lauantai 19. lokakuuta 2013

Höyrytetty lehtikaali

Lehtikaalin höyryttäminen


Lehtikaali on herkullinen ja ennen muuta terveellinen lisä monenlaisiin ruokiin. Viimeaikoina olen valmistanut lehtikaalia erityisesti höyryttämällä; kypsennän lehtikaalia kerralla isomman erän ja käytän sitä päivällisen valmiina lisäkkeenä, työeväitten kyljessä ja lisään sitä keittoannoksiini. Muu perhe ei vielä lehtikaalin päälle ymmärrä joten erikseen hauduttamalla saan sitä omiin ruokiini kätevästi, vaikka ruoka muuten olisi lehtikaalitonta. :)

Lehtikaalin höyryttäminen


  • Huuhtaisen lehdet, poistan lehtikaalinlehdistä ruodit ja silppuan lehdet suikaleiksi.
  • Käytän höyryttämiseen tavallista kattilaa ja silikonista höyrytysritilää
  • Asetan ritilän kattilan pohjalle..
  • .. ja  kaadan kattilaan kuumaa vettä sen verran että se ei nouse ritilän tason yläpuolelle. 
  • Levy päälle ja iso kasa karkeaa lehtikaalisilppua kattilaan, (esim. 150 g pussillinen silputtuna)
  • kansi kiinni ja reilu viisi minuuttia höyryttelyä kannen alla. 
  • Valmista tuli!

Lehtikaali ei ole kovin herkkä höyrytysajalle; se ei lössähdä vaikka unohtaisit sen höyrystymään hiukan pidemmäksikin aikaa. Ravintoaineet toki säilyvät sitä paremmin  mitä lyhyempi höyrytysaika on. :) Maustan höyrytetyn lehtikaalin mustapippurilla ja tilkalla oliiviöljyä. Suolaakin voi halutessaan lehtikaalin päälle ripsauttaa; suolaa kuitenkin yleensä on myös  pääruoassa joten en sen vuoksi ole kokenut suolalisää tarpeelliseksi.


lehtikaalin höyryttämiseen sopii kattilanpohjalle laitettava höyrytysritilä
Lehtikaalin höyryttämiseen sopii esimerkiksi tavallisen kattilan pohjalle laitettava silikoninen höyrytysritilä. 

 

Lehtikaali sopii laatikkoon ja kääryleisiin


Lehtikaalin maku miedontuu kypsennettäessä huomattavasti. Höyrytetty lehtikaali maistuu pehmeän pähkinäiseltä eikä minusta lainkaan "kaalimaiselta". Tykkään kyllä muistakin kaaleista, mutta omintakeinen  lehtikaali on mukava uusi tuttavuus ja lisä kaaliperheeseen.

Lehtikaali sopii muiden kaalien kanssa yhteen mainiosti ja olenkin käyttänyt sitä myös kaalipadan ja -laatikon osana yhdessä kesäkaalin kanssa. Kääryleissäkin lehtikaali toimii, tosin se on muotonsa vuoksi tavallista kaalinlehteä hankalampi kääriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti