torstai 9. tammikuuta 2014

Raclettea juuston ystäville!

raclette-grilli


Raclette on sveitisläislähtöinen ruokalaji, eräänlainen fonduen sukulainen jossa juusto on Se Juttu.   Meillä racletteen upotettiin jokunen aika sitten joulun juustotarjoiluista yli jääneitä herkkujuustoja - oli herkkua eivätkä juustonjämät joutuneet haaskuuseen! Ennen kaikkea raclette on mukava tapa istua iltaa yhdessä ja syödä hyvin. :)

Raclette-grilli on pieni pöytägrilli jossa on päällimmäisenä parila ja sen alapuolella kuuma tila pienille lapionmuotoisille pannuille joissa sulatetaan racletteen kuuluva juusto. Varsinainen ruoka kypsennetään raclette-grillin parilalla ja lapioissa sulava juusto kuorruttaa herkut vieläkin maukkaammiksi. Racletteen on saatavilla erityistä raclettejuustoa joka sulaa kauniisti ja tasaisesti, mutta melkein mikä tahansa hyvä juusto sopii tähän; gouda, cheddar jne. Kevytjuustot eivät kuitenkaan yleensä sula kovin nätisti joten täysrasvaista sen olla pitää!


Raclette, tarjoiluehdotus


 • 500 g juustoja (raclettejuusto, cheddar, gouda jne.)
 • 2 kpl paprikoita suikaleina
 • 10 kpl tuoreita herkkusieniä
 • 15 kpl kirsikkatomaatteja
 • 300 g currywurstia
 • 2 kpl broilerin fileeleikettä suikaleina
 • 3 dl sulatettuja isoja katkarapuja
 • 4 kpl keitettyjä perunoita
 • Rapeakuorista patonkia ja yrteillä maustettua tuorejuustoa
 • Hapankaalia
 • Vihersalaattia
 • Punasipulia ohuina renkaina tai pieninä kuutioina


Parilalla voi paistaa hyvää makkaraa, lihapaloja, kanaa, katkarapuja, sipulirenkaita, paprikaa, tomaattia, sieniä.. Melkeinpä mitä tahansa mitä tavallisessa grillissäkin. Nopea kypsyvyys on plussaa jotta lautasille on koko ajan tarjolla tirisevän kuumaa evästä. Paksut pihvit eivät tässä minusta toimi mutta nopeasti kypsyvät lihasuikaleet sitäkin paremmin. Katkaravut voi koota vartaaseen, mutta meillä ravut on laitettu parilalle sellaisenaan; ihan hyvin nekin on saatu lautasille siirrettyä. Kypsät lihat ja kasvikset voi tarvittaessa siirtää "lapioihin" uuden grillattavan tieltä ja jättää alatasolle juustojen viereen lämpimään.

Keitetyt perunat ovat perinteinen lisäke racleten kanssa. Meillä juusto on syöty nimenomaan perunoiden päälle kaadettuna ja makkarat ja kasvikset siinä ohessa. Myös pienet suolakurkut ja hillosipulit ovat perinteisiä lisukkeita, meillä tarjolla on näiden lisäksi myös hapankaalia. Ja sehän toimii grillatun bratwurstin kanssa oikein hyvin!

Ehdoton plussa racletessa on se että jokainen voi koota tarjottavista juuri oman maun mukaisen kokonaisuuden. Myös lasten kanssa racleten kanssa puuhailu on mukavaa, toki etenkin pienimpien kanssa täytyy pitää huoli että grilli on eri päädyssä pöytää kuin innokkaat pikkukokit.

Raclette on herkullisuudestaan huolimatta (tai juuri siksi) täyttävää ja raskastakin ruokaa. Tarjolle kannattaakin laittaa myös kevyttä salaattia kokonaisuutta raikastamaan. Myös valitsemalla vihanneksia tai vaikka ananasviipaleita grilliin, saa ateriasta monipuolisemman ja vähemmän tuhdin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti