sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Palstan ekat porkkanat ynnä muuta kasvimaaltaTässä kesässä ihanaa on ollut se että palstapäivinä on voinut puuhata muutakin kuin kantaa vesikannullisia selkä vääränä! Okei, onhan tässä kesässä kasvimaan kannalta kaikenlaista haastettakin ollut (mm. viikkoja myöhässä oleva kasvukausi) mutta kyllä nuo sateet ovat avuksikin olleet. :) Yleensä meillä ei kertakaikkiaan ole ollut kauheasti aikaa vaikkapa kitkemiseen mutta tänä kesänä ollaan sitäkin tehty - ihanhan tässä tuntee itsensä miltei oikeaksi puutarhuriksi! :D

Avomaankurkut ja kesäkurpitsat ja kesän ensimmäinen kehäkukka.Kasvimaalta ollaan saatu alkukesän satona ruohosipulia ja sipulinvarsia mutta nyt parina viikkona jo kesäkurpitsaakin. Jälleen kerran olen myös huomannut että meillä kesäkurpitsa esikasvatuksesta ei ole vastaavaa hyötyä, sillä suorakylvetty kesäkurpitsa tekee satoa suunnilleen samaan aikaan kuin taimena palstalle tuotu. Ihan näppärää, säästyypähän tilaa taimikasvattamossa. :)

Halloweenkurpitsa harkitsee kukkimista. Ihan rohkeasti vain! Ehdit sitten tehdä kurpitsankin ja kasvattaa sen isoksi! Avomaankurkku kukkii mutta halloweenkurpitsa vasta ojentelee nuppujaan. Saa nähdä miten ehtii kurpitsa kasvaa. Viime vuonna saatiin kolmetoistakiloinen "palleroinen".
Porkkanapenkin kanssa ollaan edetty siihen vaiheeseen että kitkeä ei enää juuri tarvitse; sen sijaan harvennetaan. Tänään harvennusporkkanat olivat jo sen kokoisia että otettiin ne saaliina kotiin mukaan syötiin wokissa ne mitä ei raakana naposteltu. Hyviä olivat!

Kylvin taas monenväristä porkkanaa mutta ainuttakaan violettia ei harvennusyksilöihin osunut. Saattoivat violettien siemenet olla vanhentuneita sitten. Aiemmin ovat kasvaneet ihan hyvin nekin.

KaliforniantuliunikkoVarsinaista kukkaloistoa palstalla ei vielä ole. Yksi kehäkukka on avautunut ja yksi kaliforniantuliunikko. Myskimalvassakin oli kukkia vasta yhdessä oksassa. Mun ikisuosikit eli isotähtiputket kyllä kukkivat jo komeasti mutta odotan kyllä kovasti unikoita, kehäkukkia, ruiskaunokkeja... Vahvoja värejä myös! :)

Tässä isotähtiputkessa on iso kukka!


Palavarakkaus on sentään tuonut värihehkua kukkapenkkiin. Se ei kyllä oikein istu sävyltään mihinkään muuhun mitä kukkapenkissä on, mutta tykkään siitä kyllä silti kovasti. :) Sille voisi seuraksi hankkia jotain kirkkaan keltaista.
Pensaspavut ja erityisesti herneet ovat jälleen kerran harmaannuttaneet hiuksia itämättömyydellään ja mystisellä taimikadolla. Nyt hernekärsäkkäät eivät enää aiheuta samaa tuhoa mitä jokunen vuosi sitten mutta jokin tuntuu katkovan pieniä herneentaimia. :/

Epäilen että muurahaiset saattaisivat tähän olla tavalla tai toisella syypäitä. Ollaan tehty herneille uusintäkylvöjä varmaan kolme tai neljä kertaa ja vasta nyt näyttää siltä että hernepenkeissä kasvaa enemmän kuin pari hassua hernettä. Jospa nuo ehtivät satoa tuottaa vaikka myöhään kasvuun pääsivätkin!

Parsakaalin pikkutaimet, ottakaa mallia oikeasta yläkulmasta! :) (Taustalla punaisena väripilkkuna se palavarakkaus.)

Parsakaali on ollut toinen hankalahko kasvatettava tänä vuonna. Yleensä ollaan selvitty kirppainvaasiosta vähäisin vaurioin mutta tänä vuonna ne ryökäleet kalusivat melkein kaikki taimet perusteellisesti. Kaikista ei jäänyt jäljelle edes rankaa!

Tuo yksi parsakaali selvisi ja kasvaakin nyt iha hyvin. Uudet taimet ovat selvinneet hengissä nyt viikon verran. Pidän peukkuja että saisivat ja ehtisivät kasvaa niin että saataisiin niistäkin sato!
Lisätään tähän "haasteellisten" listaan nyt vielä salaatti. Alunperin ajattelin että jätän salaatin palstalta kokonaan pois ja kokeilen kasvattaa sitä pelkästään parvekkeella. Enpä sitten kuitenkaan saanut aikaisenksi tehdä parvekekylvöksiä joten perustettiin salaatti-retiisipenkki palstalle sittenkin.

Vaan eipä meinaa salaatti itää! Muutama roomansalaatti sentään on lähenyt, lehtisalaatista vain pari hassua. No, tämä ei ole kovin suuri menetys; ollaan syöty salaattina kaupan varhaiskaalia. Mutta erikoista kyllä, yleensä salaatin kanssa ei ole ollut ongelmaa. Vai eikö se tykkää myöhäisemmästä kylvöstä? Hmm..! Laitoin tuohon tyhjään kohtaan nyt tilliä, katsotaan kuinka sen käy. :)

Ihan vaan kuvituskuva; en ehtinyt ottaa kuvia palstan ekoista kypsistä puutarhamansikoista. x) Palstalla kasvaa myös metsämansikkaa (tai kuukausimansikkaa, en ole ihan varma kumpaa) ja niistäin ollaan saatu maistiaisia jo. Jostain syystä nämä pikkumansikat ovat saaneet olla rastailta sun muilta rauhassa. 


Yksi suuri onnistuminen ollaan tänä kesänä koettu: mansikkamaamme on tuottanut kourallisen mansikoita! :D En ehtinyt ottaa kuvaa kun ahneuksissamme syötiin arvokkaat herkut samantien, mutta iso kourallinen niitä oli ja se on ennätys. Kyllä mansikkapenkki on satoa tehnyt aiemminkin mutta rastaat tai mitkä lie myyrät ovat aina ehtineet ensin. Ollaan aiemmin saatu itsellemme mansikoista satoa suunnilleen 1 kpl per kesä. x) Nykyinen verkkosysteemi (pensastuet ympäri mansikkapenkkiä ja niiden varaan tiukaksi viritettu verkko) on siis ilmeisen toimiva.

Uutta kivaakin on tulossa; karviaiset tekevät tänä vuonna satoa ensimmäistä kertaa! Odotan kovasti, ovat herkullisia. :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti