maanantai 18. elokuuta 2014

Kääpiösamettikukka, villin puutarhapalstan soma stara!

kääpiösamettikukan kasvatus


Olen ihastunut. Kääpiösamettikukka versioi hintelästi keväällä, mutta kun istutin sen palstalle - tulos on aivan ihana! Nyt elokuussa parista hennosta taimesta on kasvanut komeat puskat täynnä pikkuisia aurinkoja!

Etualalla tavallisia samettikukan taimia, keskellä pyöreässä turveruukussa kääpiösamettikukkaa. Ei kovin vakuuttavaa vielä tuossa vaiheessa kevättä! :D
Viime vuonna en saanut ainuttakaan kääpiösamettikukan siementä itämään. Tänä vuonna yritin panostaa enemmän: kastelin säännöllisemmin (en liikaa) ja pidin kasvatusruukun päällä kelmua kunnes näin jotain vihreää pilkistävän. Kylvin siemeniä reilusti mutta vain muutama hassu iti. Parempi tulos kuitenkin kuin viime vuonna!


Taimet olivat surkean hentoisia koko kevään ja harkitsin jo niiden hävittämistä. Onneksi en niin tehnyt, vaan istutin ne muutamat taimet herne- ja papupenkkien päätyihin. Taimet vahvistuivat, pörhistyivät komeasti ja heinäkuussa alkoi kukinta.Kukkaa pukkaa edelleen eikä loppua näy. Ensimmäiset kukat ovat jo tehneet siemeniä joita olen kerännyt huolellisesti talteen. Jospa juuri nämä selvinneet yksilöt olisivat hyviä suvunjatkajia ja saisin ensi vuonna taas enemmän siemeniä itämään. :) 


4 kommenttia:

 1. Hienosti olet saanut kaiken kasvamaan! Minulla suurin osa taimista koki kovan kohtalon, toivottavasti ensi keväänä sujuu paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla palstalla rehevää on tosiaan ollut. :) Päänvaivaa tosin ovat aiheuttaneet porkkanat jotka eivät jostain syystä kunnolla itäneet sekä sipulit jotka tuli istutettua ilmeisesti liian syvälle. Onneksi papuja tulee ja nuo pikkusammikset ja kehäkukat ovat viihtyneet oikein hyvin!

   Tämä kesä on ollut ihan käsittämätön säiden suhteen, monet kasvit ovat varmaan ottaneet itseensä "ääriolosuhteista". Meillä on ollut hyvä tuuri; helteistä huolimatta ollaan saatu viikoittain rajuja sadekuuroja jotka ovat pitäneet maan tarpeeksi kosteana.

   Poista
 2. Kaikkein parasta noissa kääpiösamettikukissa on se, että ne ovat täysin syötäviä. Siitä vaan ripottelemaan kukkasia ruoan koristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan taitavat olla! Ei ole tullut maistettua, mutta vielähän tässä ehtii. Tuoksu ainakin on ihanan yrttinen kun olen kerännyt noita kukkakimppuun kotiinviemisiksi. :)

   Poista