sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Raikas sitruunatorttu

sitruunapiirakka


Tämän reseptin löysin herkullisesta ja kauniista Fanni &Kaneli –blogista, jossa ohje kulkee nimellä sitruunavanukaspiirakka, kiitokset sinne suuntaan siis! Leivonnainen on minusta ihastuttavan aurinkoisen näköinen, oikein keväinen, ja maku on raikkaan sitruunainen. Kirpakkuutta taittaa makea vaniljakastike tai kermavaahto jotka molemmat sopivat tortun kanssa tarjoiltavaksi oikein hyvin. 

Makeutta torttuun saisi hyvin myös marenkipäällisellä; taidan testata sitä seuraavalla kerralla! Torttuaineksista jää juuri sopivasti yli neljä kananmunanvalkuaista; niistä saa yhdessä sokerin kanssa tortulle runsaan marenkihunnun. 

sitruunapiirakkapohja


 

 

Sitruunatorttu, pohja


  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 125 g kylmää voita
  • 2 kpl munankeltuaista
  • 1 rkl kylmää vettä 
  • ripaus suolaa


Sitruunatorttu, täyte


  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 2 kpl kananmunaa
  • 2 kpl munankeltuaista
  • 1,25 dl sokeria
  • 1,25 dl puristettua sitruunamehua (Tarvitset 2-3 sitruunaa)
  • tomusokeria koristeeksi


Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään, paloittele voi. Yhdistä jauhoseos ja voi, nypi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja keltuaiset, nypi tasaiseksi seokseksi. Painele taikina piirakkavuokaan tai rengasvuokaan tasaisesti niin että taikina muodostaa ”matalan lautasen”. Laita vuoka jääkaappiin tai ulos viilentymään noin puoleksi tunniksi. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele haarukalla reikiä piirakkapohjaan ja laita pohja paistumaan 15 minuutiksi. Ota pohja uunista ja alenna uunin lämpö 140 asteeseen. 

Vatkaa täytteen aineksen sekaisin (kermaa ei siis tarvitse vaahdottaa) ja kaada seos siivilän läpi piirakkapohjalle. Paista 140 asteessa 35 minuuttia tai tarvittaessa hiukan kauemmin kunnes täyte on kunnolla hyytynyt. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.


4 kommenttia:

  1. Sitruunatorttu on niin hyvää, taitaa olla joku sitruunaaddiktikausi menossa. Mukavaa pääsiäisen jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Sitruuna on kyllä herkkua aina välillä, etenkin leipomusten mausteena. Jokin aika sitten laitoin kuivakakun mausteeksi sitruunankuorta, sekin toimi oikein hyvin. Jonkin sortin sitruunakausi meneillään siis täälläkin, heh.. Mukavaa pääsiäistä sinullekin! :)

    VastaaPoista
  3. Ah, minun on pitänyt koittaa sitruunatorttua jo iät ja ajat. Ehkäpä tällä reseptillä koitankin lähiaikoina. :)

    Suussasulavaa rakkautta

    VastaaPoista