sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Vaalikahvit ja perinteinen kääretorttu



Perinteinen kääretorttu on taas niitä juttuja joista mulle tulee mieleen oma äiti. :) Ihan perinteinen, omenasoseella täytetty kääretorttu on se paras ja herkullisin.

Omenasosetta oli pakkasessa ja kun vaalikahveja varten tarvittiin jotain leivonnaista, ajattelin pyöräyttää tällaisen "perinneherkun" tällä kertaa. Omppusoseen lisäksi laitoin meidän vaalikahvien kääretorttuun muusattua banaania sekä villivadelmia.


Vaikka omasta pakkasesta ei omenasosetta löytyisi, on sosetta saatavana myös kauppojen hyllyiltä.  Ihan syötävän makuisiakin ovat, ainakin ne mitä itse olen testannut! Nyt kun pakkasessa oli ihan itte tehtyä sosetta, sitä tietty hyödynnettiin tällä kertaa. Omenasoseen lisäksi erilaiset hillot käyvät täytteeseen myös oikein hyvin.


Hedelmän ja marjojen lisäksi esimerkiksi rahka-kermavaahtoa, mascarponetäytteen tai vaikka vaniljakreemiä. Itse tykkään tällaisesta simppelistä versiosta, tuntuu jotenkin raikkaammalta ihan vaan marjoilla ja hedelmillä. :)


Kääretortun voi hyvin tehdä myös tavallisesta sokerikakkupohjasta. Kääretorttureseptin perunajauho tekee paistetusta levystä kuitenkin hiukan kestävämmän; sokerikakkupohjainen torttu saattaa helpommin murtua rullattaessa. Maku on toki siinäkin kohdallaan!

Perinteinen kääretorttu

  • 3 kpl kananmunia
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta


Kääretortun täyte, esimerkiksi

  • 0,5 l omenasosetta 
  • 2 kpl banaaneja soseutettuna
  • 2 dl vadelmia

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe vähitellen, varovasti sekoittaen. Kaada taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperia voi halutessa ensin hiukan voidella niin levy irtoaa paremmin.

Paista 225 asteessa 5-7 minuuttia. Laita pöydälle toinen leivinpaperi, ripottele sen päälle sokeria. Kumoa torttulevy leivinpaperin päälle, irrota toinen leivinpaperin torttulevun pohjasta. Levitä omenasose tai muut täytteet torttulevyn päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Jos täytteenä on jotain kermaista, anna levyn jäähtyä ensin.







2 kommenttia: