Talven leivonnaissesonki on ehtinyt jo laskiaispullaivaiheeseen.
Tuskin ollaan runebergintortuista toivuttu ja nyt jo saadaan nauttia ihanista
kermatäytteisistä pulleroista! Sehän passaa. Meillä kermavaahdot tulevat mukaan
kuvioon vasta viikonloppuna mutta muuten meillä on kyllä pullaa tänä talvena
syöty.
Perheen miehet yllättivät ja pyöräyttivät varsin onnistuneen
pullaerän jokunen aika sitten; minä sain keskittyä lopputuotteiden nautintaan,
nam. :) Pari kuvaa piti toki todisteeksi napata!
Pullataikina laskiaispullia varten
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 kpl kananmunia (yksikin on ihan jees ellei enempää satu olemaan! :) )
- 1,5 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa (voit jättää pois jos et tykkää)
- 1,5 tl suolaa
- 1 kg vehnäjauhoja (noin suunnilleen)
- 150 g voita tai margariinia
Ainekset kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Näin
ainekset eivät jäähdytä taikinaa ja kohoaminen onnistuu paremmin. Murenna hiiva
kädenlämpöiseen maitoon. Jos maito on jääkaappikylmää, voit varovasti lämmittää
sitä mikrossa. Sekoita maitohiivaseosta kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
Lisää munat, sokeri ja mausteet. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, haarukkavatkaimella
sekoittaen.
Kun taikina alkaa olla liian jämäkkää haarukkavatkaimelle,
jatka käsin alustaen. Kaikkea jauhoa ei tarvitse käyttää vielä tässä vaiheessa;
lisää säästyneet jauhot myöhemmin jos taikina on mielestäsi liian löysää.
Pullataikinan ei tarvitse olla kauhean jämäkkää; pullasta tulee pehmoisempaa
jos taikinassa ei ole liikaa jauhoja.
Sulata rasva juoksevaksi kattilassa hellalla tai mikrossa.
Jos sulatat mikrossa, muista käyttää kupua ettei rasva räisky! Sulanut rasva ei
saa olla liian kuumaa; voit lopettaa sulattamisen vaikka rasvassa näkyisi vielä
jokunen pieni kiinteä kökkäre. Voit muhjata ne vaikkapa sormin sulaneeseen
rasvaan. Jos rasva on päässyt polttavan kuumaksi, anna sen jäähtyä hetki ennen
taikinaan lisäämistä.
Lisää rasva taikinaan ja jatka alustamista ja lisää jauhoja
jos taikina tuntuu liaan löysältä. Taikina on valmis kun se on kimmoisaa ja irtoaa
käsistä astiasta.
Pullien leipominen
Anna pullataikinan kohota astiassaan liinan alla kaksinkertaiseksi.
Lämpöisessä, vedottomassa paikassa taikina kohoaa nopeammin. Kun taikina on
kohonnut, kaada se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tämän
jälkeen anna taikinan ”levätä” pöydällä liinan alla kymmenisen minuuttia.
Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, leivo tangoiksi.
Paloittele tangot suunnilleen 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Tarkkaa
pullamäärää on hankala antaa; voit itse arvioida moneenko osaan haluat tangot
jakaa. Mitä vähemmän pullia, sitä isompia ne ovat. :) Laita pullat
leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota vartin verran. Muista että pullat
kohoavat pellilllä joten älä laita ihan vieriviereen.
Riko kuppiin kananmuna, sekoita rakenne rikki haarukalla ja
voitele pullat kananmunalla. Kananmunasta tulee pulliin kaunis kiilto! Voit ripotella
pullien päälle koristeeksi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Paista pullat uunin 225 asteessa uunin keskitasossa
kymmenisen minuuttia. Jos teet laskiaispullia, anna pullien jäähtyä ihan
kunnolla ennen kuin halkaiset ja lisäät kermavaahdon ja hillon tai
mantelimassan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti