Baked beans näyttää vaatimattomalta mutta maistuu mainiolta! Kauneutta kaipaava saa näyttävyyttä annokseen lisukkeilla, vaikkapa häränsilmäksi paistetulla kananmunalla tai persiljasilpulla. |
Tällä tavalla valmistetut pavut ovat pehmeitä ja maukkaita, juuri oikeanlaisia aamiaispapuja! Taika piilee valmistustavassa: pavut haudutetaan kastikkeessaan uunin lämmössä, pitkään ja hartaasti. Valkoiset pavut sopivat tähän tosi hyvin, toki muitakin voin käyttää. Minulla oli GoGreenin papuja joita saa melkein jokaisesta kaupasta. Vielä edukkaammin erilaisia papuja löytyy esimerkiksi Punnitse ja Säästä -nimisestä kaupasta tai Helsingistä Hakaniemen etnisistä kaupoista.
Tähän asti olen ollut tosi huono valmistamaan papuja alusta asti itse, ensin liottamalla yön yli ja sitten keittämällä. En ole ollut tyytyväinen lopputulokseen sillä papuni ovat kiehuneet jauhoiseksi muhjuksi ja kuoret ovat silti olleet jotenkin turhan kovia minun makuuni. Säilykepavut taas ovat olleet kovastikin mieleeni; kauniita ja ehjiä ja rakenteeltaan juuri sopivia joten niihin olen viimevuosina tyytynyt.
Ruokasivuja googlaillessani törmäsin ruokalajiin nimeltä
baked beans. Näiden papujen kehuttiin olevan rakenteeltaan ihania ja pehmoisia.
Kuulosti hyvältä! Tässä ohjeessa on pekonia
mutta uskon että maittavaa tulee myös ilman lihaa joten hiukan muuntamalla
tästä saa kasvissyöjillekin sopivan version. :) Useita erilaisia baked beans –ohjeita selailtuani kokosin
itselleni seuraavanlaisen reseptin:
Baked beans, uunissa kypsennetyt valkoiset pavut tomaattikastikkeessa
- 500 g kuivattuja valkoisia papuja
- 1 kpl sipuli
- 140 g pekoniviipaleita
- 0,5 dl tomaattipyrettä
- 0,75 dl siirappia tai vaahterasiirappia
- 1 rkl sinappia
- 0,5 rkl balsamicoviinietikkaa
- 1 tl kuivattua timjamia
- suolaa myllystä
- mustapippuria myllystä
Huuhtele pavut lävikössä, laita kylmään veteen ja anna liota
yön yli. Seuraavana päivänä pääset varsinaiseen kokkausvaiheeseen. Kaada
papujen liotusvesi pois ja keitä papuja uudessa vedessä vajaa tunti. Vahdi
etteivät pavut hajoa ja laita levy pienemmälle jos huomaat hajoilemista. Lämmitä
uuni 160 asteeseen.
Kuori ja silppua sipuli, suikaloi pekoni. Kun pavut ovat
kypsiä tai lähes kypsiä, kaada ne lävikköön mutta ota keitinvesi talteen. Sitä
käytetään papupadan nesteenä ja sitä voi tarvittaessa lisätä pataan kypsymisen
aikana. Kaada pavut, silputtu sipuli ja suikaloitu pekoni pataan, lisää muut
aineet ja sekoita hyvin. Kaada papujen päälle vettä niin että ne peittyvät
kokonaan. Kypsennä pataa uunissa noin neljä tuntia, tarkista välillä
nestetilanne ja lisää papujen keitinvettä jos nestettä on liian vähän.
Papupataa voi versioida moneen makuun
Amerikkalaistyylinen crock pot -haudutuspata olisi tähän ihan omiaan mutta
kyllä tämä uunissakin maukkaaksi kypsyy! Kun valmistusaika on näinkin pitkä ja
uunia tohotetaan tuntitolkulla, kannattaa tätä tehdä useammalle aterialle ja
pakastettavaksi.
Pata on herkullista sellaisenaan ja se sopii hyvin
aamiaiseksi vaikka paistettujen kananmunien kanssa. Myös riisin seurana tämä
toimii hyvin! Jos vierastat makeutta ”suolaisissa” ruuissa, voit hyvin vähentää
siirapin määrää. Mausteita voit muokata mielesi mukaan ja tomaattipyreen voi
korvata vaikkapa ketsupilla; ketsupissa on sokeria ja etikkaa valmiina.
Mausteeksi voisi sopia myös vaikkapa valkosipuli ja chili!
Kuivattuja valkoisia papuja ennen liotusta. Muitakin papuja voi tähän ruokalajiin kokeilla mutta tavallisilla valkoisilla pavuilla homma toimii varmasti. |
Meillä miesväki harrastaa tuota papuelämää :) minä en niinkään, tuota voisikin heille kokeilla.
VastaaPoistaTäytyy ehdottomasti kokeilla. Purkkipapuja olen kokeillut tunkea jo vähän vaikka mihin, kun ovat kuulemma niin terveellisiäkin. Kiitos inspiraatiosta :)
VastaaPoistaKiitos kommenteista Sarppu ja Jauhemaksa! :) Toivottavasti maistuu teidänkin talouksissanne!
VastaaPoistaOnnistuukohan tätä valmista papupataa pakastaa? Muuttuuko maku ja koostumus radikaalisti?
VastaaPoistaOnko joku testannut?
Hmmm, enpä ole kokeillut mutta voisin kuvitella että onnistuu..? Keitettyjä papuja ainakin voi kuulemma hyvin pakastaa, ei mene miksikään! :)
PoistaNäyttää kuivahtaneelta koiranoksennukselta ja maistuu mudalta. NAM! Lapseni tykkäsivät. Pertti innostui jo niin paljon, että tippui parvekkeelta. Suosittelen!
VastaaPoista