurttia
 • vettä 
 • 0,5 tl kuivattua minttua
 • Pari rouhaisua suolaa myllystä (maistele; saa maistua oikeasti suolaiselta!)
 • Ripaus jeeraa eli juustokuminaa
 • Tuoreita mintunlehtiä koristeeksi
 • Halutessasi jääpaloja

Jos käytät mausteena tuoretta minttua, hiero lehtien rakennetta hieman rikki ja laita mintut lasin pohjalle. Lisää jääpalat, jugurtti ja vettä kunnes lasi on täynnä. Lisää suola ja jeera, sekoita. Laita tuoreita mintunlehtiä koristeeksi niin näyttää nätimmältä! :)
2 kommenttia:

 1. Pitääkin kokeilla! Näillä keleillä ruokakaan ei oikein uppoa, joten tämä voisi olla hyvä lounaan korvike. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kokeile ihmeesssä! Minäkin olen juonut tätä nimenomaan silloin kun tuntuu ettei oikein mikään ruoka mene alas. Illalla sitten olen syönyt tukevammin. :)

   Poista