sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Karitsan kare ja yrttinen marinadi lampaalle

Lampaan lihaa



Tämä ruoka onnistui tosi hyvin, eikä suinkaan vähiten herkullisen raaka-aineen, karitsan kareen ansiosta. Liha oli aivan mahtavan mureaa ja mehukasta! Mikä parasta; karitsan kare on varsin nopea valmistaa. Jos suunnittelet lammasta vaikkapa pääsiäispöytään, kare on oiva vaihtoehto. Nopean kypsymisen ansiosta tämä toiminee myös grillauksessa hyvin.

Yrttimarinoitu karitsankare


  • 600 g lampaankaretta
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicoa tai reilu loraus punaviiniä
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä
  • tuoretta salviaa reilusti
  • tuoretta timjamia reilusti
  • suolaa myllystä 
  • pippuria myllystä


Jos karitsan kare on pakastettu, ota se sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Tee marinadi; kaada astiaan öljy, sekoita joukkoon hyvää etikkaa, esimerkiksi balsamicoa. Etikan tilalla tai lisäksi voi käyttää punaviiniä. Rouhaise sekaan mustapippuria ja suolaa myllystä. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella, poista kuoret ja halutessasi pilko pienemmiksi, lisää marinadiin. Rusentamalla kuoret lähtevät näppärästi ja samalla aromit tulevat hyvin esiin.

Silppua sekaan vahvoja yrttejä, esimerkiksi salviaa ja timjamia. Myös kuivattuja yrttejä voi käyttää. Minulla sattui olemaan tuoretta salviaa, timjami oli kuivattua. Muita lampaan seuraan sopivia yrttejä ovat esimerkiksi rosmariini ja tuttu lammasmauste minttu.


Karitsan kare marinadissa
Karitsan kare marinoitumassa.



Kaada marinadi lihan päälle ja jätä maustumaan ainakin tunniksi. Usein marinoin lihan tiiviissä muovipussissa; siinä marinadin saa levittymään hyvin joka puolelle. Tällä kertaa en pussia käyttänyt mutta varmistin tasaisen marinoitumisen valelemalla lihaa marinadilla aika-ajoin.

Karitsan kare kypsyy uunissa nopeasti


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, lorauta siihen hiukan öljyä ja paista lihan pinta nopeasti kuumalla pannulla. Siirrä karitsan kareet uunivuokaan, laita paistomittari paikalleen ja laita liha paistumaan. Paistoaikaa tärkeämpää on lihan oikea lämpötila joka on noin 56 astetta. Tehokkaassa uunissa astemäärä voi tulla täyteen kymmenessä minuutissa, meidän 70-luvun "vintageuunissa" aikaa kului muistaakseni suunnilleen 20 minuuttia. Kannattaa kuitenkin päivystää uunin äärellä jotta liha ei kypsy yli!

Karistan kare paistetaan pannulla ennen uuniin laittoa
Paista lihan pinta kuumalla pannulla ennen uuniin laittoa.







Kun paistomittari näyttää sopivaa lukemaa, ota karitsankareet uunista ja kääri folioon. Anna lihan vetäytyä kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa liha annospaloiksi ja laita tarjolle. Meillä lisukkeena oli peruna-porkkanamuusia (enemmän lasten makuun) sekä gnoccheja ja ratatouillea. Kareen kanssa sopisi hyvin myös esimerkiksi uunijuurekset tai valkosipuliperunat.


Karitsan kare leikataan annospaloiksi luiden välistä




4 kommenttia:

  1. Karitsan karetta on pitänyt itsekin jo pidemmän aikaa tehdä, herkulliselta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää tämä olikin! :) Simppeliä ja nopeaa, toimisi varmaan grillattunakin hyvin!

      Poista
  2. Tällaist herkkuu valkosipuliperuboita ja toisille muusia. Herkulliset karitsan kareet kaikille kaksi

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista