tiistai 26. helmikuuta 2013

Baked beans eli valkoisia papuja herkullisessa kastikkeessa

Baked beans näyttää vaatimattomalta mutta maistuu mainiolta!  Kauneutta kaipaava saa näyttävyyttä annokseen lisukkeilla, vaikkapa häränsilmäksi paistetulla kananmunalla tai persiljasilpulla.







Tällä tavalla valmistetut pavut ovat pehmeitä ja maukkaita, juuri oikeanlaisia aamiaispapuja! Taika piilee valmistustavassa: pavut haudutetaan kastikkeessaan uunin lämmössä, pitkään ja hartaasti. Valkoiset pavut sopivat tähän tosi hyvin, toki muitakin voin käyttää. Minulla oli GoGreenin papuja joita saa melkein jokaisesta kaupasta. Vielä edukkaammin erilaisia papuja löytyy esimerkiksi Punnitse ja Säästä -nimisestä kaupasta tai Helsingistä Hakaniemen etnisistä kaupoista.

Tähän asti olen ollut tosi huono valmistamaan papuja alusta asti itse, ensin liottamalla yön yli ja sitten keittämällä. En ole ollut tyytyväinen lopputulokseen sillä papuni ovat kiehuneet jauhoiseksi muhjuksi ja kuoret ovat silti olleet jotenkin turhan kovia minun makuuni. Säilykepavut taas ovat olleet kovastikin mieleeni; kauniita ja ehjiä ja rakenteeltaan juuri sopivia joten niihin olen viimevuosina tyytynyt.

Ruokasivuja googlaillessani törmäsin ruokalajiin nimeltä baked beans. Näiden papujen kehuttiin olevan rakenteeltaan ihania ja pehmoisia. Kuulosti hyvältä! Tässä ohjeessa on pekonia mutta uskon että maittavaa tulee myös ilman lihaa joten hiukan muuntamalla tästä saa kasvissyöjillekin sopivan version. :) Useita erilaisia baked beans –ohjeita selailtuani kokosin itselleni seuraavanlaisen reseptin: 


Baked beans, uunissa kypsennetyt valkoiset pavut tomaattikastikkeessa


  • 500 g kuivattuja valkoisia papuja
  • 1 kpl sipuli
  • 140 g pekoniviipaleita
  • 0,5 dl tomaattipyrettä
  • 0,75 dl siirappia tai vaahterasiirappia
  • 1 rkl sinappia
  • 0,5 rkl balsamicoviinietikkaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä


Huuhtele pavut lävikössä, laita kylmään veteen ja anna liota yön yli. Seuraavana päivänä pääset varsinaiseen kokkausvaiheeseen. Kaada papujen liotusvesi pois ja keitä papuja uudessa vedessä vajaa tunti. Vahdi etteivät pavut hajoa ja laita levy pienemmälle jos huomaat hajoilemista. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Kuori ja silppua sipuli, suikaloi pekoni. Kun pavut ovat kypsiä tai lähes kypsiä, kaada ne lävikköön mutta ota keitinvesi talteen. Sitä käytetään papupadan nesteenä ja sitä voi tarvittaessa lisätä pataan kypsymisen aikana. Kaada pavut, silputtu sipuli ja suikaloitu pekoni pataan, lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Kaada papujen päälle vettä niin että ne peittyvät kokonaan. Kypsennä pataa uunissa noin neljä tuntia, tarkista välillä nestetilanne ja lisää papujen keitinvettä jos nestettä on liian vähän. 


Papupataa voi versioida moneen makuun

Amerikkalaistyylinen crock pot -haudutuspata olisi tähän ihan omiaan mutta kyllä tämä uunissakin maukkaaksi kypsyy! Kun valmistusaika on näinkin pitkä ja uunia tohotetaan tuntitolkulla, kannattaa tätä tehdä useammalle aterialle ja pakastettavaksi. 

Pata on herkullista sellaisenaan ja se sopii hyvin aamiaiseksi vaikka paistettujen kananmunien kanssa. Myös riisin seurana tämä toimii hyvin! Jos vierastat makeutta ”suolaisissa” ruuissa, voit hyvin vähentää siirapin määrää. Mausteita voit muokata mielesi mukaan ja tomaattipyreen voi korvata vaikkapa ketsupilla; ketsupissa on sokeria ja etikkaa valmiina. Mausteeksi voisi sopia myös vaikkapa valkosipuli ja chili!

Kuivattuja valkoisia papuja ennen liotusta. Muitakin papuja voi tähän ruokalajiin kokeilla mutta tavallisilla valkoisilla pavuilla homma toimii varmasti.

6 kommenttia:

  1. Meillä miesväki harrastaa tuota papuelämää :) minä en niinkään, tuota voisikin heille kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Täytyy ehdottomasti kokeilla. Purkkipapuja olen kokeillut tunkea jo vähän vaikka mihin, kun ovat kuulemma niin terveellisiäkin. Kiitos inspiraatiosta :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista Sarppu ja Jauhemaksa! :) Toivottavasti maistuu teidänkin talouksissanne!

    VastaaPoista
  4. Onnistuukohan tätä valmista papupataa pakastaa? Muuttuuko maku ja koostumus radikaalisti?
    Onko joku testannut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, enpä ole kokeillut mutta voisin kuvitella että onnistuu..? Keitettyjä papuja ainakin voi kuulemma hyvin pakastaa, ei mene miksikään! :)

      Poista
  5. Näyttää kuivahtaneelta koiranoksennukselta ja maistuu mudalta. NAM! Lapseni tykkäsivät. Pertti innostui jo niin paljon, että tippui parvekkeelta. Suosittelen!

    VastaaPoista