lauantai 13. heinäkuuta 2013

Haudutettu lehtikaali

haudutettu lehtikaali


Lehtikaalit ilmestyvät markettien hyllyille vasta syksymmällä mutta omasta maasta satoa saa jo!  Puutarhapalstalle keväällä istuttamani hontelot lehtikaalintaimet ovat kasvaneet oikein komeiksi ja sen verran suuriksi että keräsin alimmat lehdet talteen. 

Esimerkiksi portugalilainen lehtikaalikeitto Caldo Verde on ihana lehtikaaliruoka mutta ajattelin kokeilla kaalia tällä kertaa jossain muussa muodossa. Lehtikaali on minulle sen verran uusi tuttavuus että esimerkiksi hauduttamista en ollut vielä ehtinyt testaamaan lainkaan. Lisäkkeestä tuli oikein hyvää ja se toimi hienosti eilisen kanarisoton kyljessä! :)

lehtikaali silputtuna

 

Haudutettu lehtikaali, resepti

 • 2 kpl valkosipulinkynsiä (yksikin riittää antamaan makua)
 • voita paistamiseen
 • 6 kpl reilunkokoisia lehtikaalinlehtiä
 • 1 dl vettä
 • 1 rkl balsamico-viinietikkaa
 • suolaa myllystä
 • pippuria myllystä
 • parmesania tarjoiluun 


Huuhtaise lehtikaali, poista paksut ruodit ja silppua kaali suikaleiksi. Murskaa valkosipulikynnet veitsen lappeella, poista kuoret ja pilko pieneksi.

Kuumenna vesi valmiiksi vedenkeittimessä. Lämmitä kasari, lisää voi ja ja kun se on sulanut, heitä perään valkosipuli. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää desi vettä ja lehtikaalisuikaleet. Mausta balsamicolla, pippurilla pikkuripauksella suolaa.

Laita kansi päälle ja anna hautua viisi minuuttia. Poista kansi ja jatka kiehuttelua kunnes liika neste on haihtunut - ja nauti! Lisää annoksen päälle parmesania ja tarjoile vaikkapa risoton seurana.

lehtikaali, taustalla samettikukkia

4 kommenttia:

 1. Satuin käymään sivuillasi kun keräsin tietoa lehtikaalista. Haudutus metodi tarkoittaa yleensä vesihöyryssä kypsennettyjä ruokia. Tein itse juuri niin. Kypsyy nopesti ja ravintoaineet pysyvät tallessa paremmin. Valmiiseen ruokaan voi hieroa vähän öljyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kypsentää lehtikaalia myös höyryttämällä; kattilan pohjalle vettä, höyrytysritilä kattilaan lehtikaalit ritilän päälle. Reilu viisi minuuttia ja lehtikaali on mukavasti pehmennyt. Ripsaus suolaa ja pippuria, hiukan öljyä ja simppeli lisäke on valmis! :) Laitan höyrytettyä lehtikaalia pastan joukkoon, salaatteihin ja keittoannoksiin.

   Oletko sattunut löytämään tietoa toimivimmasta lehtikaalin säilöntämenetelmästä? Mulla on kuivuri, ajattelin kokeilla lehtikaalin kuivaamista, sitä voisi sitten murustella kastikeisiin ja keittoihin. Lehtikaalia kyllä kuulemma pakastetaankin, jotenkin tuo kuivaaminen silti houkuttelee enemmän. Ehkä siksikin että pakastimeni on jokseenkin täynnä. x)

   Poista
  2. Kuivaaminen on tosi hyvä ratkaisu. Teen itse kuivatuista lehtikaalinlehdistä lehtikaalijauhoa, jota on helppo lisätä sämpylään, pihveihin, keittoihin, lettuihin lähes mihin vain. <3

   Poista
  3. Kuivaaminen sopii lehtikaalille tosi hyvin! :) Lehtikaalijauho kuulostaa kätevältä - ja vähän tilaa vievältä ratkaisulta!

   Poista