lauantai 10. tammikuuta 2015

Porot tuli!

poron lihaa netistä


Tilasin viime syksynä puolikkaan poronvasan lihat paloiteltuna ja kotiin kuljetettuna. Tänään lihat vihdoin pääsivät pakastimeeni asti, jee! Sisäfilettä, potkaa, lihaisia luita, paahtopaistia, vaikka mitä! Yhdeksän kiloa lihaa monesta eri ruhon osasta. Olen tähän mennessä syönyt poroa vain käristyksenä, kiva päästä testaamaan muitakin ruokalajeja.

Tilaukset tehtiin ennen poroerotusta joten tilausvaiheessa vasa kirmaili vielä emänsä kanssa vapaana ja vallattomana - aikamoinen ajatus!  Pakko myöntää että ajatus söpöstä porolapsesta sai hiukan nieleksimään. Että juuri se vasa jonka lihat tulevat minulle, on vielä elossa ja aivan tietämätön kohtalostaan. Leikittelin ajatuksella että soitan myyjälle ja sanon ostavani sittenkin kokonaisen poron, ja elävänä kiitos! Kuljetuksenkin voisi jättää väliin ja antaa poron kirmailla vapaana tunturissa, heh..

Ymmärränhän minä että että lihapullien porsaanliha on myös peräisin ihan oikeasta siasta joka on ollut pienenä nätti kuin sika pienenä. Mutta tämä vasanpuolikkaan tilaaminen ennen eläimen teurastusta jotenkin konkretisoi asiaa. Liha ei tule lihatehtaasta. Sitä suuremmalla syyllä ruokaan on parempi suhtautua arvostavasti tuhlailevaisuuden sijaan. Tätä lihaerää arvostan ihan erityisesti; eilen pakattua, yöllä Etelä-Suomeen kuljetettua ja tänään minulle kotiin kannettua. Kestänee myös eettisen tarkastelun, vaikkei tämä lähiruokaa sen tiukassa määritelmässä olekaan. En malta odottaa että pääsen kokkailemaan. :)


2 kommenttia:

 1. Jaa-a! Toi poronliha on mulle vähän yök! En ole koskaan saanut hyvää käristystä, aina maistunut hielle ja ollut jänteistä! Täytys joskus saada vaikkapa hyvää sisäfilettä, josko ne ennakkoluulot muuttuisivat!
  Lihaksihan niitä poroja siä Lapissa kasvatellaan, syö vaan ihan hyvällä omallatunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hielle?! Apua! :D No nyt jännittää miltä toi liha maistuu, kyllä ruuan pitää hyvääkin olla!

   Jos palapaistia järsiessä sitten maistan selkeän hikivivahteen, pitää muistuttaa itseä että ainakaan tää ei ole tehotuotettua, jos se sitten menis paremmin alas! ;D

   Poista