torstai 5. maaliskuuta 2015

Arkipäivän kikhernewokki

wok




Wokit ovat helppoja ja nopeita tehdä, oikein hyvää arkiruokaa siis. Wokkien avulla ruokavalioon saa myös helposti ujutettua ison määrän kasviksia ja aivan erityisen helposti se onnistuu valmiilla wokkikasvispakasteilla. Kikherneitä on saatavana säilykkeenä valmiiksi keitettynä mutta minä olen yleensä keitellyt kikherneeni itse. Kikherneitä kannattaa kypsentää kerralla isompi määrä ja laittaa osa pakkaseen. Sieltä niitä on helppo lisäillä jäisinä wokkeihin ja muihin ruokiin.

Minusta wokki ei vaadi välttämättä nuudeleita ollenkaan - kasvis & proteiini toimii ihan hyvin myös sellaisenaan.  Muu perhe sen sijaan haluaa nuudelinsa joten niitä tulee lisättyä wokkeihin nykyään melkein aina. Tämän wokin "nuudelit" eivät kuitenkaan olleet nuudeleita vaan pätkittyä spagettia, ajaa minusta maun puolesta arkiruuassa saman asian vähemmällä rasvan määrällä. Nuudelithan usein sisältävät palmuöljyä, mikä minusta wokissa on ihan turhaa. Öljyä ruokaan tulee joka tapauksessa. Wokkiin sekoitettuna spagetti imaisee itseensä maustekastikkeiden maut ja toimii meillä arkimätössä nuudelina ihan hyvin. Penninvenyttäjä saa myös pienen lisäsäästön spagettia käyttämällä; se on hiukan halvempaa kuin nuudelit.

Jos oikein haluaa optimoida ateriasta edukkaiman mahdollisen version, kannattaa pakastekasvisten sijaan suikaloida wokkiin kauden kasviksia vihannesosastolta eli esimerkiksi porkkanaa, lanttua, sipulia ja kaalia. Kikherneet puolestaan tulevat edullisimmaksi kun liottaa ja  keittää herneet itse. Kuulostaa ehkä hieman vaivalloiselta mutta ei  se sitä ole; kannattaa tosiaan kettää iso satsi kerralla ja napata valmiita kikherneitä pakkasesta aina tarpeen mukaan.

Wokki on hyvä vaihtoehto jämien hyödyntämiseen muutenkin kuin spagetin suhteen: wokkiin voi hyvin käyttää kypsän lihan, vaikkapa paistin loput suikaloituna.


Kikhernewokki, resepti

  • Rypsiöljyä paistamiseen
  • 2 dl kypsiä kikherneitä
  • Classic Wok -pakastekasviksia (Rainbow)
  • Lohko valkokaalia suikaloituna
  • Edellisen päivän spagettia pätkittynä
  • 1 tl inkivääritahnaa
  • Loraus tulista chilikastiketta
  • Makeaa chilikastiketta
  • Osterikastiketta
  • Lisäksi soijaa, jos kaipaa lisää suolaisuutta

Kuumenna pannu, lisää öljy. Kun öljy on lämmennyt, lisää pannulle (jäiset) kasvissuikaleet sekä suikaloitu kaali. Lisää sekaan inkivääritahna. Paista kymmenisen minuuttia kunnes kasvikset ovat sopivasti pehmentyneet. Samaan aikaan voit keittää spagetin tai nuudelit.

Lisää kasvisten joukkoon maustekastikkeet ja sekoita. Lisää kikherneet ja valutettu spagetti tai nuudelit, lämmitä. Valmista tuli!



4 kommenttia:

  1. Kasviswokkia tulee tehtyä meilläkin usein. Se onkin varmaan ainut kasvisruoka mikä uppoaa mieheen ja tyttäreen jupinoitta! Pähkinöitä lisään usein valmiiseen wokkiin, mutta kikherneitä en ole koklannut. Täytyypä ostaa kaappiin odottamaan seuraavaa wokkauskertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkinät toimii varmaan wokissa tosi hyvin! :) Meillä niitä ei harmi kyllä voida käyttää kun lapsella on allergia.

      Poista
  2. Kaswiswokki on hyvää. Kikherneitä olisikin valmiina, jotain pitää täydentää kaupasta, taidan tehdä itselleni iltapalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mukava iltapala kun kaipaa jotain "lämmintä oikeaa ruokaa". :)

      Poista