keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Hakaniemen torin kautta


Puutarhapalstan kasvuston hitaasta kasvutahdista hermostuneeena olen lisäillyt palstalle ostotaimia - kukkia männäviikolla ja nyt joitakin yrttejä.

Lähdin lauantaina toiveikkaana Hakaniemen torille josko sieltä saisi vielä lehtikaalin taimia. Loppuunmyytyjä olivat, mutta olihan siellä kaikkea muuta ihanaa kuten aina!Rannan puoleinen pääty torista on kesäisin ihana värien ilotulitus; alue on taimimyyjien valtakuntaa kesäkukat näyttävästi esillä. Hakaniemessä käydessä siellä on ihan pakko käydä vähintään fiilistelemässä - usein sieltä tule kyllä jotain ostettuakin kun ovat vaan niiin vastustamattomia nuo kukat ja muut taimet!Hyötykasveja myyvästä kojusta tarttui mukaan moniväriset versiot timjamista ja salviasta sekä viinisuolaheinän eli punahierakan taimi. Salvia ja timjami ovat molemmat monivuotisia yrttejä ja kun ovat vielä noin kauniita, just sopiva lisä yrttipenkkiin! :) Viinisuolaheinä taas on niin kaunista salaateissa että kyllähän sellainen piti hankkia kun vastaan tuli. Kaunis ihan vaan perennanakin kyllä!

Muuten palstalla menee vähän niin ja näin. Papupenkkeihin on tehty jo kaksi uusintakylvöä, sen verran hajanaista on itäminen ollut. Itäneet taimet onneksi ovat ihan terhakan näköisiä. Kaalimaa on niin tyhjä että jo melkein naurattaa - edes rikkaruohot eivät siinä viihdy! xDLiian aikaisin istutetut taimethan kuolivat sinne, eikä suorakylvön onnistumisprosenttia voi tuulettaa - muutama hajanainen kyssäkaalin taimi tuolla näyttäisi olevan. En kovin vähällä luovuta, joten kylvin - taas kerran - uusia siemeniä. Tällä kertaa vain sitä kyssäkaalia joka edes hiukan on suostunut osoittamaan elonmerkkejä.

Porkkanapenkissä näyttää onneksi melko hyvältä; kaljuja kohtia on vain vähän ja taimet ovat kasvaneet mukavasti. Hernepenkissä taasen taistelu hernekärsäkästä vastaan ei ole ollut kovin menestyksekästä. Iso osa itäneistä taimista on aivan nakerreltuja. Hernekärsäkäs tekee tuollaisia puoliympyrän muotoisia lovia herneiden lehtiin; ihan kuin rei´ittimellä napsaistuja. Noita lovia tekevät aikuiset kärsäkkäät, toukat taas elävät herneiden juuristoissa ja tekevät tuhojaan siellä.

Hernekärsäkkään tuhoja herneen taimessa.

Toukkia ajattelin karkottaa rohtosamettikukalla, mutta eipä näy rohtosamettikukan taimista enää jälkeäkään. Varmaan nuo ahneet pirulaiset ovat nekin syöneet ja nauraneet mahat pullollaan! xD Nyt tuntuu kyllä siltä että meidän herneet kasvatetaan jatkossa ihan vaan parvekkeella.Salaatit ovat nyt ihan parhaimmilaan; meheviä, kauniita lehtiä penkki täynnä! Nämä ovat olleet tosi hyviä ja säilyneet jääkaapissakin ihan kivasti. Salaattien vieressä on toissakeväänä istuttamani äitienpäiväruusu - se ei ole menettänyt elämänhaluaan kanien suorittamista leikkuutöistä huolimatta vaan on pukannut somia kukkanuppuja. :)Mansikkapenkissä näyttää myös aika hyvältä: raakileita on yllättävän paljon siihen nähden että mansikan taimet istutettiin vasta viime syksynä. Laitettiin jo oikein rastasverkkokin näille että saavat punastua rauhassa.Iloa tuottavat myös komeasti kasvaneet isotähtiputket - nämä ovat sellaisia hiukan vaatimattoman oloisia mutta silti minusta tosi kauniita kukkia. Istutin nämä ekana palstavuonna pari vuotta sitten. Kukkia on ollut joka vuosi mutta tänä vuonna jo moninkertainen määrä aiempaan verrattuna. Ihania!2 kommenttia:

 1. Ostotaimet ovat joskus oikein sopiva pelastus. Mutta komeat ovat salaattisi ja tuo isotähtiputki on hurmaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on takaporttina ostotaimet! Kun saisi nuo nyt pidettyä hengissä. x)
   Isotähtiputki on kyllä ihana, yksi suosikkikukistani!

   Poista