perjantai 8. tammikuuta 2016

Puolukkahilloa pakastetuista marjoistaItsetehty puolukkahillo voittaa kaupan hillot mennen tullen! :) Itsetehdyssä hillossa on vahva marjan maku ja sokerin määrää voi säädellä omien mieltymysten mukaan. Meillä puolukkahilloa tehdään pakastetuista puolukoista aina tarpeen mukaan.

Syksyllä puolukka-aikaan kaikenlaista hilloamista ja säilömistä on tullut syksyn mittaan tehtyä jo aikalailla, joten puolukoiden pussittaminen suoraan pakkaseen sen kummemmin käsittelemättä on houkutteleva ja helppo vaihtoehto. Eikä ollenkaan huono sellainen; pakastetuista puolukoista saa mainiosti tehtyä hilloa ja mehua keskellä talvea ja kevättäkin.


Hyvällä omallatunnolla ja hyvin tuloksin myös oikaisen yhdestä hilloamisen perussäännöstä: en kuumenna purkkeja ja kansia näiden pakkaspuolukkahillojen kanssa. Pakastemarjoista teen hilloa kerrallaan aika vähän ja otan sen käyttöön melkeinpä heti.

Muutaman viikon vuoksi en ole purkkeja siis tavannut kuumennella. Hillon ei tarvitse säilyä kuukausitolkulla umpipurkissaan ja toisekseen puolukka on ihan luonnostaan erittäin hyvin säilyvä marja. Hillon voi tehdä tavallisella sokerilla tai hillosokerilla, ihan oman maun mukaan. Meillä käytettiin tällä kertaa hillosokeria. Valmistusvaiheen erona on sokerilaaduissa on lähinnä se, että hillosokeria keitetään pidempään marjojen kanssa. Näin siksi että riittävän pitkään keitettäessä hillosokeriin lisätty hyytelöimisaine pektiini aktivoituu ja hyydyttää hillon. Puolukoissa (etenkin hiukan raaoissa) pektiiniä on kyllä jo luonnostaan joten mitenkään välttämätöntä ei erikoissokeri puolukkahillolle ole.

Tavallista hilloa käytettäessä sokerin voi hyvin lisätä hillonkeiton loppupuolella, hillosokeria taas aletaan lisätä hilloon heti kun marjat höyryävät. Näinsokerille saadaan pidempi keittoaika. Hillon voi valmistaa myös puolukkasurvoksesta; 3 dl hillosokeria on sopiva määrä puolelle litralle survosta. Tämä ohje soveltuu myös tuoreiden puolukoiden hilloamiseen.

Puolukkahillo hillosokerista, resepti

 • 1 l puolukoita
 • 0,5 dl vettä
 • 3 dl hillosokeria

Kaada kattilaan jäiset puolukat ja tilkka vettä, kuumenna. Sekoita välillä että marjat sulavat ja lämpiävät tasaisesti. Kun marjat ovat sulaneet ja seos höyryää, lisää joukkoon pikkuhiljaa sokeri. Keitä marjoja ja sokeria vartin verran, tölkitä puhtaisiin hillopurkkeihin.

Minä rutistelen keittämisen aikana lusikalla marjoja rikki kattilan reunaa vasten jotta hillosta tulisi survosmaisempaa, mutta voit hyvin jättää marjat myös kokonaisiksi. :)


2 kommenttia:

 1. Puolukkahilloa olen oppinut syömään vasta aikuisella iällä, vaikka olenkin Tamperelainen syntyjäni. Kakruna mustamakkara meni aina sellasenaan. Nykyään pidän siitä puolukankin kanssa. Samoin verilätyt!
  Puolukka muuten on yksi lempimarjojani. Puolukkarahka on ihan herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lapsetkin syö puolukkaa yllätävän hyvällä halulla; hillona ja smoothieissa. Ittelleni jos tekisin jotain puolukasta ruuan kylkeen niin varmaan vaan survoisin puolukat ja laittaisin hiukan sokeria mutta hillomuodossa maistuu kaikille. :)

   Poista