lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kesäkuun puutarhakuulumisia parvekkeelta ja vähän palstaltakin




Puutarhapalstalla kasvu jotenkin junnaa mutta onneksi parvekkeella sujuu hiukan paremmin! Tomaatit kukkivat ja kukkalaatikkoon istuttamani kääpiösamettikukatkin pukkaavat ihan ekoja kukkanuppujaan, jee! Onneksi laitoin osan kääpiösamiksista partsille  – palstalla suurin osa taimista nimittäin heitti henkensä. :/


Parvekkeen kääpiösamettikukissa on ensimmäiset kukkanuput.


Olen kylvänyt kääpiösamettikukan siemeniä palstalla nyt myös suoraan maahan ja ovat nuo onneksi itäneet. Kunnon kasvuun menee kyllä vielä aikaa, varsinkin kun kelit ovat mitä ovat. Positiivisena asiana täytyy sanoa että ainakin maa on nyt kunnolla kosteaa myös syvemmältä eikä pelkästään pinnasta. Tulis nyt vaan vielä lämmintä.

Mutta takaisin parvekkeelle: nämä herneet on laitettu kasvamaan jokunen viikko sitten ostetuista tuoreista herneenpaloista. Mies löysi yhdestä palosta herneitä joissa oli selvät juuren alut ja päätti kokeilla josko lähtisivät kasvamaan. Minä mielessäni negailin että ei tule onnistumaan.  Lähtivät kuitenkin hienoon kasvuun samantien, hienoa!

Tuoreista herneistä kasvatetut herneen taimet.


Herne on syväjuurinen ja ja olen joskus epäillyt ettei herne parvekelaatikossa viihtyisi, mutta viime vuonna mies laittoi muutaman sokeriherneen parvekelaatikkoon tomaattien väliin ja niin vaan saatiin parvekkeelta pieni hernesato myös. :) Saa nähdä miten näiden herneiden kanssa käy, pidämme peukkuja!

Etualalla kuvassa on tuollaisissa pienissä turvebriketeissä esikasvatuksessa parsakaalia ja viidakkokurkkua. Palstan suorakylvöt eivät näytä tuottavan tulosta joten kokeilen josko esikasvatuksesta olisi vielä tässä vaiheessa apua.

Joskus toukokuussa kaupunkikävelyllä huomasin että ihmisillä oli parvekkeella laventelia – ihan hyvävoimaisen näköisenä. Siitä rohkaistuneena nappasin Prismasta mukaan viimeiset kolme laventelia kun sellaisia sattui löytymään ja laitoin purkit suoraan kukkalaatikkoon. Laventeli on tosi nätti mutta olen jostain syystä epäillyt ettei se oikein Suomessa menestyisi. Talvettaminen kai onkin aika haasteellista, mutta aika kiva tämä on kesäkukkanakin.



Väleihin tuli steviaa – sillä on ihan nätit lehdet ja kiinnostaa kokeilla voisiko silla vaikka raparperijuomaa makeuttaa ainakin osittain. Myös steviani pukkaavat nyt kukkanuppuja, pitänee napsia ne pois jotta lehdet säilyttävät supermakean arominsa. Jännä miten ne ovatkin makeita – minusta stevia ei näytä yhtään makealta! :D



Laventelin ja stevian lisäksi olen hankkinut uusia taimia myös palstalle, sen verran tuskastuttaa hidas kasvu ja kuukahtaneet taimet. Nämä samettikukat, levisiat ynnä pari yrttiä pääsivät tänään palstan multiin. 

Taimet ovat olleen viikon verran parvekkeella joten ainakaan karaisemisesta ei pitäisi näiden kohdalla kiikastaa! Vettä tuli puutarhuroidessa taivaan täydeltä joten kastelupuoli on myös kunnossa. Ja jospa ne lämpimät päivätkin viimeistään heinäkuussa tulisivat tännekin. Mukavaa juhannusta, tästä se kesä alkaa! :)




2 kommenttia:

 1. Ei olis uskonut, että tuoreitakin herneistä saa kasvatettua uusia taimia!
  Alkaa jo ärsyttämään nämä kylmät ja kalseat kelit! Meilläkään ei mikään tunnu kasvimaalla kasvavan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskonut minäkään mutta näemmä se onnistuu. :) Lämpimiä odotellessa. Parikymmentä astettakin olis jo ihan jees!

   Poista