torstai 7. helmikuuta 2013

Pullaa laskiaiseksi!pullataikina laskiaispulla ohje

Talven leivonnaissesonki on ehtinyt jo laskiaispullaivaiheeseen. Tuskin ollaan runebergintortuista toivuttu ja nyt jo saadaan nauttia ihanista kermatäytteisistä pulleroista! Sehän passaa. Meillä kermavaahdot tulevat mukaan kuvioon vasta viikonloppuna mutta muuten meillä on kyllä pullaa tänä talvena syöty. 

Perheen miehet yllättivät ja pyöräyttivät varsin onnistuneen pullaerän jokunen aika sitten; minä sain keskittyä lopputuotteiden nautintaan, nam.  :) Pari kuvaa piti toki todisteeksi napata! 


Pullataikina laskiaispullia varten


  • 5 dl  maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 kpl kananmunia (yksikin on ihan jees ellei enempää satu olemaan! :) )
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa (voit jättää pois jos et tykkää)
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 kg vehnäjauhoja (noin suunnilleen)
  • 150 g  voita tai margariiniaAinekset kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Näin ainekset eivät jäähdytä taikinaa ja kohoaminen onnistuu paremmin. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos maito on jääkaappikylmää, voit varovasti lämmittää sitä mikrossa. Sekoita maitohiivaseosta kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Lisää munat, sokeri ja mausteet. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, haarukkavatkaimella sekoittaen. 

Kun taikina alkaa olla liian jämäkkää haarukkavatkaimelle, jatka käsin alustaen. Kaikkea jauhoa ei tarvitse käyttää vielä tässä vaiheessa; lisää säästyneet jauhot myöhemmin jos taikina on mielestäsi liian löysää. Pullataikinan ei tarvitse olla kauhean jämäkkää; pullasta tulee pehmoisempaa jos taikinassa ei ole liikaa jauhoja. 

Sulata rasva juoksevaksi kattilassa hellalla tai mikrossa. Jos sulatat mikrossa, muista käyttää kupua ettei rasva räisky! Sulanut rasva ei saa olla liian kuumaa; voit lopettaa sulattamisen vaikka rasvassa näkyisi vielä jokunen pieni kiinteä kökkäre. Voit muhjata ne vaikkapa sormin sulaneeseen rasvaan. Jos rasva on päässyt polttavan kuumaksi, anna sen jäähtyä hetki ennen taikinaan lisäämistä. 

Lisää rasva taikinaan ja jatka alustamista ja lisää jauhoja jos taikina tuntuu liaan löysältä. Taikina on valmis kun se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä astiasta. pullien leipominen


 

 

Pullien leipominen

Anna pullataikinan kohota astiassaan liinan alla kaksinkertaiseksi. Lämpöisessä, vedottomassa paikassa taikina kohoaa nopeammin. Kun taikina on kohonnut, kaada se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tämän jälkeen anna taikinan ”levätä” pöydällä liinan alla kymmenisen minuuttia. 

pullien leipominen


Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, leivo tangoiksi. Paloittele tangot suunnilleen 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Tarkkaa pullamäärää on hankala antaa; voit itse arvioida moneenko osaan haluat tangot jakaa. Mitä vähemmän pullia, sitä isompia ne ovat. :) Laita pullat leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota vartin verran. Muista että pullat kohoavat pellilllä joten älä laita ihan vieriviereen. 

raesokeria pullaan
Riko kuppiin kananmuna, sekoita rakenne rikki haarukalla ja voitele pullat kananmunalla. Kananmunasta tulee pulliin kaunis kiilto! Voit ripotella pullien päälle koristeeksi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Paista pullat uunin 225 asteessa uunin keskitasossa kymmenisen minuuttia. Jos teet laskiaispullia, anna pullien jäähtyä ihan kunnolla ennen kuin halkaiset ja lisäät kermavaahdon ja hillon tai mantelimassan!

pullataikina ohje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti