perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsasämpylät



Puutarhapalstan kesäkurpitsat ovat villiintyneet tuottamaan hedelmää oikein urakalla! Taitaa useampikin kesäkurpitsaa kasvattanut miettiä tällä hetkellä mitä tehdä kesäkurpitsasta, sen verran tuottoisasta vihanneksesta on kyse. Mietoa kesäkurpitsaa voi onneksi käyttää vaikka mihin; salaateihin, keittoihin - tai vaikka leivontaan.

Jostain lehdestä (oiskohan ollut Yhteishyvä?) bongasin joskus tämäntyylisen kesäkurpitsasämpylöiden ohjeen, siitä se idea näihin lähti. Alkuperäiset ainekset ovat unohtuneet; pääperiaatteena oli kuitenkin lisätä sämpylätaikinaan kesäkurpitsa hienoksi raastettuna ja leikata taikinalevystä ruudukko

Sämpylöiden kuivia aineita voi muokata mielensä mukaan; meillä sattui olemaan kaapissa juuri tällaista tällä kertaa ja oikein hyviä sämpyjä tuli. :) Kesäkurpitsaa ei juurikaan huomaa valmiista sämpylöistä, ehkä hitusen vihreää voi löytää jos oikein tarkkaan katsoo. Rakenne näissä on mukavan pehmeä, jotenkin mehevä, jos niin voi sämpylöistä sanoa.

Taikina ennen kohotusta...

 

 

...ja reilusti kohonneena.

 

 

Kesäkurpitsasämpylät, resepti

  • 1 kpl kesäkurpitsa tai kaksi pientä hienona raasteena
  • 5 dl vettä
  • 10 dl sämpyläjauhoja (noin)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta 
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa (laita 3 jos tykkäät suolaisemmasta)
  • reilu loraus siirappia 

  • öljyä sämpylöiden voiteluun 
  • suolaa (esim. Maldon) sämpylöiden pinnalle

Raasta kesäkurpitsa(t) hienoksi raasteeksi, purista liika neste pois. Lisää raasteen joukkoon teelusikallinen suolaa ja jätä odottamaan. Suola irrottaa kurpitsasta lisää nestettä. Anna levätä ainakin vartin verran ja rutistele taas neste pois.

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi (kuivahiiva vaatii tavallista hiivaa lämpimämmän nesteen).  Sekoita kuivat aineet ja lisää veteen osa kuivista aineista, hiiva, suola ja loraus siirappia. Sekoita hyvin puuhaarukalla.

Lisää jauhoja ja öljy. Lisää vielä kuivaksi rutisteltu kesäkurpitsaraaste ja alusta joukkoon jauhoja vielä sen verran että taikina on sopivan kiinteää. Liian kovaksi ja jauhoiseksi taikinaa ei kannata tehdä ettei sämpylöistä tule kovia koppuroita. Ripottele taikina-astian reunoille jauhoja ettei taikina kohotessaan tartu laitoihin ja jätä kohoamaan.

Kun taikina on noin kaksinkertainen, taputtele taikina leivinpaperoidulle pellille paksuksi levyksi. Taikinaa ei tarvitse levitellä koko pellin kokoiseksi; sämpylöistä tulee muhkeampia kun levy on sopivan paksu. Kohota vielä puolisen tuntia ja paina veitsellä taikinalevy sämpylöiden kokoiseksi ruudukoksi.

Ripsuttele sämpylöiden pinnalle oliiviöljyä ja hiukan suolaa ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.Öljyn ja suolan voi lisätä pintaan myös paistamisen jälkeen!



Voitelin sämpylät lopuksi oliiviöljyllä ja ripottelin päälle hiukan Maldon-suolaa. Hyviä tuli!

2 kommenttia:

  1. Ihana ohje, viime kesänä tein hiukan vastaavaa, mutta nyt ei ole vielä kesäkurpitsat kypsiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyviähän nämä tosiaan ovat! Tällä tavalla saa ujutettua lisää kasviksia lastenkin aterialle ilman että edes huomaavat. :)

      Poista