perjantai 26. helmikuuta 2016

Pulled pork inkiväärisellä pintamausteella, itse tehty BBQ-kastike ja coleslaw




Tämä pulled pork eli nyhtöpossu onnistui kertakaikkisen hyvin. :) Paistoaika on se viisi tuntia vähintään, siitä ei kannata yrittää oikaista! (Tämä muistutukseksi itselle!) Ensimmäisellä kerralla kun nyhtöpossua kokkailin, ajattelin että nääääh, kyllä se vähemmässäkin ajassa valmistuu. Valmistuuhan se, mutta ei se silloin nyhdettävän pehmeää lihaa ole.

Tällä kertaa possu oli suorastaan hajoilevan mureaa; en meinannut saada lihapalaa nostettua kokonaisena vuoastaan. Eikä kuivuudesta tietoakaan; liha oli just sopivan mehevää. :)



Pulled pork on helppo valmistaa. Aikaa se kyllä ottaa. Meidän taloudessa aikaa varataan kokonaisuudessaan pari päivää, kolmekin saa menemään jos haluaa antaa possun maustua yön yli ja paahtaa valmiksi kypsennettyä porsasta seuravana päivänä. Mutta yhdessäkin päivässä tämä onnistuu jos vaan satuu olemaan kotipäivä ja aikaa odotella uunin lähettyvillä.


Meillä possu maustetiin ja kypsennettiin edellisenä iltana ja seuraavana päivänä tehtiin grillikastike ja paahdettiin nyhdetty liha rapsakammaksi kastikkeen kanssa. Liha tarjoiltin pitaleipien kanssa mutta tämähän sopii vaikka mihin! Pannulla paistettujen kasvisten seuraan, riisin kanssa, hampurilaisen väliin jne jne jne.

Pulled pork inkiväärisellä pintamausteelle, resepti


  •  Reilu kilo kasslerlihaa eli porsaan niskaa
  • 2 rkl suolaa
  • 3 rkl intiaanisokeria (reiluja ruokalusikallisia)
  • 1,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 1,5 tl ancho-chiliä (tai mitä tahansa chilijauhetta mistä tykkäät)
  • Jauhettua korianteria
  • Muutamia kierroksia mustapippuria
  • (sitruunamehua)

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Laita uuni lämpenemän 120 asteeseen. Purista lihan pinnalle hieman sitruunamehua, sekoita kuivamausteseos ja hiero mausteet huolellisesti lihan pintaan.

Kuumenna pata tai paistinpannu liedellä, kaada pannulle hieman öljyä tai voita ja paista lihalle paistopinnat. Siirrä liha patan, laita kansi päälle ja pata uuniin viideksi tunniksi. Valele lihaa välilä paistoliemellä. Voit halutessasi jättää lihan vielä muhimaan puoleksi tunniksi-tunniksi sen jälkeen kun olet sammuttanut uunin.

Anna lihan jäähtyä, nosta se padasta ja revi vaikka kahdella haarukalla suikaleiksi. Voit leikata suikaleita vähän lyhyemmiksi halutessasi. Jos syöt lihan seuraavana päivänä (kuten me tehtiin), laita liha talteen kannellisiin rasioihin, kaada sekaan paistolientä kostukkeeksi.


Jos syöt lihan samantien, sekoita sekaan BBQ-kastiketta ja voit laittaa lihan tarjolle sellaisenaan saman tien. Toinen vaihtoehto on paahtaa kastikkeella maustettua lihaa 225 asteessa reilun kymmenen minuuttia grillivastuksilla, tämä tuo lihaan vielä ekstramakua ja rapeutta pintaan. Kerralla kannattaa paahtaa vain sen verran kuin kerralla syö sillä rapeus ei muuten säily.

Ja sitten vielä se kastike. Tämä oli ensimäinen omatekoisen BBQ-kastikkeen kokeilu ja ihan maistuvaa tuli. Ei samaa kamaa mitä kaupassa mutta toimi tässä tarkoituksessaoikein mainiosti!

Hedelmäinen BBQ-kastike, resepti

  • 1 kpl sipuli
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1-2 tl ancho-chilijauhetta (tai muuta chiliä man mukaan)
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl Worchestershire-kastiketta
  • 2 tl savuaromia eli nestesavua
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 kpl säilykepersikan puolikasta

Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli pannulla, lisää chili, jeera ja savupaprika, sekoita ja kullota vielä tovi. lisää sekaan tomaattimurska ja muut aineet persikoita lukuunottamatta, anna tiristä miedolla lämmöllä. Minä annoin muhia puolisen tuntia. Lisää joukkoon persikat ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella.


Lihan kanssa pitaleivän välin laitettin amerikkalaista kaalisalaattia Coleslaw'ta - sopii se sinnekin, tai sitten lautaselle pitan viereen. :)

Salaattiin laitettiin iso pala kaalia ohuina suikaleina ja karkeaksi raastettua porkkanaa. Kasviksia pehmentämään ja makua tuomaan lorautetiin sekaan valkoviinietikkaa ja hiukan sitruunamehua. Kastikkeeksi joukoon sekoitettiin aiemmalta kala-aterialta jäänyt tilli-kermaviilikastikkeen jämä & tujaus majoneesia. Loraus hunajaa tuli joukkoon myös happoja tasapainottamaan. Pienet ripsaukset suolaa ja pippuria ja se on siinä. :) Salaattia voi syödä heti tai antaa sen tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoiliua.

Coleslaw:n kastiketta tulee tuunailtua aina tilanteen mukaan. Majoneesiahan tuossa perinteisesti käytetään kastikkeena mutta itse yleensä laitan majoneesia vain osan ja lisään sekaan myös kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia. On raikkaampaa minusta niin kuin pelkällä majoneesilla!



6 kommenttia:

  1. Kuola valui näppikselle! Ihanan näköistä! =D

    VastaaPoista
  2. Moi! Mitä lihaa käytitkään tuohon nyhtöön? Kasleria?
    t. Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi krääh, se olennaisin jäi reseptistä pois kun innoissani kijalin vaan mausteita ylös; reilu kilo kassleria siis oli lihaa! :D (Korjaan reseptiin kunhan pääsen kotikoneelle! )

      T: Kirjautumaton viv

      Poista
  3. Pulled pork ja coleslaw maistuvat aina! Pitäisikin tehdä possua taas pitkästä aikaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, noihin on vaikea kyllästyä! :)

      Poista