maanantai 28. syyskuuta 2015

Myyrät, nuo pienet penteleet
Viikonloppuna laitettiin palstaa talviteloille. Porkkanapenkki oli tyhjennetty jo aiemmin ja olin kasannut tyhjään penkkiin harmaamalvikin varret sun muuta oksaa isoksi kasaksi. Kun kasa siirrettiin syrjään maanmuokkausta varten, vipelsi porkkanapenkistä uutta suojaa etsimään myyrä myyränen!

Hän oli ehtinyt rakentaa oksakasan alle pesän itselleen - ja perheelleen. Maassa oli useampikin kolo ja koloista kurkki myyrä jos toinenkin. Voi apua.

Perattu porkkanapenkki, myyrien viimeisin päämaja.


Hyvinsyöneitä näyttivät olevan, ja ihmekös tuo, syötäväähän puutarhapalstalla riittää. Meille jäi esimerkiksi aluksi niin runsaannäköisestä mansikkasadosta kokoinaista yksi (1) marja maistiaisiksi, sen saivat lapset puoliksi.  Vautisi vau. Ja kastematoja meidän palstalla riittää myös, nekin kai ainakin joillekin myyrille maistuvat?

Täällä on myyrien hyvä piileskellä...

Pojat olivat myyristä innoissaan, laittoivat kolojen suille kastematoja houkuttimeksi pikku otuksille. Eivätkä ne myyrät tuntuneet pelkäävän yhtään mitään, hyvä etteivät kiivenneet lahkeita pitkin!

Yritin ottaa tilanteesta hyötyä irti ja kuvata myyriä sihtaamalla kameralla kolon suulle mutta viekkaita kun ovat, pilkistivät ne aina juuri niiltä koloilta joita kohti kamera ei ollut suunnattuna. Ähäkutti! Sen verran uteliaita kuitenkin olivat että lopulta sain kuin sainkin noista tuholaisista jokusen "luontokuvan" napattua  ja pätkän videotakin. x) (Sipinää ja supinaa. "Missä?! Tuolla! Saithan sä jo kuvia. Joo mut en videota! Älä mene lähelle!")

...kesällä sitten etenkin mansikkapenkissä. :/ Sovitaanko, myyrät, että ensi kesänä jätätte tämän osion rauhaan. Capiche?!

Lasten kansa keskityttiin toistaiseksi ihailemaan myyrien söpöyttä - lopputulemana harras kinuaminen "saadaanko me ottaa myyrä lemmikiksi pliispliis pliiiiiiiis!!!" Voitais kuulemma laittaa multaa isoon laatikkoon ja myyrä sinne elelemään. Ei suostuttu. Miehen kanssa kuiskailtiin toisillemme että millä ##¤%#%¤¤#¤%% noista myyräkuumeenlevittäjä-sadonsyöjä-pirulaisista päästään eroon. Jotain luonnonmukaista karkotuskeinon pitäisi olla, palsta-alueella on kaikenlaiset myrkyt ovat kiellettyjä.

Myyränkarkotusnappuloille nuo suunnilleen nauroivat, niitä ollaan jo kokeiltu. Pitääkö kylvää palsta puolilleen valkosipulia? Siitä myyrät eivät taida tykätä? Hankkia kotieläimeksi metsästyshaukka kenties? Tai saisko ihan luonnonhaukkoja jotenkin houkuteltua palsta-alueelle metsästämään? Kanejakin täällä riittäisi.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, jännittynyttä supatusta! =)
  Meillä on kanssa myyriä ihan sikana. Miehen vaalima nurmikko on kasoja täynnä. Ilmeisesti niitä kasvimaallakin touhuaa, kun koiraa kiinnostaa se alue. Pari vuotta sittenhän, ne pirut vetelivät mun palsternakat napaansa. Silloin ostin sen sellaisen loukun, joka laitetaan niiden tunneliin. Yhtään myyrää en saanut nitistettyä. Nyt loukku kököttää keskellä nurmikenttää ja joka yö se on täynnä multaa. Beibe on ihan raivoissaan! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne niin helposti lankaan menen, voin kuvitella! x)

   Poista
 2. Ei saisi nauraa, kun tuholaisiahan ne ovat - mutta kyllä tuo melkoisen söpö veijari on! :D Ainakaan meillä ei valkosipulilla ja haukankuvilla ole ollut mitään merkistystä. Näin kesällä Agrissa sellaisen käärmeen&myyrän karkottimen, jota meinaan kyllä kokeilla, kun käärmeitäkin on alkanut ilmaantua kasvimaalle. En vain vielä ole saanut hankittua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hämäävän söpöjä kyllä ovat! :D

   Mutta iiks, käärmeitä kasvimaalla! Toivottavasti löytyy joku tehokas karkotin joka häätää teiltä sekä myyryt että käärmeet!

   Poista