Linssit on sellainen raaka-aine jossa olen jämähtänyt yhteen
ruokalajiin: punaisista linsseistä valmistettuun linssikeittoon. Se on ihanaa,
mutta kun linssejä on niin monenlaisia ja niissä on potentiaalia vaikka mihin!
Syön usein lounasta koululla ja viimeaikoina olen tykästynyt erityisesti
salaattitarjontaan. Koulun salaattibuffassa on perusraaka-aineet (salaattia,
kurkkua tms.) ja näiden lisäksi päivittäin vaihtuva annos ”proteiinilisää”.
Lihan ja juustojen lisäksi tarjolla on ollut tofua, papuja – ja marinoituja
linssejä. Ihan yllätyin miten herkkua linssit ovatkaan oikein maustettuna,
salaatin ja leivän kanssa!
Varmistaakseni oman testikeittiöni onnistumisen valitsin
linsseiksi belugalinssejä. Ne ovat saaneet luksukseen viittaavan nimensä
kaviaaria muistuttavasta ulkonäöstään (beluga on kaviaarien aatelia) ja makukin
on oikein hyvä. Koululla tarjoillut vihreät linssit ovat kyllä olleet tosi hyviä enkä epäile yhtään etteikö muistakin kuin belugalinsseistä tulisi tosi hyvä marinoituna! (Punaiset linssit saattavat kyllä mennä turhan muhjuksi. ) Googlailujen jälkeen päädyin seuraavanlaiseen reseptiin:
Marinoidut linssit
- 2,5 dl linssejä (keittämättömiä, esim. beluga, vihreät)
- 1 dl öljyä (oliivi, avokado tms.)
- 0,5 dl balsamiviinietikkaa (minulla oli hiukan tuon alle)
- 1 rkl hunajaa
- 1 kpl persiljanippu (ruukullinen) silputtuna
- 1 tl kuivattua timjamia
- mustapippuria myllystä
- suolaa myllystä
- tiraus sitruunamehua
- vettä linssien keittämiseen
Lämmitä vesi kiehuvaksi, huuhtaise linssit ja laita
kiehumaan. Lisää keitinveteen hiukan suolaa. Jätä kiehumaan 20 minuutiksi (Tämä oli belugalinssien keittoaika, tarkista linssipussin kyljestä! ).
Silppua persilja. Sekoita kipossa öljy, viinietikka ja hunaja, lisää timjami.
Rouhaise sekaan mustapippuria ja suolaa. Kun linssit ovat kypsiä, kaada
lävikköön ja siirrä lämpimät linssit takaisin kattilaan tai suoraan
säilytysastiaan. Kaada lämpimien linssien päälle öljy-viinietikkaseos, lisää
silputtu persilja ja sekoita. Maista ja lisää mausteita jos tarve vaatii.
Linssejä voi syödä heti lämpimänä mutta maku on vielä
parempi jos annat linssien maustua jääkaapissa vaikkapa seuraavaan päivään.
Minä tykkäsin näistä kovasti! Toimivat hienosti salaatissa kurkun ja avokadon
kanssa! Riisiruokien seurana nämä toimivat myös tosi hyvin, miehenikin tykkäsi
vaikkei muuten tämmöisistä ”kasvissyöjien jutuista” niin paljon perusta. Juuri
äsken söin näitä leivän päällä salaatin ja raejuuston kanssa. :)
Keittämättömiä belugalinssejä |
Sain tästä inspiraation marinoida belugalinssejä. Olen aiemmin marinoinut kikherneitä.
VastaaPoistaOlen tällä viikolla idättänyt belugalinssejä, ja idut olivat todella maukkaita sellaisenaan tai salaattiin.
Voi että, kuulostaa hyvältä! :) Eilen laitoin mung-papuja likon idätystä varten ja tämän päivän ostoslistalla on pari pussia belugalinssejä - taidankin kokeilla niiden idättämistä seuraavaksi! :)
Poista