tiistai 13. elokuuta 2013

Teriyaki-kastike kalalle tai grillaukseen
Teriyaki on japanilainen kastike joka sopii loistavasti esimerkiksi lohelle ja kanalle, erityisesti grillattaessa. Helppoa herkkua ovat myös pannulla paistetut, teriyaki-kastikkeella marinoidut lohipihvit. Tällä kertaa maustoimme teriyakilla uunilohen toisen puolikkaan. Toinen puolikas sai pinnalleen perinteisesti suolaa, pippuria, tilliä ja sitruunaa; tällä tavalla huomisen lämmitetty ruoka ei ole ihan sitä just sitä samaa kuin tänään. :)


 

Teriyaki-kastike, resepti

  • 0,5 dl soijaa
  • 0,5 dl vettä
  • 0,25 dl miriniä (riisiviinietikkaa)
  • 3 rkl sokeria (voit käyttää myös ruskeaa sokeria)
  • 1 kpl valkosipulinkynsi (tai kaksi)
  • pieni pätkä tuoretta inkivääriä ohuina viipaleina tai vajaa 1 tl inkivääritahnaa
  • 1-2 rkl Maizenaa

Mittaa kattilaan soija, mirin, vesi ja sokeri. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella, poista kuori ja laita kynsi kattilaan. Siivuta inkivääri ja lisää joukkoon.  Laita levy päälle ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää joukkoon Maizena ja hämmennä vispilällä kunnes kastike on suurustunut, sammuta levy ja anna muhia ja jäähtyä.

Teriyaki-ohjeita on monelaisia, yhteistä niille on kuitenkin soija, mirin ja sokeri. Sake on myös yleinen ainesosa, joskin hiukan hankalasti hankittavissa täällä Suomessa. Hyvää kastiketta tulee kuitenkin myös ilman sakea.

Monessa teriyaki-ohjeessa ei ole lainkaan suurustetta. Itse tykkään käyttää Maizenaa sillä se tekee kastikkeesta kauniin kiiltävää ja sakeampana kastike pysyy paremmin paistettavan lihan päällä. Kaikkein simppeleimmissä ohjeissa ei ole myöskään valkosipulia eikä inkivääriä, mutta ne tekevät kastikkeesta niin maukkaan että laitan kumpaakin aina mukaan. Perinteiseen japanilaiseen kastikkeeseen valkosipuli ei kuitenkaan kuulu; se on tullut ohjeisiin mukaan Amerikan kautta.Oiva makulisä kuitenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti