sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Brigadeirot, itsetehdyt kinuskimakeiset

itsetehdyt makeiset


Leivontareseptejä googlaillessani törmäsin muutamassa blogissa brigadeiroihin, herkullisen ja söpön näköisiin brasialaisiin makeispalleroihin. Brigadeirojen resepti on yksinkertanen: purkillinen kondesoitua maitoa, muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta ja ruokaluskallinen voita. Näistä keitellään taikina josta sitten pyöritellään pallosia. Helppoa!

brigadeirot resepti

Brigadeirotaikinan voi tehdä myös mikrossa kuten minä tein mutta kattilassa keittäminen ei ole sen hankalampaa. Haasteellisin osuus brigadeirojen valmistamisessa on taikinan oikean koostumuksen löytäminen mikä taas riippuu siitä miten kauan ja kovalla lämmöllä aineksia keitetään.

Meillä taikinasta tuli hiukan liian tömäkkää minkä vuoksi massa alkoi kovettua nopeasti. Sain onneksi pallerot kuitenkin pyöräyteltyä vaika sormia hiukan polttikin. Palleroiden oikea koostumus on pehmeä, sellainen että makeisesta voi helposti haukata palasen.Lapset pyörittelivät brigadeirot strösseleissä, kookoshiutaleissa ja lakritsinjuurijauheessa. Lakritsinjuurijauhe oli näistä suosikkini: jauheen vahva maku tuo hienon vastaparin karkkien makeudelle. Vahvan maun vuoksi lakritsinjurijauheessa pyöritellyt brigadeirot sopinevat enemmän aikuiseen makuun - ihan hyvä niin, jääpähän jotain varmasti meille isommillekin! Ne oikeat, alkuperäiset brigadeirot pyöritellään nimenomaan suklaaströsseleissä mutta ovat nämä muutkin versiot aika hauskoja ja hyviä.

Enpä ole aikaisemmin hakenut Brasiliasta inspiraatiota jouluherkkuihin, mutta nämä toimivat varmasti hienosti myös joulumakeisina. Koristeilla saa karkkeihin jouluisaa fiilistä, esimerkiksi pähkinärouhe sekä kultaiset ja hopeiset stösselit toimivat joulun ajan brigaderoissa varmasti.


Kondensoitua maitoa myydään ainakin isoissa marketeissa mutta olen löytänyt sitä nykyään jo pikkukaupoistakin. Oman lakritsinjuurijauheeni olen ostanut Ruohonjuuresta mutta sitäkin on saatavilla myös perusruokakaupoista, ainakin S-marketin hyllyssä näytti olevan. 

Brigadeirot, brasilialaiset kinuskikarkit, resepti

  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • 4 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 rkl voita
  • ripaus suolaa

Mikrossa: Kaada ainekset syvälle lautaselle, sekoita ja kuumenna mikrossa vajaa minuutti kerrallaan kunnes massa on sakeutunut (n. 5- 10 kertaa).  Sekoita massaa jokaisen mikrotuksen jälkeen. Muista että massa kovettuu selvästi jäähtyessään.

Kattilassa: Kiehuttele aineksia kattilassa jatkuvasti sekoittaen kunnes massa sakeutuu. Voit testata taikinaa ottamalla välillä teelusikallisen massaa, jäähdyttämällä hiukan ja tekemällä testipallon. Jos pallon teko onnistuu, on taikina valmista.

Anna massan jäähtyä sen verran että pysyt käsittelemään sitä. Pyörittele taikinasta pieniä palloja kierittele pallot koristeissa. Hyviä koristeita ovat esimerkiksi strösselit, kookoshiutaleet, kaakaojauhe ja pähkinärouhe.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti