perjantai 17. heinäkuuta 2015

Paprikalla maustettu kesäkurpitsa-linssikeitto



Kesäkurpitsojen sesonki on alkanut! :) Oman maan kesäkurpitsoista ollaan saatu vasta yksi pieni maistiaisyksilö mutta kun kaupan laarista löytyi nättejä, napakoita kesäkurpitsoja, nappasin pari mukaan.

Monipuolinen kesäkurpitsa solahtaa linssikeittoonkin sulavasti; tämän keiton maku on pehmeän miellyttävä, pienellä chilipotkulla. Paahdettu paprika ja savupaprikajauhe tuovat maukkautta ja sopivat mainiosti yhteen punaisten linssien ja miedon kesäkurpitsan kanssa.





Kesäkurpitsa-linssikeitto, resepti

  • 1 l kana- tai kasvislientä
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • 1 kpl kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
  • 1 kpl sipuli
  • pätkä tuoretta chiliä suikaleina (miedon voi laittaa kokonaisenakin)
  • muutama siivu paahdettua paprikaa (n. puolikas paprika)
  • 1-2 tl savupaprikajauhetta tai ripaus tavallista paprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä 
  • ripaus kanelia


Ellei pakkasesta löydy valmiiksi paahdettua paprikaa, paahda aluksi paprikat. Raasta kesäkurpitsa - vihreän k-kurpitsan voit halutessasi kuoria ensin jos et halua vihreitä hippusia keittoon. Rutistele kurpitsaraasteesta irtova neste ja ripsuttele sekaan suolaa.

Jätä raaste "itkemään" siivilään - suola irrottaa kesäkurpitsasta mahdollista pientä kitkeryyttä. Ehdottoman pakollista itkettäminen ei ole; pienet tuoreet kesäkurpitsat ovat usein olleet hyviä just sellaisenaan, mulla vaan on ollut tapana tuo itketys suorittaa. Eipä siihen juuri ylimääräistä aikaa tuhraannu. :)

Pilko sipuli ja chili, huuhtele linssit. Kuullota sipulia ja chiliä kattilan pohjalla öljyssä. Laita valunut kesäkurpitsaraaste pannulle sipulin ja chilin joukkoon, ripsauta mukaan myös savupaprikajauhe sekä kaneli ja pyöräytä pannulla hetki. (Jos kaneli arveluttaa sen voi toki jättää poiskin - suosittelen kuitenkin kokeilemaan, se tuo makuun mukavan lämpimän säväyksen.)

Lisää kana- tai kasvisliemi (tai vesi ja liemikuutio) sekä linssit. Keitä kunnes linssit ovat pehmeitä (n. 10 minuuttia). Pyöräytä joukkoon vielä pippuria myllystä, lisää paahdettu paprika ja surauta linssikeitto sileäksi sauvasekoittimella. Keittoannoksen pinnalle voi lisätä esimerkiksi rapeaksi paahdettuja paahdettuja pekonimuruja, kurpitsansiemeniä tai vaikka raejuustoa.


Just hyvä paahtoaste! :)



2 kommenttia:

  1. Kylläpäs nuo reitiisisi näyttävätkin söpöiltä :) Ja kiva keitto-ohje myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pitkularetiisit ovat kyllä hauskoja ja myös näppäriä viipaloida! :) Tämä keitto maistuu meillä hyvin koko perheelle - myös lapsille jotka sanovat etteivät pidä paprikasta yhtään x)

      Poista