sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Herkullinen raparperipiirakka, pellillinen





Tämä raparperipiirakka tunnetaan myös Maisemakahvilan raparperipiirakkana. Piirakassa happamuus ja makeus yhdistyvät aivan herkullisella tavalla ja päällä on muruseosta jota kertakaikkiaan rakastan!

Alkuperäisessä ohjeessa muruseokseen ja pohjaan on käytetty piimää ja täytteeseen rahkaa, minä sovelsin ja laitoin pohjaan ja muruseokseen maustamatonta jugurttia ja täytteeseen kermaviiliä. Toimivat kyllä tosi hyvin.


muruseosta
Raparperipiirakan muruseos



Kaikkein simppelein raparperipiirakan resepti tämä ei ole, kun komponentteja tulee kolme, mutta toisaalta taas sähkövatkainta ei tarvitse käyttää lainkaan.  Ei tätä silti vaikeaksi voi sanoa. Suosittelen joka tapauksessa testaamaan, tämä on tosi hyvää. :)

Tämän piirakan lisäksi tänä vuonna ollaan tehty raparperista raparperi-mansikkakiisseliä, seuraavana leipomuksena tulee varmaan fariinisokerinen raparperikakku. Sekin on aika nam. :P Viime vuonna tehtiin myös raparperisimaa, sen ehkä skippaan tänä vuonna kun kukaan muu meidän perheestä ei oikein mitään simaa juo (ihme tyyppejä!). Joku pakastettava mehu voisi sen sijaan olla aika jees. Hmm.. Jätän mehuajatuksen hautumaan, ehkä mä jotain keksin. :)

Raparperipiirakka, pellillinen


Muruseos

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
250 g pehmeää tai sulatettua voita



Piirakan pohja

Kaksi kolmannesta muruseoksesta
2 dl maustamatonta jugurttia
1 kpl kananmuna


Täyte
  • 1 l raparperinpaloja
  • 400 g kermaviiliä (2 prk)
  • 2 kpl kanamunia
  • 2 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria


Kuori ja pilko raparperinvarret (noin neljä kappaletta). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, leivinpaperoi pelti. Sekoita muruseoksen kuivat aineet, kumoa sekaan pehmeä tai sulatettu voi ja nypi muruseokseksi. Laita muruseoksesta kolmannes erilleen pinnalle laitetettavaksi.

Lisää isomman muruseoserän joukkoon jugurtti ja kananmuna, sekoita tasaiseksi ja levitä taikina pellille. Ripottele päälle raparperinpalat. Sekoita kermaviili, munat, sokeri ja vaniljasokeri ja kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle loput muruseoksesta. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Nauti ekat maistiaiset jo lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.


raparperin kuoriminen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti