keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä kahdella tavalla




Saaristolaisleipä on ihanaa! Se sopii yhtälailla kesäiseen ruokapöytään yhdessä uusien perunoiden, sillin ja katkaravuista valmistetun skagenröran kanssa kuin jouluaterialle kylmien kalojen seuraan.

Ja siinä välissä vaikka ihan vaan vaikka iltapalaksi, ihan tavallisen levitteen kanssa ilman sen kummempia krumeluureja. :)


Saaristolaisleipää on helppo tehdä mutta aikaa se vie: puolentoista tunnin kohottaminen ja parin tunnin paistoaika tarkoittavat ettei tätä ihan normaalina tiistai-iltana töiden jälkeen tule leipaistua. Perusohje on onneksi samantien kolmelle leivälle joten leivän tai pari voi hyvin pakastaa ja ottaa sulamaan tarpeen mukaan.






Yhden leivän leipominen onnistuu jakamalla ainekset kolmella; minä olen laittanut noita litran aineksia yhteen leipään "vähän reilun kolme desiä" ja hiivaa yhden kuivahiivapussin verran. Suhteessa pienemmän hiivamäärän vuoksi leivästä tulee aavistuksen tiiviimpi mutta kelpo käntty kuitenkin.

Tämä on myös mainio mökkituliainen, tuparilahja tai pieni joulumuistaminen - aika moni saaristolaisleivästä tykkää mutta juuri tuon pitkän leipomisajan vuoksi harvoin valmistaa itse.


Ja se saaristolaisleivän toinen versio: perusmallin saaristolaisleipään saa uutta twistiä vaihtamalla nesteeksi piimän sijaan appelsiinimehun. Kuulostaa alkuun kummalliselta yhdistelmältä mutta uskoaa vaan, se toimii! Monelle voi olla tuttu juttu mutta itse opin tämän työkaveriltani joka toi meille maistiaisia appelsiinimehuun leipomastaan saaristolaisleivästä. Viipaleet hupenivat kahvipöydästä hetkessä ja annoimme työkaverille samantien täydet valtuudet tuoda herkkuleipää tarjolle toisenkin kerran!

Leipä on joka tapauksessa makea joten ihan täysin toista tuotetta appelsiinimehuun tehdystä saaristolaisleivästä ei tule, mutta tietynlaista uutta lisäsävyä se muuten niin maltaiseen makuun tuo. Molemmat versiot toimivat ihan samojen ruokien kanssa yhteen, mutta tuo appelsiinimehuun tehty leipä saattaa olla hitusen kesäisemmän oloinen. Minä tykkään kyllä molemmista, ihan mihin vuodenaikaan tahansa. :)


Saaristolaisleipä, resepti

  • 1 l piimää tai appelsiinimehua
  • 3 dl siirappia
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl leipämaltaita eli mämmimaltaita (tai kaljamaltaita)
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • Voita vuokien voiteluun 
  • 1 dl siirappivettä leipien voiteluun (1 osa siirappia, 1 osa vettä)

Sekoita kuivat aineet, lisää siirappi nesteeseen lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva sekaan. Lisää kuivat aineet nesteeseen puuhaarukalla sekoittaen. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota 1,5 tuntia. Paista leipiä 175 asteessa 1,5 tuntia, ota leivät uunista ja voitele siirappivedellä. Jatka paistamista puoli tuntia.

Anna leipien tekeytyä seuraavaan päivään leivinliinaan käärittynä, mieluiten viileässä paikassa. Leipä on parhaimmillaan päivän parin kuluttua leipomisesta.

















2 kommenttia:

  1. Saaristolaislimppu on todellista herkkua! Sopii ihanasti kylmäsavulohen kanssa! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja sopii kyllä kalojen kanssa, me olaan syöty leipä jo melkein kokonaan! :P

      Poista